Prymula,pierwiosnek (Primula) cz.2 FOTO
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Prymula,pierwiosnek (Primula) cz.2
Przy eliator kiełkowanie rzeczywiście jest szybkie. Trwało do ok dwóch tygodni. To pewnie jeden z łatwiejszych pierwiosnków do rozmnażania przez wysiew nasion. Ale siewki potem już tak szybko nie rosną.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
-
- 100p
- Od: 14 kwie 2011, o 22:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Trzeba by znaleźć dla konkretnej odmiany optymalną temperaturę wschodów ale nie ma chyba jakiegoś dobrego źródła. Z tych szczątków które można doczytać to przy przemysłowej produkcji w pierwszej fazie zalecają nawet 18-20 stopni dopiero kiedy zawiązują się właściwe liście obniżenie.
http://www.syngentaflowers.com/country/ ... conica.pdf
Szklarenki i folie są złem bo przy sianiu w domu jedynie chronią nasiona przed wyschnięciem. Ja jednak wolę odkryć i przewietrzyć co 2 dni niż stracić przez sklerozę nasiona. Bez folii trzeba pryskać nawet 2 razy dziennie. Jak zaczną wschodzić wiadomo folia wypada bo muszą oddychać.
edit
Jak poszukać to są dobre źródła tylko z dostępnością słabo .. 50$
.
http://www.tandfonline.com/na101/home/l ... fp.png_v03
edit2
A jak zarwać kawałek nocy to można się i wyedukować.
Primula alpicola, beesiana, x bullesiana, bulleyana, candelabra hybrids, cockburniana, pubescens, pulverulenta, and waltonii, Sow at 20?C (68?F), if no germination in 3-4 wks, move to -4 to +4?C (24-39?F) for 2-4 wks
Primula auricula, burmanica, chungensis, x chunglenta, elatior, hirsuta, integrifolia, japonica, juliae, pedemontana, poissonii, rosea, sieboldii, sinopurpurea, smithiana, veris, viscosa, and vulgaris , Sow at 18-22?C (64-71?F) for 2-4 wks, move to -4 to +4?C (24-39?F) for 4-6 wks, move to 5-12?C (41-53?F) for germination s
Primula capitata, cortusoides, florindae, polyneura, x pubescens, saxatilis, sikkimensis, and sinopurpurea, Surface sow at 20?C (68?F), germination slow
Primula denticulata, farinosa, halleri, nutans, polyantha hybrids, and viallii, Surface sow at 20?C (68?F), germinates in less than two wks
Primula frondosa, luteola, secundiflora, scotica , and verticillata, Sow at Max. 5?C (41?F), germination irregular, often several months
Primula juliae , Sow at 22?C (71?F) for 6 wks or more. Move to -4 to +4?C (24-39?F) for 6-8 wks. Then raise the temperature to 10?C (50?F). If no germination in 4-6 wks, repeat the cycle from the beginning. If the warm/cold cycles were not long enough, a new warm/cold cycle is needed.
źródło http://tomclothier.hort.net/page04.html
http://www.syngentaflowers.com/country/ ... conica.pdf
Szklarenki i folie są złem bo przy sianiu w domu jedynie chronią nasiona przed wyschnięciem. Ja jednak wolę odkryć i przewietrzyć co 2 dni niż stracić przez sklerozę nasiona. Bez folii trzeba pryskać nawet 2 razy dziennie. Jak zaczną wschodzić wiadomo folia wypada bo muszą oddychać.
edit
Jak poszukać to są dobre źródła tylko z dostępnością słabo .. 50$

http://www.tandfonline.com/na101/home/l ... fp.png_v03
edit2
A jak zarwać kawałek nocy to można się i wyedukować.
Primula alpicola, beesiana, x bullesiana, bulleyana, candelabra hybrids, cockburniana, pubescens, pulverulenta, and waltonii, Sow at 20?C (68?F), if no germination in 3-4 wks, move to -4 to +4?C (24-39?F) for 2-4 wks
Primula auricula, burmanica, chungensis, x chunglenta, elatior, hirsuta, integrifolia, japonica, juliae, pedemontana, poissonii, rosea, sieboldii, sinopurpurea, smithiana, veris, viscosa, and vulgaris , Sow at 18-22?C (64-71?F) for 2-4 wks, move to -4 to +4?C (24-39?F) for 4-6 wks, move to 5-12?C (41-53?F) for germination s
Primula capitata, cortusoides, florindae, polyneura, x pubescens, saxatilis, sikkimensis, and sinopurpurea, Surface sow at 20?C (68?F), germination slow
Primula denticulata, farinosa, halleri, nutans, polyantha hybrids, and viallii, Surface sow at 20?C (68?F), germinates in less than two wks
Primula frondosa, luteola, secundiflora, scotica , and verticillata, Sow at Max. 5?C (41?F), germination irregular, often several months
Primula juliae , Sow at 22?C (71?F) for 6 wks or more. Move to -4 to +4?C (24-39?F) for 6-8 wks. Then raise the temperature to 10?C (50?F). If no germination in 4-6 wks, repeat the cycle from the beginning. If the warm/cold cycles were not long enough, a new warm/cold cycle is needed.
źródło http://tomclothier.hort.net/page04.html
maxx, w/g mnie jest bardzo dobre źródło podające optymalne warunki do wysiewu tych nazwijmy to trudniejszych odmian pierwiosnków, polecam stronę Barnhaven 

