Moje marzenia -maniusika część IV
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje marzenia -maniusika część IV
Mój milin żyje ma dopiero malutkie pączki ale nic mu nie jest ..Nic z nim nie rób bo może odbić od ziemi miliny długo wyglądają jak suche badyle jednak w końcu wypuszczają listki albo odbijają od ziemi..
- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Mój milin też dopiero ledwie drgnął, one tak mają.
Janeczko ja też Cię podziwiam, taki wielki ogród i tyle ślicznych krzewów i kwiatów.
Chyba masz pomocników
I znów nowa rabata się tworzy
Ile lat rośnie Twój złotlin, posadziłam w ubiegłym roku malutki.
Już kwitnie, kiedy będzie taki duży jak Twój?
Pozdrawiam.
Janeczko ja też Cię podziwiam, taki wielki ogród i tyle ślicznych krzewów i kwiatów.
Chyba masz pomocników

I znów nowa rabata się tworzy

Ile lat rośnie Twój złotlin, posadziłam w ubiegłym roku malutki.
Już kwitnie, kiedy będzie taki duży jak Twój?
Pozdrawiam.
- maniusika
Mój złotlin jest u mnie już kilka lat , strasznie się rozrasta i mam już kilka kępek w innym miejscu i sporo oddałam ..Ale tak pięknie kwitnie pierwszy raz .. Teraz dostałam od Krysi o pstrych listkach ale już posadzę go w donicy .. W ogrodzie robię sama tylko trawnikami zajmuje się córka a zięć od czasu do czasu podrzuci mi trochę kamieni aby obrzucić rabatki .. Piesek znowu zaczął kopać przy hostach bo były nie obłożone i znowu mam taczkę kamieni przy nich , Dzisiaj muszę je ułożyć ..
Wczoraj przyszła paczka od Krysi i jeszcze sobie dokupiłam biała budleję i czerwonego szczodrzeńca .Dzisiaj wszystko wsadzam bo wczoraj było zimno ,wiało i znowu popadywało .Dzisiaj słoneczko już wychodzi to miło będzie popracować w ogrodzie ..
Wczoraj przyszła paczka od Krysi i jeszcze sobie dokupiłam biała budleję i czerwonego szczodrzeńca .Dzisiaj wszystko wsadzam bo wczoraj było zimno ,wiało i znowu popadywało .Dzisiaj słoneczko już wychodzi to miło będzie popracować w ogrodzie ..
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43

Rh mnie nie kochają padły w zeszłym roku zmieniłam im miejsce myślałam że może będzie lepiej i nic chyba je wyproszę zupełnie. a obiela też mi padła dwa lata temu .Są kwiaty które nie chcą rosnąć u mnie.
mam nadzieje że troszkę oszczędzasz się o rany taki duży ogród.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Czyli podpowiedziałaś mi, że obielę warto ciąć, by była taka ładna zwarta. Ale najpierw ją przesadzę, bo ledwo ją widać w ciasnocie innych roślin. Tak to jest, jak się sadzi małe rośliny za gęsto 

- maniusika
Ja jeszcze mogę sobie pozwolić na sadzenie krzewów rzadko a między nich wsadzam jakieś byliny .. Ładnie zapowiadają się hortensje ,dobrze przezimowały . Również w tym roku ładnie zaczynają kwitnąć azalie japońskie , mimo że były nie przykryte ..

Nawet Rh późniejsze już zaczynają kwitnąć ..

I mój jedyny storczyk ogrodowy zaczyna wypuszczać swoje pantofelki

Chciałam sobie jeszcze dokupić storczyk kukułki , kiedyś pełno ich było na łąkach a tera ich nie widać

Nawet Rh późniejsze już zaczynają kwitnąć ..

I mój jedyny storczyk ogrodowy zaczyna wypuszczać swoje pantofelki

Chciałam sobie jeszcze dokupić storczyk kukułki , kiedyś pełno ich było na łąkach a tera ich nie widać
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pięknie się zapowiadają azalie, obsypane pączkami aż miło. To będziesz Janeczko miała widok.
. U mnie także jedna azalia już kwitnie, pozostałe w pączkach. Oj jak ja lubię wiosnę. co rusz coś nowego kwitnie. 

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Janko, faktycznie masz niemałą powierzchnię... Hosty szybko rozrastają się, ale mają miejsce 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 2 paź 2011, o 06:05
Janko
Wydaje mi się, że Twoje goryczki zakwitną jednak prędzej niż w lecie i tak jak u mnie nadgonią stracony czas zimy. Masz wspaniałą kolekcję Rh. Ja swoją założyłem dopiero w ub.roku. Ogrodowe dwa gatunki zakwitły pięknie, ale Rh. himalajskie zakwitły zaledwie kilkoma kwiatkami i już puszczają młode pędy. Chyba
przedobrzyłem bo dałem im nawóz mineralny pod azalie i rhododendrony Planty, a rośliny są jeszcze młode i zamiast kwitnąć rosną. Mam nadzieję, że kwitnieniem odwdzięczą się w przyszłym roku.
Podziwiam w jaki sposób możesz obrobić takie obszary. Ja mam niewielki ogród skalny i mam zajęcia bez końca.
Wydaje mi się, że Twoje goryczki zakwitną jednak prędzej niż w lecie i tak jak u mnie nadgonią stracony czas zimy. Masz wspaniałą kolekcję Rh. Ja swoją założyłem dopiero w ub.roku. Ogrodowe dwa gatunki zakwitły pięknie, ale Rh. himalajskie zakwitły zaledwie kilkoma kwiatkami i już puszczają młode pędy. Chyba
przedobrzyłem bo dałem im nawóz mineralny pod azalie i rhododendrony Planty, a rośliny są jeszcze młode i zamiast kwitnąć rosną. Mam nadzieję, że kwitnieniem odwdzięczą się w przyszłym roku.
Podziwiam w jaki sposób możesz obrobić takie obszary. Ja mam niewielki ogród skalny i mam zajęcia bez końca.
Pozdrawiam Janusz100
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
- maniusika
Dzisiaj wieje i zimno nawet nie chce się wychodzić z domu . Aby jutro było możliwie bo ten wiatr może mi głowę urwać .. Zaczynają kwitnąć orliki ..

