Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. III.
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. III.
Może się okazać, że kolejne kwiaty będą bardziej podobne do oryginału z zamówienia. Natura lubi płatać figle. Np. jeden kwiatek na moim storczyku nie miał "noska", pozostałe miały. Zobacz http://i61.tinypic.com/2num721.jpg .
Poza tym, to jesienny kwiatek, może jak lepiej się zaaklimatyzuje, będzie rodził w pełni wykształcone kwiaty.
Basia
Poza tym, to jesienny kwiatek, może jak lepiej się zaaklimatyzuje, będzie rodził w pełni wykształcone kwiaty.
Basia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też widzę potencjał w tej roślinie, że powtórzy cechy z oferty - cechy są takie same, tylko ekspresja inna - może to kwestia kwasowości, odżywki, nasłonecznienia i długości dnia - czas może pokaże! A i taki jest wyjątkowy!
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Kwiat na pewno bardzo ciekawy i ładny
Zgadzam się z przedmówcami , że być może to kwestia innych warunków , może jak roślina się zaaklimatyzuje i wzmocni to kwiaty też troszkę będą żywsze.
Poza tym siła fotki od sprzedawcy tkwi w ilości kwiatów , gdybyś pokazał nam nie jeden ale w takiej ilości kwiatów jak u sprzedawcy efekt też byłby inny
Myślę że za jakiś czas kwitnienia będą obfitsze , szkoda , że niestety teraz zima a nie jest to początek lata , można by roślinę "podreperować".

Zgadzam się z przedmówcami , że być może to kwestia innych warunków , może jak roślina się zaaklimatyzuje i wzmocni to kwiaty też troszkę będą żywsze.
Poza tym siła fotki od sprzedawcy tkwi w ilości kwiatów , gdybyś pokazał nam nie jeden ale w takiej ilości kwiatów jak u sprzedawcy efekt też byłby inny

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sam widzisz, nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło...kwiat wyjątkowy, takiego jeszcze niemiałeś...śliczny 

- mrooofka
- 1000p
- Od: 4 paź 2014, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
kwiat jest zdecydowanie ładniejszy do tego co miał być...zupełnie inny!
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Dzisiejsze "znalezisko" na jednej z moich roślin z kaudexem, bardzo, bardzo mnie zaskoczyło. Sprawdzałem stan roślin, oraz czy nie posiadają jakiś obcych "gości", którzy nie są mile widziani. Przeglądając i "układając niesforną czuprynkę" Fockea edulis, dostrzegłem takie coś:

- są to pierwsze kwiaty, a w zasadzie kwiatuszki, bo są niewielkich rozmiarów na tej roślinie, chociaż mam ją kilka lat. Ze względu na rozmiar i kolor, są bardzo trudne do wypatrzenia, ale muszę się przyznać, jestem z nich bardzo dumny. Wypatrywałem następnych pąków kwiatowych, ale muszą być "mikroskopijnej" wielkości lub są tylko te trzy już rozkwitnięte, bo nic nie wypatrzyłem. Od wiosny roślina stała na balkonie w pełnym słońcu i nie było zwiastunów kwiatów. Teraz gdy zbliża się zima - czyżby to były jej zwiastuny ?

- są to pierwsze kwiaty, a w zasadzie kwiatuszki, bo są niewielkich rozmiarów na tej roślinie, chociaż mam ją kilka lat. Ze względu na rozmiar i kolor, są bardzo trudne do wypatrzenia, ale muszę się przyznać, jestem z nich bardzo dumny. Wypatrywałem następnych pąków kwiatowych, ale muszą być "mikroskopijnej" wielkości lub są tylko te trzy już rozkwitnięte, bo nic nie wypatrzyłem. Od wiosny roślina stała na balkonie w pełnym słońcu i nie było zwiastunów kwiatów. Teraz gdy zbliża się zima - czyżby to były jej zwiastuny ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- jang
- 500p
- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Kontakt:
Znalezisko superAkwelan_2009 pisze:Dzisiejsze "znalezisko" na jednej z moich roślin z kaudexem,

Z tego co pamiętam, co gdzieś kiedyś czytałem to one najczęściej kwitną właśnie wrzesień - październikAkwelan_2009 pisze:Teraz gdy zbliża się zima - czyżby to były jej zwiastuny ?

