Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Post »

Krysiu witaj :wit
jakie piękne te Twoje lilie ;:oj
Gratulację wygranej ;:138
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bufo-bufo - Oleńko skoro masz u siebie wiązówkę czerwona i sadźca to znaczy,że lubisz też wysokie byliny. Przed nimi można posadzić sporo rożnych innych aby naprzemiennie kwitły i stworzyły nasadzenia piętrowe.
Pomysły znajdziesz w swej głowie - wierzę w Ciebie.
Co do lilii OT pachnących - na początku kupowałam oczami a kolejne lata to juz przemyślane, z wcześniejszym szperaniem w sieci aby upewnić się czy dana odmiana spełni moje oczekiwania.
Jedno ale ... nie zawsze a raczej często nasze zamówienie to jedno a dostawa to drugie... Pachnących jest sporo - musiałabym poszperać aby dokładnie Ci odpowiedzieć.

Locutus - kolego Jureczku na naszym forum jest mnóstwo wątków, tematów i innych dodatkowych sekcji więc nic dziwnego,że nie wiesz o co chodzi.
Wiele rzeczy się dzieje i aby to wszystko ogarnąć trzeba by mieć mnóstwo wolnego czasu.

marpa - Maryniu lilie i u mnie powoli kończą kwitnienie ale nie smucę się bo w tej chwili kwitnie mnóstwo innych. Niedługo zaczna kwitnąć te jesienne a i krzewy pokazują na co ich stać szczególnie hortensje.
sweety pisze:Lady Alice to kolejna piękotka, którą wypatrzyłam na forum i .... musze mieć :D
Nic dziwnego,że wpadła Ci w oko - mnie też 2 lata temu i wypatrzyłam jej kwiaty na naszych działkach .
Facet sam uprawia działkę - weszłam... zapytałam a miał kilka sztuk. Był chętny bo okazało się,że od dawna czaił się na jedną z odmian dalii u mnie, a że nieśmiały a ja z mężem zawsze chodzę to nie miał odwagi zaczepić mnie ... :;230

Obrazek
Teraz on ma dalie a ja lilie aż 2 sztuki dostałam.

wielkakulka - Aniu byłam - jestem już w temacie i poszperam za swoimi przepisami aby dokompletować Twój zbiór.
Miłego urlopu.

iwona0042 - Iwonko cieszę sie Twa radością bo wiem ile to wszystko dla Ciebie znaczy szczególnie w tym roku.
Małe oczko to niewielka ilość żab a zaskrońce maja apetyt choć ich menu to nie tylko żaby ale obawa jest ...

lora - Misiu dziękuję za cieplutkie słowa. Ty wiesz że to balsam na duszę. W te upały gdy siły opadają i energii brak czasami takie słowa podrywają do pracy.
Trudno szukać jak nazwy w głowie brak więc życzę powodzenia.

becia123 - Beatko
Kobietko w drugim roku od posadzenia sadziec ma tylko 40 cm ... coś nie tak bo o odmianie karłowej nie słyszałam.
On potrzebuje dokarmiania, dużo wody i słońca -to duża roślina i ma ok 2 miesięcy na to aby urosnąć i zakwitnąć.

Na zdjęciu poniżej rabata z wysokimi bylinami i daliami pośrodku które rosna na podwyższonej ok 40 cm rabacie aby w razie wyższego poziomu wód gruntowych uchronić kłącza przed staniem w wodzie. Widać ,że sadziec to potężna bylina - takie stwarza wrażenie i taki faktycznie jest.
Obrazek

wyższe kwiaty jeżówki purpurowej sięgają mi do głowy więc ok 160 cm a widać jakie sa niskie w porównaniu z sadźcem po prawej
Obrazek
Barabella pisze:Krysiu gratuluję wygranej ;:138 Jak zwykle potrafisz ciekawie świat przedstawiać..... Człowiek już w drugiej połowie wieku, a o zabkach wie niewiele.....
Dziękuję ;:196
Jedno życie to o wiele za mało aby choć troszkę uszczknąć wiedzy dotyczącej naszego życia i tego co nas otacza więc nie smuć się,że wszystkiego nie wiesz.
Po prostu nie miałaś okazji.
krótka foto-lekcja specjalnie dla Ciebie Basiu
najwcześniejsza faza pokazywana przeze mnie w ostatnich dniach
Obrazek
Kolejna faza metamorfozy
Obrazek
A poniżej dośc dobrze widać zanikający ogonek - te żabki mają różnej długości
Obrazek
cykl zamykam zdjęciem z ub roku bo takich to jeszcze nie ma
Obrazek

