lora - Misiu cieszy mnie,że mogłam pomóc.
beatab -Betako czasami wazna jest nazwa a szczególnie gdy chcemy powiększać kolekcję. Przy zakupie w katalogach przegladamy zdjęcia i nazwy a zdjęcia dość często lekko przekłamane i miniaturki . Lista odmian już rosnących u nas to dobra rzecz przy zakupie kolejnych dlatego z godzine mieszałam w starych listach zakupów i wg mnie to
lilia Orienpet - Triumphator - lilia hybrydowa powstała ze skrzyżowania L.longiflorum i l. orientalnej
Co do problemów ze snem to święta racja ... nawet oddychanie osoby śpiącej obok drażni a cóz dopiero rechot żab za oknem...
Ja mam bardzo delikatny sen i z kolei wszystko mnie budzi.
lilia Orienpet - Triumphator

patrzyłam w sieci do porównania i wydaje się,że tym razem trafiłam.
sweety - Aniu dziekuje i Ty wiesz za co
nadz domek dla pszczółek tez miał byc na nóżce " jak u baby Jagi) ale przymocowany jest do starej wierzby mandżurskiej, która w ostatnim sezonie zaczęła podsychać. Mąż częściowo ja przyciął i widac już efekty ale z bliska... tło niezbyt ale to juz za płotem ...
Rozwidlenie pasowało i domek solidnie siedzi.

Pnie sie po niej siana wiosną nasturcja kanaryjska - w tej chwili tak poszła w górę,że ma z 5 m długości. Uwielbiają ja owady
JAKUCH - Jadziu a ja swoje truskawki ale odmiane Senga Sengana sadziłam w te upały w czwartek. Dałam dla zacienienia duże czarne doniczki a potem przyszło ochłodzenie i deszcz. To dobrze dla nich.
Termin jak najbardziej pasuje bo teraz w środku tygodnia to święto.
lucy09 to super,że trafiłas na sesję. pamietam,że te z ub roku tez trafiły w Twój gust. Dzięki za miłe słowa a sadzoneczka może poczekać - nie przyspieszaj i zrób to w wolnej chwili. Ona w międzyczasie podrośnie .
A może coś się jeszcze dobierze ...???
bwoj54 - Bogusiu cieszy mnie, że znalazłaś chwile na spacer u mnie. Dziękuję
iwona0042 - Iwonko kuna ... może i ona zagryzła zaskrońca.
Psy i koty nasze to raczej nie bo zaskroniec tak potrafi się nastawić,że wygląda dość groźnie . Do tego syczy a gdy boi sie lub jest atakowany wydziela cuchnącą ciecz aby odstraszyć . Każdy ma swoją broń.
takasobie - Miłko u mnie kwitną juz prawie wszystkie dalie - jedynie maluszek Apache od Ciebie nie ale z wiadomych przyczyn i nowa odmian dośc niska pełna o fioletowych kwiatach dostała paskudne stanowisko i się złości na mnie.
W tym roku 12 odmian mam na rogowej rabacie i jest tam ciasno ale opierają sie nawzajem i jest ok. mała pomyłka w sadzeniu i 2 niższe poszły jakos do środka a tak pięknie na papierze plan wyrysowałam...
odmiany :WHITE STAR - MYAMA FUBUK- BARBAROSSA ledwo widoczna na dole kwiat.
Nie mam innego ale ważne ,że jest !!! Kłącza będą dla Ciebie jakby co

Jakby co to o kłącza wołaj.
beatab - Beatko u mnie rosną porzeczki czerwone, czarne i złote.
Jest też agrest i warzywa wszystkie co potrzeba.
Nasza działka to nie tylko ozdobne i staw ...
A na choroby po zbiorach dajemy środek przeciwko opadzinie liści - tak ze 2 razy i Dzięki temu nie podsychają, nie opadają zbyt szybko i wyglądają dość dobrze do końca sezonu. Sąsiedzi tego nie robia i juz w tej chwili mają w większości gołe patyki.
Robię sporo przetworów więc muszę dbać o nie.
Te fotki to juz wspomnienia ale trochę owocó zawsze zostawiamy do podskubywania
Przy okazji pokażę jak na uprawę niektórych warzyw wykorzystuję płot wysoki z siatki .
Za nim juz wierzby, trzcina i rzeka a czasami ... woda podchodzi pod sam płot.
W takiej formie uprawiamy ogórki
Widok z boku - widac jak wzdłóż całego płotu cos do podgryzania rośnie.
To tył naszej działki i od alejki ogólnej tej części prawie nie widać.
leszczyna - Krysiu Anafalis perłowy to śliczna bylina o lisciach srebrnych od góry, a spodem gęsto biało owłosione. kwiaty niby niepozorne ale w kepie dobrze widoczne i szeleszczące - jakby suche ... dziwne ale miłe w dotyku. Lubie sie nimi bawić.
Potrzebuje ubogiego stanowiska bo wtedy zachowuje kolor, na zyznej bardziej zielenieje podobnie jak podkrzew Perovskia.
Własnie teraz kwitnie i wygląda tak.
Ostatnia sadzonka i zarezerwowane dla Ciebie.
O kurcze ... popatrzyłam na podgląd postu swojego i wyszedł dziwnie mieszany ... taki kogiel mogiel.
Pozdrawiam i uciekam na zasłużony sen.