Te mniejsze orliki już w kwiatach ale wysokie jeszcze w pąkach .. Mam spory obszar ogrodu ale gdy co dzień się go pilnuje to nawet chwasty nie zdążą urosnąć . Teraz zaczyna zielenić się warzywnik więc od jutra aby tylko słonko świeciło biorę się za niego .. Ja swoim kwasolubom daję tylko nawóz aby zakwasić ziemię , do jedzenia dostają kompost i gnojówki z różnego zielska .. Teraz czeka na nich gnojówka z pokrzyw ,skrzypu i krwawnika , dorzucam do niej jeszcze trochę nawozu kurzego ..

epimedium

mam czerwone różowe i żółte , kwitnie jeszcze różowe i mam coraz ładniejsze kępy ..

Te mniejsze orliki już w kwiatach ale wysokie jeszcze w pąkach .. Mam spory obszar ogrodu ale gdy co dzień się go pilnuje to nawet chwasty nie zdążą urosnąć . Teraz zaczyna zielenić się warzywnik więc od jutra aby tylko słonko świeciło biorę się za niego .. Ja swoim kwasolubom daję tylko nawóz aby zakwasić ziemię , do jedzenia dostają kompost i gnojówki z różnego zielska .. Teraz czeka na nich gnojówka z pokrzyw ,skrzypu i krwawnika , dorzucam do niej jeszcze trochę nawozu kurzego ..

epimedium

mam czerwone różowe i żółte , kwitnie jeszcze różowe i mam coraz ładniejsze kępy ..
- maniusika
Janusz najwięcej roboty w ogrodzie jet na wionę jak trzeba go uprzątnąć po zimie a później to już tylko kosmetyka ,trzeba pilnować aby zielsko za bardzo się nie panoszyło . Ale lubię pracę w ogrodzie i zawsze co wynajdę aby dodać obie roboty tak twierdzi mój mąż .. miło później patrzeć na kwitnący ogród .. Dzisiaj mniej wieje i słoneczko wygląda więc będzie można popracować w ogrodzie bez obawy że wiatr urwie głowę ..

moje skalniaki

Teraz pięknie kwitną niebieskie floksy i pomarańczowy pszoniak a konwalie pięknie pachną pod oknem ..

moje skalniaki

Teraz pięknie kwitną niebieskie floksy i pomarańczowy pszoniak a konwalie pięknie pachną pod oknem ..
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Taka wielka kępa pszonaka?
Mój co roku podmarza i kwitną pojedyncze gałązki na tym, co odbije. Może on lubi taki suchszy teren jak u Ciebie?
Chociaż mój niby też ma bardziej sucho, bo rośnie na skalniaku więc nie wiem, co mu jest 

- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Janeczko......bardzo ładnie na twoich skalniakach, obsypane kwitnącymi poduchami floksów i innych.
. U mnie także azalie i RH zaczynają kwitnąć. Nigdy ich na zimę nie okrywam. 

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Skalniakowe roślinki bardzo wdzięczne. Bardzo lubię te poduchy floksów, żagwinów i skalnic 

- maniusika
Jacku u mnie pszonak i na skalniaku mocno się rozrósł i po przekwitnięciu muszę go uszczuplić . Może go za bardzo podkarmiasz , u mnie rosną same bez dokarmiania i podlewania .. Zresztą wszystkie kępy poduchów w tym roku do obcięcia bo już rosną na innych kwiatach .. Teraz ślicznie kwitną azalie a Rh trochę mniej mają kwiatów niż ten wiosenny . Pół godziny obrywałam mu przekwitnięte kwiaty bo już wypuszcza nowe odrosty .. U mnie od wczoraj ładnie pada ,ogród znowu gruntownie podlany , Trochę przestało więc posadziłam judaszowca i piwonię drzewiastą ,, Zaczynam sadzić jednoroczne po cebulowych .Na razie mam tylko dalie jednoroczne , suchotki i trójbarwną szałwię , reszta jeszcze malutka bo w tym roku jak do tej pory było zimno i marnie jednoroczne rosły ..

Przekwitają moje brunery ,teraz będą miały tylko piękne liście ..
Rodgresja szykuje się do kwitnięcia
Fiołki Antosia

Kamasja

Krzew Mojżesza , musiałam ich zabrać z podwórka bo Ada lubi ściskać wszystkie kwiaty i nie chciałam aby się poparzył

Przekwitają moje brunery ,teraz będą miały tylko piękne liście ..

Rodgresja szykuje się do kwitnięcia

Fiołki Antosia

Kamasja

Krzew Mojżesza , musiałam ich zabrać z podwórka bo Ada lubi ściskać wszystkie kwiaty i nie chciałam aby się poparzył