sweety - Aniu wiem,że obie kochamy zwierzęta i to ,ze zalezy nam na ich towarzystwie.
Woda ma ogromny wpływ na ich ilość w naszym otoczeniu.
Aniu Twego nowego domu dla owadów i pszczół o tej porze murarki nie zasiedla bo po prostu ich nie ma. Spełniły swoje zadanie i zostawiły w tych rurkach z trzciny nowe pokolenie, które w kwietniu następnego roku wygryzie się - życie dorosłych jest dość krótkie i pracowite.
semper pisze:Ja też lubię takie obrazki.Zresztą nie wiem czy wiecie - w Moim mieście jest Muzeum Żaby.
O qrcze. ;:223 Własnie sobie przypomniałem, że jeszcze tam nie byłem. :;230
no wiesz ... ;:oj ;:oj ;:oj
Miec w swym mieście cos tak nietypowego i nie zajrzeć z ciekawości ... musisz koniecznie nadrobić i wstawić u siebie fotorelację - czekam na zaproszenie.

maniusika - Janeczko mnie sie wydaje , że Ty na swym ogromnym obszarze juz wszystko masz ... a jednak nie ... sadźca koniecznie kup - warto go miec ale wsadź tam gdzie masz mokro.

takasobie - Ludmiło
Twój obiektyw szuka ciekawych obiektów w powietrzu czyli skrzydlate u Ciebie rzadzą. Moje oczy zanim wypatrzą to już śladu po nich nie ma a żabki czy tez robaki wszelkiej maści to bardziej powolne ...i jakos tam udaje mi się chwycić je w kadrze... :;230

Locutus - Jurek powodzenia i dobrej pogody na urlopie :wit

beatab - Beatko dziękuję,że wyprowadziłaś mnie z błędu.
W sezonie czasami tak jest ... jedna praca goni drugą a do tego upały i nie zawsze jest czas sprawdzić nazwy a szczególnie ważne jest to gdy co roku kupuje się coś nowego - podpisałam i dalej do innych lilii bo czas uciekał ...

ta lilia jest u mnie od 2 lat i nadal jako NN
Obrazek

lilia SCHEHERAZADE to ta poniżej
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JacekP pisze:Krysiu pozwolisz, że jeszcze wrócę do liliowca, którego podpisałaś jako 'Red Suspenders'. Teraz dużo siedzę w liliowcach i przy okazji próbuję zidentyfikować swoje. Czy na tym kolażu na pewno jest jeden gatunek? Liliowiec w lewym dolnym rogu różni się od pozostałych i może to być 'Purple Water'. Natomiast pozostałe przypominają 'Autumn Red'. Najlepiej sama porównaj kwiatki bądź przejrzyj dobrze podpisane zdjęcia w necie (np na str. Dave's Garden bądź innej profesjonalnej).
No i niedobrze się wyraziłem o tych liliowcach, bo one też są pająkami jak 'Red Suspenders' ale starszego typu. Podobnie jak 'Crismons Pirate'. Tyle się podszkoliłem w tym temacie.
Miałem się zachwycać żabami ale bardziej pożyteczne wydały mi się te informacje.
Ale o żabach też słówko; jestem nimi coraz bardziej zafascynowany :!: Do żab trawnych, rzekotek, ropuch paskówek dołączyły w moim ogrodzie zielono-szare żaby, które tłoczą się na dnie mojego zbiornika na wodę. Musiałem zaprzestać podbierania im wody, skoro to ich dom! Wrzuciłem im patyk i siedzą równo jak kury na grzędzie i co jakiś czas wskakują do wody dla ochłody :lol:
Jacku cenię sobie konstruktywne wypowiedzi bo one wnoszą dużo informacji i są okazją do poprawiania błędnych określeń odmian itp a także określania rodziny i odmiany.
Przy większej kolekcji wielu z nas lubi wiedzieć co rośnie aby nie dublować kolejnych zamówień.
Wymiana doświadczeń, usystematyzowanie wiedzy to cos o czym bez końca można by rozprawiać.

