Ogrodowe początki.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogrodowe początki.

Post »

Taro,
zdecydowanie kawa i ploteczki jakoś nie działają na chwaściory ;:224 nie chcą znikać, absorbujące są i uwagi żądają :wink:
a tulipany u mnie już się żegnają, za to bzy mają już grubaśne pączki, więc pewnie lada moment zachwycą nosy i oczy :D

w tym sezonie u mnie dalszy ciąg ciężkiej fizycznej pracy. Dzisiejsza piękna pogoda sprzyjała, więc udało się przekopać zagonki pod grządki na warzywa. Zmęczyłam się przy tym srogo, ale to i tak był pikuś przy walce z winobluszczem ;:219 Ciągle nie dowierzam, że sama sobie zafundowałam ten los ;:124 Z malutkich paru gałązeczek wyrósł ten potwór ;:222
Obrazek

wziął we władanie ściany i dach, wcisnął się w rynny, komin, a nawet strych ;:202 z racji, że zamieszkał w pobliżu kompostu - wziął sobie z niego co najlepsze i rósł w zaciszu nikomu nie przeszkadzając... do czasu...
wycinanie i wyrywanie zajęło mnóstwo czasu... altanka będzie tynkowana, więc trzeba się tego dziada pozbyć...
ściany uwolnione, płyty częściowo zerwane, ciąg dalszy nastąpi, bo dziś sił już brakło...
Obrazek
jestem dumna, bo wreszcie widzę efekty :D
Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj w klubie, u mnie też w tym roku wiele porządków, budowy, kopania itp. kości piszczą, łapki bolą ale jak widać efekty to ból nie jest ważny.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Jaka piękna ściana ze starej cegły. To altanka?
Pokaż więcej fotek ;:180
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Alania,
tak, altanka zbudowana jest z cegły, laaaata temu. Wierz mi - nie wygląda to ładnie ;:185 Nie mam zbyt wielu zdjęć, a jeśli już, to tylko z dalszej perspektywy, więc nie widać jak niefajnie to wygląda.
Obrazek
Obrazek

Mam kilka pytań z serii "jestem amatorem - pomóżcie" ;:131 :
1) nie przycinałam na zimę hortensji, tylko zostawiłam z kwiatostanami. Czy teraz mogę je obciąć? pytanie dotyczy Annabelle i Pinky Winky.
Obrazek

2) W zeszłym roku sadziłam moje pierwsze róże, podczas sadzenia podsypałam im wiór rogowych. Czy w tym roku też powinnam to zrobić?
3) Czy można w jakiś sposób zasilić krzaki porzeczek i agrestu, które są bardzo liche a ich "zbiory" liczyły zaledwie kilka sztuk? Czy jest sens je zasilać, czy lepiej wykopać i posadzić nowe?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Podoba mi się ta altanka z cegły! Ja bym tylko poprawiła fugi zaprawą, wymieniła okna i byłoby super.
1.Możesz ciąć jeszcze hortensje. Anabelle nisko, może być na ok,10cm, a Pinky kosmetyczne cięcie, żeby nadać ładną formę krzaczkowi.
2. Wiór nie trzeba dosypywać. Daj obornik bydlęcy i posyp kompostem - to dobrze zrobi różom :D
3.zrób to samo, co w pkt.2 ;:168 :wit
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Kasiu,
1) Annabelle tniemy nisko, tak 10-15cm od ziemi, Pinky Winki tak żeby na grubych gałązkach zostały 2-3 oczka, cienkie gałązki wytnij całkiem.
2) Młodych róż nie nawozi się rok po ich posadzeniu. Jak już podsypałaś wióry to nie dawaj więcej ;:185
3) Jeśli możesz to kup prearat o nazwie Asahi i spryskaj liche krzaczki. Pod korzeń daj obornik granulowany. Jak masz piaszczystą glebę to najlepiej bydlęcy, jak nie to może być też koński lub kurzy.
Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Mi się podoba ceglana altanka :lol:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Może wystarczy ją wyczyścić z zaprawy i uzupełnić jej ubytki?
Taka ceglana ściana ma swój urok
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

Popieram altanka jest tylko do wyczyszczenia, ewentualnie do otynkowania i położenia koloru - będzie super - jak nowa i wiele tańsza niż budowana od podstaw, pomyśl ile kasy zostanie na nowe roślinki :D
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Altanka będzie otynkowana. Budowana była z byle jakich cegieł i generalnie miała być tynkowana od razu, ale z różnych przyczyn nie doszło to do skutku.
Wierzcie mi, że naprawdę najlepszym rozwiązaniem jest pokrycie jej tynkiem.