Fockea to roślina dwupienna więc kwiaty są na danym osobniku albo męskie albo żeńskie a jakie są Twoje ?
Pozdrawiam, Jan
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Takie znalezisko o tej porze roku to szczęście
piękne kwiatuszki 

- Akwelan_2009
- niestety tego to ja nie wiem. Kupiłem roślinę jako bardzo małą, bez wskazania "płci"Fockea to roślina dwupienna więc kwiaty są na danym osobniku albo męskie albo żeńskie a jakie są Twoje ?

Mieczysław
Mieczysław
- jang
- 500p
- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Kontakt:
Mieczysławie, tu nie o wielkość rośliny chodzi tylko o kwiatki właśnie
Bierzesz lupkę do ręki i zaglądasz do kwiatka
On ma sporo pręcików - pylników a ona jeden słupek
i to tyle 

Bierzesz lupkę do ręki i zaglądasz do kwiatka

On ma sporo pręcików - pylników a ona jeden słupek

Pozdrawiam, Jan
Czy wy tu przypadkiem nie świntuszycie?
. Mieczysławie, kwiatuszek chociaż maleńki, to śliczny i rzadko pokazywany. Czy ilość zielonych pędów przekłada się na grubość kaudeksu, czy niekoniecznie?
Basia

Basia
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Mówisz Mieczysławie,że kwiat Adenium odbiega kolorem od tego z oferty.
Może rzeczywiście następne kwiaty będą już bardzie wybarwione,tak jak sugerują to moi przedmówcy.
Piszę tak dlatego,że 2 kwiaty u mnie na Thelocactus hexaedrophorus ssp. kvetae też były różne w kolorze.
Pierwszy z 27 sierpnia,a drugi z 1 pażdziernika.

A kwiatuszki na Fockea edulis bardzo urodziwe.
No to teraz już wiesz,że bez okularów i lupy nie podchodż.
Może rzeczywiście następne kwiaty będą już bardzie wybarwione,tak jak sugerują to moi przedmówcy.
Piszę tak dlatego,że 2 kwiaty u mnie na Thelocactus hexaedrophorus ssp. kvetae też były różne w kolorze.
Pierwszy z 27 sierpnia,a drugi z 1 pażdziernika.

A kwiatuszki na Fockea edulis bardzo urodziwe.
No to teraz już wiesz,że bez okularów i lupy nie podchodż.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Postarała się Fockea edulis - kwiatuszki nieduże ale urokliwe. U mnie podobna roślina stała kilka lat ale aby kwitła nie zauważyłem. Tym bardziej gratuluję Tobie. 

- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Kwiatek na pewno ciekawy
, choć ani wielkością , ani wymyślnym kolorem nie grzeszy 

- Akwelan_2009
Będę i ja jeszcze miał swoje "pięć minut", chociaż bardzo spóźnione, ale będą
. Wśród moich Adenium, dwie rośliny zakupione w Tajlandii szykują się do zakwitnięcia. Jedno z Adenium będzie powtarzać kwitnienie:

- bardzo jestem ciekaw, jakie będą te następne kwiaty, tz. zgodne z ofertą Sprzedawcy czy kopia pierwszego kwiatu, który już ogladałem ?
- przy tym Adenium, kolor raczej będzie zgodny z ofertą, a "budowa" kwiatu, to jeszcze spora niewiadoma:

Nie są to jeszcze ostatnie zapowiedzi na kwiaty na moich Adenium.

- bardzo jestem ciekaw, jakie będą te następne kwiaty, tz. zgodne z ofertą Sprzedawcy czy kopia pierwszego kwiatu, który już ogladałem ?
- przy tym Adenium, kolor raczej będzie zgodny z ofertą, a "budowa" kwiatu, to jeszcze spora niewiadoma:

Nie są to jeszcze ostatnie zapowiedzi na kwiaty na moich Adenium.
Mieczysław
Mieczysław