Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie? Cz.2
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie? Cz.2
Miał ktoś dalie ale te z wysokich kiedyś w donicach dużych?
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
Ja raz, nawet nie zakwitły.
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- Violunia
- 200p
Tak też myślałam, że nie dają rady, to bardzo żarłoczne kwiaty, no nic, pójdą do gruntu.
Violka
Violka
Mi dalie nawet w gruncie słabo rosną, w donicy nie zakwitły wcale, więc się już ich pozbyłam
a dziś pikuję koleusy te nigdy nie zawodzą i ładnie zdobią.
a dziś pikuję koleusy te nigdy nie zawodzą i ładnie zdobią.

Dadzą rady, ja miałam kilka razy, ale to jak będą rosły zależy od odmiany.Jeżeli to żywotna odmiana to w gruncie będą wyższe w donicy niższe.Ja wolałam sadzić do donicy, bo w gruncie często je łamał wiatr i deszcz.Przez kilka lat miałam też w donicy czerwone karłowe o bordowych liściach, ale te najlepiej rosły w donicach glinianych pod okapem, bo dalie nie lubią zalewania przez deszcz.Violunia pisze:Tak też myślałam, że nie dają rady, to bardzo żarłoczne kwiaty, no nic, pójdą do gruntu.
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja miałam takie średniej wysokości i kwitły w donicy ładnie. Jest na naszym forum osobny wątek o daliach w donicach.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Asik1
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lut 2016, o 16:53
Witajcie
Niestety mam południowy balkon, czyli latem tzw. patelnię, więc nie wszystkie rośliny dają radę. Na pewno pojawią się Million Bells, które się sprawdziły i bardzo ładnie rosły. Na posadzenie w dużej skrzyni czekają kolorowe frezje - nie będą na bezpośrednim słońcu więc mam nadzieję, że się uda. Będzie jeszcze, po raz pierwszy, gloriosa.
A już teraz w skrzynkach na parapecie rosną białe bratki miniaturki

Niestety mam południowy balkon, czyli latem tzw. patelnię, więc nie wszystkie rośliny dają radę. Na pewno pojawią się Million Bells, które się sprawdziły i bardzo ładnie rosły. Na posadzenie w dużej skrzyni czekają kolorowe frezje - nie będą na bezpośrednim słońcu więc mam nadzieję, że się uda. Będzie jeszcze, po raz pierwszy, gloriosa.
A już teraz w skrzynkach na parapecie rosną białe bratki miniaturki

Pozdrawiam,
Asia
"Wszystko jest możliwe, a co nie jest, zajmuje tylko trochę więcej czasu." (Arre Dahl)
Asia
"Wszystko jest możliwe, a co nie jest, zajmuje tylko trochę więcej czasu." (Arre Dahl)
- Violunia
- 200p
Selli7 i Agneska dzięki, pare sztuk posadzę i zobaczę bo właśnie to przewracanie mnie wkurza a na tarasie może od początku będę kontrolować i coś poradzę na to. Dalie w donicach powiadasz są na forum?...hmmm, muszę poszukać 
Wystarczy wpisać do wyszukiwarki, aby odnaleźć poszukiwany temat./Iwona
Dalie w donicach są tutaj.

Wystarczy wpisać do wyszukiwarki, aby odnaleźć poszukiwany temat./Iwona
Dalie w donicach są tutaj.
Violka
Violka
-
- Od: 15 lut 2015, o 12:37
witam
Również posiadam balkon południowy, bardzo słoneczny latem i zastanawiam się co w tym roku posadzić do skrzynek.
Wysiałam sobie w pojemniku nemezję i jeśli mi uda się ją utrzymać w dobrym stanie po pikowaniu to zastanawiam się czy poradzi sobie ona na tym balkonie?
Co byście jeszcze polecali na taki balkon, poza petuniami, pelargoniami i surfiniami?
Również posiadam balkon południowy, bardzo słoneczny latem i zastanawiam się co w tym roku posadzić do skrzynek.
Wysiałam sobie w pojemniku nemezję i jeśli mi uda się ją utrzymać w dobrym stanie po pikowaniu to zastanawiam się czy poradzi sobie ona na tym balkonie?
Co byście jeszcze polecali na taki balkon, poza petuniami, pelargoniami i surfiniami?
-
- 200p
- Od: 15 sie 2014, o 19:47
A czy dalia karłowa da sobie rade na słonecznym balkonie zachodnim?
- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pewnie że da sobie radę.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- Asik1
- Od: 6 lut 2016, o 16:53
Na południowym balkonie dobrze sobie radzi werbena i smagliczka. Miałam w ubiegłym roku i przetrwały największe upały. Jedyny minus smagliczki to to, że bardzo się "obsypuje" i wszędzie pełno jej płatków ale za to ładnie pachnie 

Pozdrawiam,
Asia
Asia
- Saskja
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Kontakt:
Ja po kilku latach prób i błędów uznałam, że na południowy balkon niestety TYLKO pelargonie. Werbena miała długie przestoje, wszystko inne schnie, żółknie, brzydnie, tylko pelargonie trzymają fason.
Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
Moja mama ma balkon południowo-zachodni i takie same doświadczenie jak Saskja. Tylko pelargonie dają radę.
Ja mam południową patelnię, i kompozycja będzie taka : pelargonia z czerwonymi kwiatami, lobelia i do tego albo wilec ziemniaczany albo tojeść rozesłana dla kontrastu, jak myślicie która bardziej wytrzyma na słońcu?