Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2
- mzewa
- 10p - Początkujący

- Od: 4 cze 2013, o 11:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 2
wanilia , ja też jestem początkująca i także mam mały ogródek
- sadziłam maliny na początku kwietnia - jak tylko pokazały się na ryneczku, kupiłam 5 krzaczków po 2 zł sztuka od "baby z jajami". Już ładnie wypuściły nowe pędy, ma to być odmiana długo owocująca - się okaże 
-
terecha
- 100p

- Od: 11 wrz 2012, o 13:36
Wprawdzie pytanie sprzed miesiąca, ale myślę, że na czasie...marmod pisze:Witam serdecznie w kwietniowe popołudnie,
w starej dość książce o działkowaniu wyczytałem że w połowie czerwca trzeba przyciąć maliny na 3/4 długości co ma pomóc w lepszym gęstwieniu się rośliny i w większym owocowaniu.
Czy ktoś może potwierdzić ten sposób uprawy? (...)
Mam maliny odmiany NN, które zaczynają owocowanie pod koniec czerwca. Owocują na pędach, które wyrosły w poprzednim roku. W tej chwili mam więc tam pędy ubiegłoroczne, które za miesiąc zaoowocują oraz tegoroczne pędy, które mają już po kilka cm wysokości. I te właśnie pędy tegoroczne muszę skracać w czerwcu i lipcu na mniej więcej 3/4, w przeciwnym razie wyrosną na 2-3 metry, a że są twochę wiotkie, to mogą się złamać. Dzięki przycięciu w kątach liści wyrastają nowe pędy i krzew gęstnieje.
Po zbiorze pędy, które owocowały wycinam, by dać więcej miejsca tym, które się rozkrzewiają a będą owocować za rok.
-
ostatnia szansa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Ja nie przycinam pędów malin owocujących na pędach dwuletnich - wolę proste dwumetrowe pędy niż krzaki. Kołeczek z jednej strony, kołeczek z drugiej, sznurki na dwóch poziomach, kilka skobelków i nie przewracają się tylko stoją jak żołnierze w szeregu wysokie i smukłe.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Witam. Posadziłem 6 malin polka przycięłem je tak jak należy ale niestety nie wyrastają nowe pędy. Sadziłem pod koniec marca.
- pawelp1320

- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A czy miały już młodziutkie pędy przy korzeniach?
Pozdrawiam Paweł
Tak i to całkiem sporo, uważałem przy sadzeniu.pawelp1320 pisze:A czy miały już młodziutkie pędy przy korzeniach?
- pawelp1320

To jeśli nie padły to niedługo powinny wyjść.
Pozdrawiam Paweł
-
wanilia39
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 7 maja 2014, o 21:57
- Kontakt:
Mzewa - dziękuję!
Ciekawe, czy jeszcze mogę posadzić w najbliższych dniach?
Ciekawe, czy jeszcze mogę posadzić w najbliższych dniach?
- pawelp1320

wanilia39 jeżeli zapewnisz im dostateczną wilgoć to możesz sadzić.
Pozdrawiam Paweł
-
wanilia39
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 7 maja 2014, o 21:57
- Kontakt:
pawelp1320
bardzo dziękuję!
może się uda
bardzo dziękuję!
może się uda
witaj Ninka 8511ninka8511 pisze:witaj Dzulja jakie nawozy sypałas pod maline polke?ja też mam tę odmianę posadziłam ją na jesieni 10arów niestety nie wiem czym ją nawozić
Wczesną wiosną sypnęłam 100 kg/ha saletry w dwóch dawkach , wap mag oraz w maju bontar na maliny 400 kg / ha powinno wystarczyć . Pozdrawiam
- Ogrodnik88

- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Jaka rozstawa w rzędzie i między rzędami jest według was najlepsza w malinie?
Ja swoje posadziłem co około 60cm w rzędzie i 2m od rzędu porzeczek i agrestu.
Ja swoje posadziłem co około 60cm w rzędzie i 2m od rzędu porzeczek i agrestu.
- pawelp1320

Ja sadzę letnie co 40 cm, a jesienne co 50-60 cm.
Pozdrawiam Paweł
-
ewelkaa8
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 13 cze 2013, o 01:22
Witam, w tym roku na początku kwietnia posadziłam maliny. Kupiłam na targu, nie wiem co to za odmiana ale chyba polka albo polana. Po posadzeniu nic nie przycinałam i nie wiem czy to dobrze czy źle ? Teraz już są zielone, całe w liściach, na niektórych pojawiły się chyba kwiatki. Czy będę miała owoce w tym roku ?
I jeszcze jedno. Chciałabym je odgrodzić obrzeżem ( są posadzone wzdłuż siatki) i wyściółkować, żeby mnie chwastów rosło. Czy mogę je podsypać korą ? Czy młode wychodzące pędy przebiją się przez nią czy zaszkodzi to malinom ? Mam kory pare worków, najbardziej by mi ona pasowała bo dalej mam podsypane nią borówki, więc ładnie by to wyglądało.

I jeszcze jedno. Chciałabym je odgrodzić obrzeżem ( są posadzone wzdłuż siatki) i wyściółkować, żeby mnie chwastów rosło. Czy mogę je podsypać korą ? Czy młode wychodzące pędy przebiją się przez nią czy zaszkodzi to malinom ? Mam kory pare worków, najbardziej by mi ona pasowała bo dalej mam podsypane nią borówki, więc ładnie by to wyglądało.

- pawelp1320

Raczej źle bo zostawiłaś pędy jak na owocowanie powtarzające. Osłabi to roślinę i zmniejszy ilość i siłę wybijających pędów. Posadzoną roślinę najlepiej ściąć tuż nad ziemią gdyż sprzyja to lepszej aklimatyzacji i ukorzenieniu się malin.ewelkaa8 pisze:Po posadzeniu nic nie przycinałam i nie wiem czy to dobrze czy źle ?
Jeśli wszystko pójdzie w porządku to powinny mieć owoce.ewelkaa8 pisze: Czy będę miała owoce w tym roku ?
Możesz użyć kory jeśli nie masz zbyt kwaśnej ziemi. Jeśli masz pH 6-7 to spokojnie możesz użyć.ewelkaa8 pisze:Czy mogę je podsypać korą ? Czy młode wychodzące pędy przebiją się przez nią czy zaszkodzi to malinom ?
Pozdrawiam Paweł