Wczoraj udało nam się podziałać, pomału powstają grządki, zasadziłyśmy z siostrą seler, por i sałatę. Jestem mocno zaskoczona, bo mimo, że władowaliśmy na grządki sporo taczek ziemi z kompostu, w ostatnich dniach sporo padało - to ziemia jest sucha jak pieprz..
Obrazek

Na targu zachwyciły mnie aksamitki, więc znalazły miejscówkę na nowej rabatce:
Obrazek

Z racji, że nasza działka jest niczym nie osłonięta i zawsze czuję się na niej jak "na talerzu" - wymyśliłam sobie, żeby obsadzić jedną jej stronę tujami. Powstało już nawet miejsce:
Obrazek

Pytanie: czy podczas sadzenia tuj należy im sypnąć coś szczególnego? obornika? torfu? Myślałam o tujach smaragd lub brabant. Na razie chcę posadzić 10 szt, myślałam o takich 60 - 80 cm, by wydolić finansowo ;:224 W ogóle czy swoje kupowałyście w marketach czy raczej sklepach ogrodniczych?
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Witam serdecznie.

Podglądam działeczkę i bardzo mi się podoba, ale jak napisałaś, że chcesz tuje, to mnie trzepło :| bo teraz to wszyscy tuje i tuje, a nie lepiej posadzić róże pnące, tanie są, do tego powojniki też są nie drogi i może jakieś krzaczory?? no i będzie kolorowo, pachnąco i cudnie ;:333 ale mi nie wolno Ci nakazać, co chcesz u siebie sadzić, cokolwiek posadzisz to będzie pięknie, ale zastanów się nad kolorami będzie cudnie ta siatka wyglądać ;:333
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Polecam bardziej szmaragdy niż brabanty. Te pierwsze ładniej rosną, brabanty prędzej czy później będziesz musiała przycinać, szmaragdy tylko od góry na wybraną wysokość. No i pamiętaj że przy takim szpalerze korzenie będą z czasem na dobre 1,5 metra od rośliny. Brabanty chyba jeszcze bardziej mają rozłożyste korzenie niż szmaragdy. No i odpowiednią odległość od płotu trzeba zachować.
Ja przy sadzeniu mieszałam ziemię rodzimą + ziemia kupna z wora + obornik granulowany.
Altanka ceglana ma swój urok, ale jak kto lubi... ;:224
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Bogumiłko,
rzeczywiście róże wyglądałyby pięknie i pewnie gdybym miała swój domek, to właśnie róże posadziłabym jako "osłonę". Ale jak widać za ogrodzeniem mam działkę sąsiada, który prawie wcale o nią nie dba (wyjątkowo w sobotę pojawił się, by ją skosić). Za nim jest kolejna działka z samym trawnikiem, więc co u mnie się dzieje - widać już z daleka. Siatka ogrodzeniowa ma chyba ze 30 lat, jej fundament mocno się kruszy, więc nie ma szans, żeby dźwignęła ciężar róż... poza tym... z sąsiadami różnie bywa... ostatnio znajoma musiała wyciąć kilka drzew, bo przeszkadzały innemu działkowiczowi... ;:222

Zuza,
dziękuję za wytłumaczenie różnic między szmaragdami a brabantami ;:196 patrząc na ich zdjęcia w internecie ciężko mi je odróżnić :wink: Nie sądziłam jednak, że mają aż takie korzenie... :roll: w sumie chcę je posadzić wzdłuż trawnika, więc tam by mi nie przeszkadzały.
Altanki ceglane na pewno mają swój urok, pod warunkiem, że są dobrze wykonane i z odpowiednich materiałów :wink: Wierzcie mi, że tutaj nie ma się nad czym roztkliwiać :wink:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Też radzę szmaragdy. Mam brabanty i po 3 latach należy już je regularnie przycinać.
Jak będziesz sadziła tuje, może połóż od strony działki jakąs osłonę od korzeni?
Może jakieś krawężniki, albo maty odgradzające korzenie.
Ja mam wielki problem z korzeniami
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

Piękna działeczka i te rabatki i warzywnik to zawodowo odchwaszczane. Muszę na jakiś kurs przyjechać ;:306 bo ja mimo że bardzo bym chciała to mi daleko do takiej perfekcji :) Bardzo ładne roślinki, lilie zjawiskowe :)

Pozdrawiam i życzę owocnych prac :)

A propos żywotników to jak kupiłam w hipermarkecie - konkretnie w obi i bardzo ładnie rosną. Mają już 4 lata i żaden nie przemarzł ani nie ucierpiał. Nie są nawet zasilane żadnymi nawozami, ale my mieszkamy w lesie, więc może po prostu mają tu dobre warunki... Chociaż coś ma dobre warunki ;:306 bo reszta to słabiutko sobie radzi...

:wit
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”