Zielone zakątki w moim domu - Ewelina
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ech, niestety nie da rady... Po nastym z rzędu storczyku dostałam zakaz kupowania tych roślinek... Kwiatki powiędły i zostało z nich tylko kilka liści i kijek od podpierania pędu kwiatowego. Wygląda na to, że te piękne roślinki nie kochają mnie za bardzo... Ale staram się, naprawdę. Niedawno stoczyłam ogromny bój o "ciapeczka", tj. nowego falka w kropeczki. Uffff.... było ciężko, ale udało się - zostaje w oranżeriiEwelina pisze: Co do storczyków , to zwróć uwagę ,że u Tomaszewskiego stale są przeceny storczyków, zwykle, gdy rośliny są już w pełni rozkwitnięte, co wcale nie znaczy , że nie można wybrać za sensowne pieniądze całkiem ładnych jeszcze kwiatów.

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A tu - popatrzcie- mój hiacyntwy eksperyment. Mam nadzieję ,ze uda mi się podpędzić cebule , by zakwitły w doniczce. Na razie są od 4 tygodni posadzone i odstawione w ciemne , chłodne miejsce, wkrótce przeniosę je na jasny parapet , zacznę je podlewać i nawozić. Posadziłam tu cebule pomarańczowego Hiacynta"Gipsy Queen"

Po przeniesieniu ich na słoneczne stanowisko cebulki zakryj papierowymi stożkami(skręconym i sklejonym taśmą samoprzylepną stożkiem z papieru) do czasu uformowania się kwiatostanów inaczej wyjdą Ci dziczki nieprawidłowo uformowane i rozwinięte, stożki papierowe zdejmuje się z hiacyntów gdy łodyga kwiatostanu ma co najmniej 4-5 cm.Ewelina pisze:A tu - popatrzcie- mój hiacyntwy eksperyment. Mam nadzieję ,ze uda mi się podpędzić cebule , by zakwitły w doniczce. Na razie są od 4 tygodni posadzone i odstawione w ciemne , chłodne miejsce, wkrótce przeniosę je na jasny parapet , zacznę je podlewać i nawozić. Posadziłam tu cebule pomarańczowego Hiacynta"Gipsy Queen"
![]()

- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To naprawdę pomaga !
Na jesienne smuteczki , na ponure widoki za oknem , na zły humor... Pojechałam, pospacerowałam, nacieszyłam oczy zielenią i kolorami kwiatów ( a nos zapachem niektórych) i zaraz mi lepiej i weselej. Przynajmniej przez kilka chwil nie musiałam zmagać się z deszczem , wiatrem i błotem . U Tomaszewskiego zrobiłam kilka zdjęć , żeby Was zachęcić do takiej wizyty w jakimś pobliskim centrum ogrodniczym lub choć większej kwiaciarni.