Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Mój chlebuś też już garuje,a pasztety siedzą w piecu.Zastanawiałam się z czym je zrobic i zrobiłam...bez niczego
Takie tradycyjne smakują ze wszystkim i do wszystkiego,Jedynie co to ułożyłam plasterki salami pieprzowego na wierzchu...Następna do pieca idzie pizza na obiad ,a potem chlebki z ziarnami...

- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rób zdjęcia,proszę wstaw
ja dzisiaj robię karkówkę gotowana w majonezie i mięsko na obiad na 2 dni-karkówka i łopatka duszone w sosi ketchupowo-majonezowo-miodowo-czosnkowym,chlebuś la Madzi (za ciemierniki:)),naleśniki dla młodego bo wyprosił

ja dzisiaj robię karkówkę gotowana w majonezie i mięsko na obiad na 2 dni-karkówka i łopatka duszone w sosi ketchupowo-majonezowo-miodowo-czosnkowym,chlebuś la Madzi (za ciemierniki:)),naleśniki dla młodego bo wyprosił

- ann_30
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A cóż to za karkówka w majonezie?Czyżbym przegapiła przepis?
- asma
Przepis jest na fo
SZYNKA GOTOWANE W MAJONEZIE
* 3 l wody
* 3 kg mięsa ( ja zawsze robię po kilogramie każde inne- np szynka, schab i boczek, nadaje się każde mięso, również drób)
* 0,5 szkl soli
* 2 czubate łyżki majonezu
* 1 łyżka majeranku
* 1 łyżka maggi
* 1 łyżka vegety
Wszystkie składniki połączyć, wymieszać trzepaczką, żeby majonez rozbił się . Włożyć do zimnej zalewy mięso, razem zagotować. Pogotować na malutkim ogniu przez 5-20 min i zostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie ponownie zagotować przez 5-20 min i znów pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy wyjąc z wody....i smacznego. Zapewniam Pycha

SZYNKA GOTOWANE W MAJONEZIE
* 3 l wody
* 3 kg mięsa ( ja zawsze robię po kilogramie każde inne- np szynka, schab i boczek, nadaje się każde mięso, również drób)
* 0,5 szkl soli
* 2 czubate łyżki majonezu
* 1 łyżka majeranku
* 1 łyżka maggi
* 1 łyżka vegety
Wszystkie składniki połączyć, wymieszać trzepaczką, żeby majonez rozbił się . Włożyć do zimnej zalewy mięso, razem zagotować. Pogotować na malutkim ogniu przez 5-20 min i zostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie ponownie zagotować przez 5-20 min i znów pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy wyjąc z wody....i smacznego. Zapewniam Pycha
- ann_30
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
Dziękuję za przepis
Na pewno skorzystam

moja karkówka i schab w majonezie w zamrażarce.Zrobiłam 7 kilo mięsa w taki sposób na Boże Narodzenie ,trzy kawałki zostały więc
...jedna potrawa mniej do zrobienia.Pasztety wyszły idealne.Dwa do zamrazarki powędrowały ,jeden dziś z sosem pieczeniowym ,ziemniakami i sałatą na obiad.Chlebek.....hmmmmm WSPOMNIEŃ CZAR
tylko fotka została.Przepyszniastyyyy wyszedł.Mój tata został obdarowany połówką chlebka wieczorem i dobrze,bo dziś by nie miał co spróbować nawet.Wsciekał sie wczoraj jak małe dziecko,że chce teraz i już....i na Święta ma być.Fotki zaraz wstawię.Od rana dziś dekoruję domek i ogród.Wczoraj wysprzątaliśmy ogródek,że much a nie siada , a za chwile M.przywiezie VON PSA ze szkolenia i....będzie jak było

- asma
Piękne
muszę się nauczyć robić pasztety bo nie ma ich w moim menu.
Robiłam chyba tylko fasolowe-pyszota
Chlebus pięknie wyrośnięty
Powaliłas mnie ilością zamrożonego mięsa na święta-wojsko będziesz miała u siebie na święta?

Robiłam chyba tylko fasolowe-pyszota

Chlebus pięknie wyrośnięty

Powaliłas mnie ilością zamrożonego mięsa na święta-wojsko będziesz miała u siebie na święta?

7 osób to jeszcze nie wojsko,ale robię zapasy na czas kiedy mnie nie będzie.Rodzinka oczywiście poradziła by sobie i bez zapasów ,ale ja jakaś spokojniejsza jestem wiedząc ,że mają pełną zamrażarkę ,,gotowca,,Chlebek wychodzi mi zawsze pyszny ,ale..no właśnie nie mam pojęcia dlaczego zawsze pęka mi jeden bok i to w każdym chlebie jaki piekę i w tym na drożdzach i w tym na zakwasie.Nie żeby mi przeszkadzało,ale ,,ideału,,nie ma.Masz może jakąś teorię co do takiego pękania?
- asma
Pękanie świadczy o bardzo dobrym wyrastaniu i wręcz jest mile widziane.
Jak Ci jednak "przeszkadza",to spróbuj dać mnie drożdży ,zacznij piec ciut szybciej,zanim wyrośnie tak wysoko jak dotychczas.
Moje rzadko kiedy pękają
Zapomniałam,że wybywasz
Jak Ci jednak "przeszkadza",to spróbuj dać mnie drożdży ,zacznij piec ciut szybciej,zanim wyrośnie tak wysoko jak dotychczas.
Moje rzadko kiedy pękają

Zapomniałam,że wybywasz

Kurcze,,Asiu próbowałam już wszystkiego ,i mniej dożdzy i szybciej do piekarnika i mniejsza temperatura....NICjak pękały tak pękają,Nie żeby mi tam jakoś przeszkadzało,ale sklepowe są takie równiutkie,a te zawsze muszą gdzieś na boku ,,chlasnąć,, 
Dziś mam zupkę na młodym własnym lubczyku
Pieknie rośnie,też jakby drożdzy dostał....

Dziś mam zupkę na młodym własnym lubczyku

- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wyjmuję zaraz zakwas z lodówki i jutro robię Twój chlebuś
Wygląda super! Pasztecik też
Dziewczyny, mnie zawsze chlebek pęka jak za krótko wyrasta. Wtedy chyba po włożeniu do piekarnika za szybko rośnie i skórka pęka

Dziewczyny, mnie zawsze chlebek pęka jak za krótko wyrasta. Wtedy chyba po włożeniu do piekarnika za szybko rośnie i skórka pęka

Pozdrawiam, Dorota
..możliwe
ale i tak trzymam zawsze godzinę przed włożeniem do pieca....Lece na pierogi z truskawkami..Taka mnie ochota wzieła ,że musiałąm sobie kupić w ,,B,,wiem...wiem....SWOJE LEPSZE ,ale cóż...siła wyższa hihih

- piortkowice
- 1000p
- Od: 13 sty 2013, o 11:22
Asia chlebek super, też piekłam w sobotę i ciacho drozdżowe 

- asma
Jaki chlebek robisz?Ciacho drożdżowe za mną chodzi,ale straciłam folder z przepisami .Miałam fajny przepis na droźdźówkę -na noc wszystkie składniki do lodówki,rano zamieszać i piec-szybko i smacznie