Aneczko mimo słoneczka od rana, dalej mróz trzyma...oczko jest zamarznięte
mati1999Witaj dzięki, miło jak ktoś pochwali
Aniu rośliny tak oszronione inaczej wyglądają oszronione na fotografiach, bardziej elegancko Piesio dalej broi, dopiero jak dostanę od kogoś ochrzan to agresor będzie zamykany Jak nic nie robię blisko drogi, nikogo nie gania...jest inaczej jak coś robię w ogrodzie, pilnuje i goni wszystko co się rusza.
W tym tygodniu rośliny na nowym skalniaku zostały obsypane igliwiem z sosny, zimę powinny przetrwać bez uszczerbku. Została do obtulenia Kalikarpa i Hebe.
Moja nowa pasja Ciemierniki, są cudowne.
Ciemierniki fajnie się rozsiewają, mój tak zrobił, i dzięki temu mam już kilka młodych
Fajne zdjęcia ze szronem w roli głównej, jakby ktoś cukier puder poprószył.
No to piesia nie zazdroszczę, jak taki zaczepny. A rude jest piękne
Dziewczyny ciemierniki są w dwu odmianach, miejsce posadzenia jest teraz zaciszne i lekko podniesione...pierwszy raz przetrwały zimę bez uszczerbku...zwykły biały kwitnie na okrągło, kwiaty są schowane pomiędzy liście...na wiosnę tylko wyrastają wyżej. Ciekawe jak przetrwają w tym roku, nie chciała bym z nich rezygnować. W szkółkach przepatrywałam czy gdzieś nie ma ciekawych odmian ale spotkać można tylko zwykłą białą odmianę.
Teraz troszkę zielonego...sosna, wysiana z nasiona...ma już cztery lata.
Koreanka
Sosna
Hebe jeszcze nie okryte, zostanie zabezpieczone igłami sosnowymi.
Cyprysik
Cyprysik i lawenda, była słabo przycinana...straciła ładny pokrój.
Nie wiem co to za iglak, igły ma nie kłujce...cały czas podsycha mimo odcinania chorych gałązek.
Aniu myślę, że tego siwego już się nie pozbędziemy, aż do wiosny.
Mimo to ogród ładnie się prezentuje i taki wysprzątany. Ognika nie ima się żaden mróz, w zacisznym miejscu pomiędzy iglakami rośnie.
Moje cebulowe z promocji na posadzenie czekają, ale czarno to widzę.
Pozdrawiam.
Taju cebulki jeszcze zdążysz posadzić, nadają jeszcze ciepło Ognik ma ciepło w kąciku pomiędzy iglakami, powinien do świąt wytrzymać i nie zgubić owoców. W ogrodzie naspadało jeszcze liści...w przyszłym tygodniu zostaną wygrabione do końca. Zastanawiam się jeszcze nad trawnikiem, trawa miejscami jakaś wysoka urosła...kosić czy nie
Odebrałam od Jolki w końcu sadzonkę liliowca, teraz trzeba znaleźć mu miejsce i posadzić
Werbeny są nie do zdarcia jeszcze kwitną.
Widok nowej rabatki skalnej, nowo posadzone rośliny obsypane są igłami sosnowymi...będą miały trochę osłony od mrozu.
Agresor, pilnuje...cichaczem nie uda się nigdzie wyjść
Aniu zalecam koszenie trawy. Na zimę nie powinna zostawać wysoka bo się wykłada, zagniwa pod śniegiem i wiosną gorzej wygląda. U nas też jeszcze w planach koszenie.
Aniu
My swoja trawę wykosiliśmy( mój M raczej) 2 tygodnie temu.Teraz nie rośnie tak.więc to juz ostanie koszenie jej.
Agresor jest cudny, taki modelowy
Na rabatkach twoich ,porządek i piękno
Jolka trawę wczoraj udało się wykosić, wygrabić liście...rabatki przejrzały Liliowiec już jest posadzony, korzenie oplątały całą doniczkę...powinien ładnie się przyjąć
mati1999 piesek strasznie pocieszny, szkoda tylko że się nie słucha Ogród wygląda już niestety jesiennie, byliny odpoczywają.
Aneczka wczoraj był wyjątkowo zakręcony dzień, cały dzień spędzony na pracach porządkowych...pod Dereniem tylko liście są nie wygrabione...kilka dolnych gałęzi trzeba wyciąć i dopiero da się wszystko uprzątnąć.
Co nowego posadziłaś na nowej rabatce? Fajnie te igły wyglądają jako ściółka. Musze sobie poprzynosić
Piesio fajny. Lubię takie wszędobylskie psiaczki.
Rabata jest ,,stara-nowa'' w trawie rosły rododendrony, cis, brzoza szczepiona na pniu...w tym roku została usunięta częściowo darń, dosadzona została niebieska niska trawa...dodatkowe dwa rododendrony, rośnie ich teraz cztery sztuki. Dwie żurawki, rozmnożone ze starszych kęp...karłowy płożący iglak...tawułka, piwonia, kopytnik...cebulki tulipanów, żonkili...ten kawałek rabaty będzie jeszcze powiększony...zostanie tylko wąska trawiasta ścieżka do koszenia.
Na tym kwadracie rosną też rośliny cieniolubne...w miejscu najbardziej nasłonecznionym umieszczony jest skalniak...trawnik i białe kamienie wszystko zespalają, wszystko jest pooddzielane wąskimi przejściami.
Jesienny skalniak.