Kasia
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Ja do siania bylin używam bazy Toma Clothier, cytowałam go już na wcześniejszych stronach tegoż właśnie wątku
Jest też dobry wątek o sianiu bylin.
No i uwaga ze stratyfikacją bo producenci mogą sprzedawać nasiona już po stratyfikacji.
Ale na ten temat i terminów siania już wszystko tu było napisane.

No i uwaga ze stratyfikacją bo producenci mogą sprzedawać nasiona już po stratyfikacji.
Ale na ten temat i terminów siania już wszystko tu było napisane.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Wróciłam właśnie z zakupów . Byłam w Castoramie i trafiłam na przecenę prymulek , jedna sztuka 0,10zł oraz narcyzy pełne za 0.5 zł. Rośliny były trochę przywiędnięte , ale trochę wody i wyglądają cudnie. Kupiłam tylko 30 szt. prymulek , ponieważna więcej nie mam miejsca
.

-
- 50p
- Od: 29 sty 2016, o 14:41
Oh my...
Mam nadzieję, że jutro będą jeszcze te prymulki, będę jutro we Wrocławiu...
p.s.
Castorama przy Granicznej czy przy Magnolii? Czy we wszystkich powinna być jedna przecena?
Mam nadzieję, że jutro będą jeszcze te prymulki, będę jutro we Wrocławiu...
p.s.
Castorama przy Granicznej czy przy Magnolii? Czy we wszystkich powinna być jedna przecena?
Kraj migdałów i oliwek.
Jaki piękny ma kolor i kwitnie już o tej porze . Faktycznie jakiś szybki Bill. 

Pozdrawiam,Elka
Ooo jakie super
U mnie na lubelszczyźnie jeszcze nie widać pączków kwiatkowych. Rosną na wygwizdowiu więc pewnie tak szybko się nie pokażą.

- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
No i doczekałam się mojego pierwiosnka storczykowatego ,wysiane nasionka zaczęły kiełkować.
Teraz czekanie,oby chociaż z jeden się uchował.
Teraz czekanie,oby chociaż z jeden się uchował.
Ela
-
- 200p
- Od: 30 paź 2007, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam pierwiosnka storczykowatego już trzeci rok, okrywam na zimę. Pieknie zakwita dwoma kwiatami, i w ogóle się nie rozrasta jak inne storczyki. Może mu nie pasują warunki, nie mogę wyczaić o co chodzi.
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
urasa jakie był wysoku u Ciebie kwiatek pierwiosnka storczykowatego?
Ela
Danusiu, a ten torf tak w trakcie kwitnienia wypłukiwać? i będą rosnąć dalej? A czy oni nie hodują roślin właśnie w takim podłożu, które im najbardziej odpowiada?ktoś pisze:Renatko piękne, ja na taki fikuśne nie trafiłam.
Napiszę jeszcze raz . Jeśli chcemy mieć te pierwiosnki przez kilka lat , koniecznie musimy przed posadzeniem do swojej ziemi ogrodowej otrzepać torf , w którym były produkowane , a nawet wypłukać go z korzeni . Zimy w tym torfie nie przeżyją nie tylko pierwiosnki . Wszystkie inne rośliny też.
Ja w GardensWorld przeczytałam, że pierwiosnki można rozmnażać przez sadzonki korzeniowe. Ktoś z Was stosował kiedyś tę metodę? Bo jeżeli już będę się pozbywać torfu przy przesadzaniu to może poeksperymentuję z moim nowym nabytkiem "double Princess", który pachnie tak cudnie jak fiołki z frezjami. Niestety najmocniej pachniały żółte a ja znalazłam jeden lila i chciałabym go mieć dużo na przedwiośniu na tarasie..
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja również zawsze otrzepuję prymule z torfu przed sadzeniem i mocno rozluźniam ich bryłę korzeniową.
W ogrodzie nie masz takich regulowanych warunków jak w szklarni. Torf albo przesycha, albo zbyt szybko namaka.
Jeśli chodzi o sadzonki korzeniowe to kilka stron wcześniej Ewa podawała linka do filmiku na YouTube, gdzie jest pokazane jak się to robi.
To bardzo dobry sposób na rozmnażanie pierwiosnków.
Prymulki na ogródku

W ogrodzie nie masz takich regulowanych warunków jak w szklarni. Torf albo przesycha, albo zbyt szybko namaka.
Jeśli chodzi o sadzonki korzeniowe to kilka stron wcześniej Ewa podawała linka do filmiku na YouTube, gdzie jest pokazane jak się to robi.
To bardzo dobry sposób na rozmnażanie pierwiosnków.
Prymulki na ogródku