Pod Jesionem cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod Jesionem cz. 4

Post »

Haha a to dobre, Reniu ja tyle nakupowałam że Twoja Perovskia to kropla w morzu moich zakupów ;:333
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Ewuniu! Nigdy nie ukrywałam przed Ślubnym ile i na co wydaję (komfort własnych zarobków), ale tej wiosny drżę, że to nie ja będę odbierała moje zamówienia... Chłopina mnie ubezwłasnowolni jak nic... ;:131 A skierowania do grupy wsparcia dla uzależnionych jestem wprost pewna. ;:223 Samych patyczków hortensji mam półtora parapetu... ;:224 Wysiewów mnóstwo...a kolejne przede mną! ;:224
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Jak dobrze wiedzieć, że nie tylko ja jestem chora, że jest nas więcej. Wy przynajmniej macie już ogarnięte ogrody, porobione rabatki, a u mnie w większości rośnie jeszcze dzika trawa, wala się jakiś gruz, wkoło domu obsypane piachem, a rośliny po 15 marca zaczną przychodzić i gdzie ja to wszystko posadzę. Już widzę minę mojego eMa ;:306 . Przecież to całe kopanie to na jego rękach spoczywa.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu! Ja część mam ,,zagospodarowane", ale reszta w trakcie ,,brak pomysłu na" i kopanie też całkiem spada na mojego H. W tym roku mam odrobinę alibi, bo będę obsadzać ogródek Teściowej, ale nie czarujmy się: na kilkudziesięciu metrach nie posadzę kilku setek roślinek, a to zaczyna przybierać takie rozmiary... ku kilkanaście, tam troszkę więcej, a w trzecim miejscu jeszcze więcej... ;:124 Cebulki, krzewy, byliny... ;:124
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj ci nasi mężowie, chyba nie do końca wiedzieli, w co się pakują ;:306 . Mój też kopie, bo moja prawa noga nie nadaje się do tego, a lewą nie umiem, ale cóż zrobić po kawałku po kawałku i ogródek będzie. Ja już nie liczę, bo głowa mnie zaboli, a chwilowo przestała ;:306 .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mężczyźni twierdzą, że my - kobiety - to słaba płeć. A skoro tak, no to niech wykonują cięższe prace. ;:303
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziewczyny moje doświadczenia z budleją m.in są takie. Ścinam patyki grubości ołówka w czasie zimy (nim ruszą soki) i przechowuję w wilgotnym piasku w chłodzie do kwietnia. W kwietniu robię rozsadnik z pulchną ziemią i wbijam patyki pod skosem do ziemi. Podlewam w razie suszy i czekam do lata. W sierpniu można sadzić na miejsce stałe albo do doniczek i czekać na większą roślinę ;:333 W ten sposób ukorzeniam większość krzewów i doskonałym skutkiem.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu! Grunt to mieć cierpliwego i mało dociekliwego EMa. ;:224

Lucynko! Moja córcia ma fajną teorię: Feminizm się kończy, gdy trzeba wnieść szafę na trzecie piętro! :;230

Marysiu! Dzięki! ;:196 To zasadniczo zrobiłam tak samo, tyle że nie bardzo były gałązki grubości ołówka :;230

Ponieważ już wcześniej ustaliłam, że aby wyrobić się do wiosny muszę codziennie spędzać w ogrodzie (nie mylić przy zasiewach ;:170 ) spędzić ok 2 godziny dziennie (bardzo optymistyczne założenie swoją drogą) kontynuowałam rozpoczęte wczoraj porządki.
Efektem moich dzisiejszych prac jest przerażenie: ,,za nic w świecie sobie nie poradzę" i ,,te szkodniki zjedzą mi wszystko" oraz ,,czy tu na pewno nic nie wsadzałam?", ,,co ja tu mogłam wsadzić?" i ,,wydawało mi się, że tu jednak coś rosło"...
Doświadczona, zdyscyplinowana lub choć posiadająca resztki pamięci ogrodniczka nie ma większości moich dylematów, ale cóż jestem jaka jestem i nawet o tabletkach na pamięć nie pamiętam....
Przyroda jednak nie wie o moich niedoskonałościach i obdarzyła mnie kilkoma niespodziankami:

O ile pierwsze niespodzianki były czysto wiosenne:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To jednak kwitnąca miodunka w środku lutego... ;:202

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ty to masz szczęście ;:108 a inni wszystko pamiętają i wiedzą i takich niespodzianek nie mają ;:306
Wszyscy mamy dylematy i sadzimy jedno na drugim nawet znaczniki nie zawsze pomagają ;:306
Dwie godziny dziennie i już ani dnia zimy?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

RENIU - możesz z podniesioną przyłbicą oświadczyć wszem i wobec inaugurację wiosny w Twoim ogrodzie ;:11
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja jeszcze nic nie robię i nawet nie zaczęłam. Na razie tylko snuję plany i marzę, marzę, marzę ;:306 .
A do tego chyba depczę roślinki, bo najpierw wejdę na rabatkę, a potem myślę, że tam chyba coś rosło ;:306 .
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu! Zima to sobie może być, tyle że bez opadów i mrozu. Interesuje mnie chwilowo temperatura choć 8C na plusie i żadnych niespodzianek! :;230
Asiu! Z przykrością stwierdzam, że też kilka ostatnio zdeptałam! ;:223
Ja nie mam siły nawet na te dwie godziny, a za kilka dni nie będę miała i czasu, ale jakoś muszę ogarnąć ten ogród... no i dość mam patrzenia na te sterczące wszędzie badyle...

Tak się zmienił wczoraj kawałeczek rabaty:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10

Post »

Widzę Renatko, że ostro wzięłaś się do pracy. ;:108 Rabata pięknie uprzątnięta.
Miodunka rzeczywiście zaszalała. :shock:
Mi na trawniku wyrosły dwie lilie wodne - plastikowe. Okazało się, że nasz kot wyłowił z oczka sąsiada i przyniósł do nas na trawnik.
Niektóre koty przynoszą myszy, ptaszki, nornice a mój lilie wodne... :;230 Romantyk jakiś czy co? ;:224
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No pięknie ;:138 . U mnie też wszędzie sterczą suche badyle.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu! Kot faktycznie przebił wszystko! Chyba wolę sztuczne lilie niż ... małego zająca..bo taki prezent dostałam w zeszłym roku od mojej Kici...Do myszy i ptaków już się przyzwyczaiłam. :;230 Sprawdziłam inną miodunkę w podobnym miejscu i ledwie ją widać z ziemi. ;:306
Asiu! u mnie też wszędzie te badyle. ;:223 To co uprzątnęłam to zaledwie maleńki fragment blisko dwudziesto metrowej rabaty, a mam kilka...
Mam na dziś przycięte większość traw (właśnie sobie przypomniałam o jednej rabacie ;:223) i sasanek. Przycięłam też część jeżówek i innych bylin. Zostawiłam za to piwonie i hortensje (ogrodowych to nawet nie odkryłam).
Z sasankami i trawami nie mogłam czekać, bo zrobiłam ten błąd w zeszłym roku i miałam później mnóstwo pracy.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”