Ale ... wracając do tematu -fotka była taka
Obrazek

i na tym kolażu faktycznie są 2 różne odmiany. Lewy dolny róg to jedna odmiana a pozostałe 3 zdjęcia pokazują jedna i tą sama w różnych ujęciach.

Obrazek
Pierwsza fotka przedstawia powiedźmy odmianę "Autumn Red".
To grupa wyższych liliowców i dorasta do metra a czasami ciut więcej. Kwitnie w VII.
Kwiaty ma w kolorze dość czystej czerwieni z żółtym środkiem - płatki dość wąskie z żółtą pręgą na środku, wygięte, lekko pofalowane na brzegach.

taki opis znalazłam i wszystko by sie zgadzało ale u niego tak promieniście rozchodzi się żółty kolor ze środka kwiatów i nie zawsze jest widoczna ta pręga przez płatki ...???

Obrazek

Druga fotka faktycznie pasuje do odmiany "Purple Waters".
To odmiana z grupy średniej wysokości tak ok 70 -80 cm. Kwitnie - VI - VII.
Kwiaty ma w kolorze ciemnoczerwonym z purpurowym nalotem
- środek żółciutki i przechodzący strzeliście na płatki - płatki dość wąskie, spiczaste, z wyraźnie zaznaczoną jasną pręgą, lekko wygięte do tyłu, brzeg delikatnie pofalowany.

Z czerwonych i dość podobnych do tych wyżej mam jeszcze jedną kępę - grupa niższa . Zakwitają dużo później niż te pierwsze bo tak w połowie lipca - zdjęcie z dnia 25.07.2013.
Pierwszy wysyp kwiatów w tej kępie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ucięłam pęd z kwiatami i przystawiłam do "Purple Waters" ale sa inne - środek zdecydowanie pomarańczowy. Kolor dużo ciemniejszy , kwiat mniejszy i inne drobne ale jak wiemy ważne szczegóły , które sa cechą charakterystyczna dla sdanej odmiany ale jaka to jest ?

I co Ty na to ???

W temacie żabek powiem tylko jedno - szanuję takich ludzi jak Ty bo liczysz się z każdym stworzeniem , które zamieszkuję na Twoim terenie.
A te " kury na grzędzie " to wspaniałe określenie ;:306

badzia- Wandziu wszystko napisałam w PW a tutaj tylko serdecznie podziękuję ;:196 i postaram się z rewanżować dość szybko aby rosliny zdążyły sie zadomowić przed zimą.

iwona0042 - Iwonko byłam ale tak szybciutko bo była wnuczka u nas a sama wiesz, że w tym czasie my babcie zero czasu dla siebie. ... smutny widok.
Cóz powiedzieć - przyroda rządzi się swoimi prawami.
Długo myślałam kto mógłby być sprawcą i nic nie przyszło mi do głowy bo trzeba by wiedzieć jakie u was są zwierzęta.

tu.ja - Izuniu
zakwitły wszystkie 5 sztuk . Dorodne, wysokie i 2 z nich miały nawet podwójny pęd ale .... ;:145 wszystkie w jednym kolorze czyli skrzyneczki z cebulkami pod różna nazwa ale odmiana ta sama. Och Ci sprzedawcy - czy muszą nas tak oszukiwać ???
Zdjęcie wstawię jutro bo muszę poszukać.

lora - Misiu
byłam i swoje zdanie napisałam

przemo1669 dzięki za wszystko.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu widziałam i dziękuję ...a zdjęć nie usuwaj... ;:196
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

