Marysiu mar33 epimedia mam śliczne, a zawdzięczam je między innymi Tobie.
Aukuby do kwitnienia nie zmuszałam, zakwitła sama.
Alu Biedronka641 dziękuję za pochwałę w imieniu epimediów.
Mój jastrzębiec 'Leopard' dotychczas się nie wysiał. Wysiewa się tylko jastrzębiec pomarańczowy.
Stasiu stasia_ogród moja kolekcja epimediów jeszcze malutka i pomyśleć, że jeszcze dwa lata temu miałam tylko epimedium 'Rubrum', potem kilka kupiłam na forum, a pozostałymi hojnie obdarowały mnie zaprzyjaźnione forumowiczki.
Koty bardzo lubią tarzać się po nagrzanej słońcem ziemi.
Zuzo sweetdaisy kocur tak się kulał i wyginał, że większość ujęć wyszła niecenzuralnych.
Grażynko kogra sadź śmiało, na pewno da sobie radę.
Kosaćce piękne! Szukam nazw do takich, które i u Ciebie widzę na zdjęciu nr7 (olowkowożółtobiały z fioletową plamką) i 9 (niebieskofioletowe brzegi, białe środki).
Lepiężnik u mnie pokazuje, na co go stać - półmetrowym korzeniem w mig dotarł do moich kosaćców! A myślałem, że posadziłem go w bezpiecznej odległości
Chaber cana pięknie się przyjął
Marysiu mar33 dziękuję za pochwałę tulipanów, ciekawa jestem co z nich zostało po dzisiejszych, ulewnych deszczach.
Bellevalia co roku kwitnie, ale zero przyrostu. Wiele lat temu kupiłam 3 cebulki i dalej tyle samo mam.
Masz rację, niskie kosaćce są urocze.
Jacku JacekP niestety kosaćce, które wymieniłeś kupiłam wiele lat temu na targu, oczywiście bez nazw.
Natomiast znalazłam nazwę trzeciego z poprzedniej strony, to nie 'Green Spot', to 'Green Halo'.
Mój lepiężnik zachowuje się jak ośmiornica i wypuszcza we wszystkie strony swoje długie macki. Jedna z nich dosięgła już piwonii.
Cieszę się, że chaber cana już u Ciebie zadomowiony. Uważaj na niego, bo po dwóch latach, też może zacząć wędrować, ale to maleństwo, więc szkód nie narobi.
Lidziu moja bellevalia niestety u mnie też nie przyrasta i szafirek z ostatniego zdjęcia też mnie jeszcze nie zaszczyciła kwiatami za to wszystkie szafirki zakupione jesienią w L. są cudowne
Pierwszy irysek to 'YIPPY SKIPPY' pozostałe też piękne
Dobry wieczór Lideczko.Jakże miło oglądało mi się Twoje zdjecia Pięknie uchwycona esencja wiosennych barw.Mi najbardziej podoba się Szczawik G.Milusio pozdrawiam
Lidziu u mnie kwitną teraz Twoje-moje iryski pumila, myślałam, że one wcześniej kwitną i z bólem spisałam je na straty a tutaj taka niespodzianka. Cieszynianka też ma się dobrze chociaż z niepokojem co wiosnę jej wypatruję Kolekcjonujesz rośliny niespotykane jak Juni-Beatka macie rękę do takich kwiatów .
Z przyjemnością cofnęłam się o kilka stron wstecz i zobaczyłam piękne i ciekawe zdjęcia Lidziu czy kokorycze zamierają po kwitnieniu? Niedawno posadziłam dwie, ale jedna już była w stanie jakby kończyła wegetację, a teraz druga żółknie
Ewuniu ewa w cieszę się, że rośliny uchowały się i kwitną. Czy tamaryszek także przeżył?
Olu Bufo-bufo dziękuję za pochwałę zdjęć.
Kokorycz pełna i pusta po kwitnieniu zawiązuje nasiona, żółknie i zanika. Pochwal się jakie kokorycze kupiłaś?
Jacku jacekopole71 liście niektórych kosaćców stroją się w kolory tylko wiosną. Potem znów zielenieją.
Beatko juni dziękuję. Mnie też ciągle brakuje czasu. Cieszę się, że znalazłaś u mnie coś ładnego.
Przedstawiam następne niskie irysy, które właśnie zakwitły. 'Sass with Class'
'Blue Denim'
nn
'Ballet Lesson'
'Brassie'
Piwonia delikatna również kwitnie.
Tamaryszek francuski pokazał pąki.
Rozkwitły pierwsze konwalie.
Powojnik 'Stolwijk Gold' ozdobny z liści i kwiatów.
Lideczko toż Ty masz prawdziwy ogród botaniczny. Masz tyle pięknych i nieznanych mi roślin. Nawet nie wiem co mam najpierw chwalić. Sasanki, pierwiosnki, szafirki, narcyzy, epimedia, tulipany... a do tego spora kolekcja cudnych, niskich irysków. Ot, zawrót głowy..
Dostałam miłka amurskiego ale już przekwitniętego. Nasionka jeszcze zielone, ale zaczęły się wykruszać. Pozbierałam je i wsadziłam do doniczki. Jak myślisz wyrośnie mi coś z tego?
Masz w swoich zbiorach kokorycz szlachetną, zwaną też syberyjską? Mam dwie, jedna może być Twoja