Krysiu - czy ważna nazwa, gdy roślina pięknie rośnie- dla mnie nazwy ważne kiedy coś szukam- a póżniej albo się podoba albo nie - tak jest z wszystkimi, liliami, hortensjami- ta lilia jest po prostu "Piękna Nieznajoma" :wit
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Krysiu, Lady Alice zamówiona, zapłacona i teraz tylko - oby nie było pomyłki odmianowej :uszy A domek dla owadów już dłuższy czas był wystawiony, ale dopiero teraz zyskał mocowanie. Teoretycznie miał być do powieszenia, ale nie mam takich drzew, na których mogłabym to zrobić. Zatem został umocowany na solidnym paliku wkopany obok drzew owocowych. Dwie z rurek są zaklejone więc o ze jest nadzieja...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Fajna sesja przeobrażenia się kijanki w żabkę .Sadzonki truskawek Krysiu fajnie się przyjęły .Jeśli w przyszłym tygodniu nie będzie upałów to mogę Ci przesłać tego liliowca, bo już kończy kwitnienie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Przeważnie nie mam czasu na pisanie, ale dziś nie wytrzymałam jak zobaczyłam te cudne żabki. Już zawsze będą mi się z Tobą kojarzyć. ;:196 Twoje rośliny Krysiu zachwycają mnie swoją bujnością i okazałością. tyleż tu gatunków i odmian jak nigdzie. I taka wiedza na ich temat.
Krysiu obiecany storczyk nadal jest dla Ciebie, i będzie dopóki nie zostanie wysłany. ;:223
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żabki cudne- na zdjęciach, kiedyś widywałam u siebie jaszczurki ale ostatnio mniej- za to żaby z pobliskiego stawu są "straszne" w bezsenne noce, m mówi, że wszystko mi przeszkadza, zaby, świerszcz za oknem- ale on śpi jak zabity a ja albo czytam, albo ogladam Bonanze o 2. ;:306 ;:306 ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu!....jak zwykle podziwiam nie tylko cudowne, dorodne kwiatki...ale także Twoich ogrodowych gości.Świetne te zielone żabki....u mnie tez jest ich sporo. pozdrawiam ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Krysiu dochodzenie robiłam, to mogła być kuna, może koty, bo mamy takie działkowe, tyle się dowiedziałam, a żabek u nas coraz więcej :tan
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

A jak w tym roku u Ciebie Barbarossa? Ja chyba coś mam pecha ;:145 Na jesień rozdałam, a w tym roku złapał wirusa i nic z niej nie będzie. :evil: Ale już się przyzwyczaiłam, że co roku coś mi wypada. Żal tylko, ze są to często moje ulubione. ;:224

Historia z ta uroczą lilią zabawna! Ale : proście a będzie wam dane!!! ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu - doczytałam, że masz czerwone porzeczki - ja mam 1 drzewkową - miała klęskę urodzaju - a teraz liście opadać jak na jesieni - czy to jakieś choróbsko, czy porzeczki tak mają- bo nie pamiętam jak z nią było w ubiegłym roku???? może trzeba prysnąć czymś na grzyby???
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

KRYSIU..... a co powiesz o Anafalis perłowy..........może byś dołączyła do całości....ale chciałabym o nim coś więcej..... :wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lora - Misiu cieszy mnie,że mogłam pomóc.

beatab -Betako czasami wazna jest nazwa a szczególnie gdy chcemy powiększać kolekcję. Przy zakupie w katalogach przegladamy zdjęcia i nazwy a zdjęcia dość często lekko przekłamane i miniaturki . Lista odmian już rosnących u nas to dobra rzecz przy zakupie kolejnych dlatego z godzine mieszałam w starych listach zakupów i wg mnie to
lilia Orienpet - Triumphator - lilia hybrydowa powstała ze skrzyżowania L.longiflorum i l. orientalnej
Co do problemów ze snem to święta racja ... nawet oddychanie osoby śpiącej obok drażni a cóz dopiero rechot żab za oknem...
Ja mam bardzo delikatny sen i z kolei wszystko mnie budzi.
lilia Orienpet - Triumphator
Obrazek
patrzyłam w sieci do porównania i wydaje się,że tym razem trafiłam.

sweety - Aniu dziekuje i Ty wiesz za co ;:196
nadz domek dla pszczółek tez miał byc na nóżce " jak u baby Jagi) ale przymocowany jest do starej wierzby mandżurskiej, która w ostatnim sezonie zaczęła podsychać. Mąż częściowo ja przyciął i widac już efekty ale z bliska... tło niezbyt ale to juz za płotem ... :;230
Rozwidlenie pasowało i domek solidnie siedzi.
Obrazek
Pnie sie po niej siana wiosną nasturcja kanaryjska - w tej chwili tak poszła w górę,że ma z 5 m długości. Uwielbiają ja owady

Obrazek

Obrazek
Obrazek

JAKUCH - Jadziu a ja swoje truskawki ale odmiane Senga Sengana sadziłam w te upały w czwartek. Dałam dla zacienienia duże czarne doniczki a potem przyszło ochłodzenie i deszcz. To dobrze dla nich.
Termin jak najbardziej pasuje bo teraz w środku tygodnia to święto.

lucy09 to super,że trafiłas na sesję. pamietam,że te z ub roku tez trafiły w Twój gust. Dzięki za miłe słowa a sadzoneczka może poczekać - nie przyspieszaj i zrób to w wolnej chwili. Ona w międzyczasie podrośnie .
A może coś się jeszcze dobierze ...???

bwoj54 - Bogusiu cieszy mnie, że znalazłaś chwile na spacer u mnie. Dziękuję

iwona0042 - Iwonko kuna ... może i ona zagryzła zaskrońca.
Psy i koty nasze to raczej nie bo zaskroniec tak potrafi się nastawić,że wygląda dość groźnie . Do tego syczy a gdy boi sie lub jest atakowany wydziela cuchnącą ciecz aby odstraszyć . Każdy ma swoją broń.

takasobie - Miłko u mnie kwitną juz prawie wszystkie dalie - jedynie maluszek Apache od Ciebie nie ale z wiadomych przyczyn i nowa odmian dośc niska pełna o fioletowych kwiatach dostała paskudne stanowisko i się złości na mnie.
W tym roku 12 odmian mam na rogowej rabacie i jest tam ciasno ale opierają sie nawzajem i jest ok. mała pomyłka w sadzeniu i 2 niższe poszły jakos do środka a tak pięknie na papierze plan wyrysowałam... ;:306

odmiany :WHITE STAR - MYAMA FUBUK- BARBAROSSA ledwo widoczna na dole kwiat.
Nie mam innego ale ważne ,że jest !!! Kłącza będą dla Ciebie jakby co ;:168
Obrazek
Jakby co to o kłącza wołaj.

beatab - Beatko u mnie rosną porzeczki czerwone, czarne i złote.
Jest też agrest i warzywa wszystkie co potrzeba.
Nasza działka to nie tylko ozdobne i staw ...
A na choroby po zbiorach dajemy środek przeciwko opadzinie liści - tak ze 2 razy i Dzięki temu nie podsychają, nie opadają zbyt szybko i wyglądają dość dobrze do końca sezonu. Sąsiedzi tego nie robia i juz w tej chwili mają w większości gołe patyki.
Robię sporo przetworów więc muszę dbać o nie.

Te fotki to juz wspomnienia ale trochę owocó zawsze zostawiamy do podskubywania

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przy okazji pokażę jak na uprawę niektórych warzyw wykorzystuję płot wysoki z siatki .
Za nim juz wierzby, trzcina i rzeka a czasami ... woda podchodzi pod sam płot.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W takiej formie uprawiamy ogórki
Obrazek

Widok z boku - widac jak wzdłóż całego płotu cos do podgryzania rośnie.
To tył naszej działki i od alejki ogólnej tej części prawie nie widać.
Obrazek

leszczyna - Krysiu Anafalis perłowy to śliczna bylina o lisciach srebrnych od góry, a spodem gęsto biało owłosione. kwiaty niby niepozorne ale w kepie dobrze widoczne i szeleszczące - jakby suche ... dziwne ale miłe w dotyku. Lubie sie nimi bawić.
Potrzebuje ubogiego stanowiska bo wtedy zachowuje kolor, na zyznej bardziej zielenieje podobnie jak podkrzew Perovskia.
Własnie teraz kwitnie i wygląda tak.
Obrazek

Ostatnia sadzonka i zarezerwowane dla Ciebie.

O kurcze ... popatrzyłam na podgląd postu swojego i wyszedł dziwnie mieszany ... taki kogiel mogiel.
Pozdrawiam i uciekam na zasłużony sen.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”