Tropiki (triki)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tropiki (triki)

Post »

busybees pisze:
Dufin pisze:ja obcięłam pęd u liodoro :( No ale liczyłam, że zainwestuje w korzonki a tu nic ;:224
Umarlabym na zawal serca, liodoro to moj ulubiony :)
ale kwiatów jeszcze nie miał, dlatego miałam dylemat.. no ale nie ma ani jednego zdrowego korzonka, więc wiesz.. :cry: Liczę na to, że kiedyś doczekam swoich kwiatów ;:131 ważniejsze było dla mnie aby przeżył,a ponoć obcięcie łodygi miało zmobilizować korzonki :evil:
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Niechcący wywołałam dyskusję na temat: czy obcinać pędy z kwiatami na rzecz liści i korzeni phalaenopsisa.
Beatko, wiem, że zawsze decyzja o tym czy obciąć pęd czy nie, jest trudna. Jednak zgadzam się z Anią. Czasami nie mamy wyboru. Albo kwiatki albo roślina. Tym bardziej, że jak pisałam on bardzo długo kwitł (kwitnienie sklepowe). Niestety, nie mogę Wam pokazać roślinki przed i po zabiegu, gdyż nie zrobiłam fotek. Pewnie dlatego nie zrobiłam, że to nie było nic spektakularnego. Liście po prostu traciły turgor. Przemyłam mu korzonki z obawy, że mogły być zasolone. Otrzymał nowe podłoże, gdyż to w którym rósł było już mocno rozłożone i odpowiednio nawodniłam. Po dwóch czy trzech tygodniach koleżanka "cała w skowronkach" zabrała roślinkę do siebie. Dziś go nawet widziałam. Wypuścił dwa ładne korzonki ale na razie pędu nie widać. Być może będzie się chciał zregenerować.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Dziś zrobiłam przegląd dendrobium phalaenopsis.
Bardzo bym chciała, żeby w końcu zechciały ze mną współpracować.

1. Białe wypuszcza nowy przyrost

Obrazek

2. To jeszcze u mnie nie kwitło, prawdopodobnie będzie różowe, też ma już ładny przyrost

Obrazek

3. Żółte, ;:167 moje ukochane, też wypuściło przyrost

Obrazek

Powinnam skakać z radości, tymczasem jestem bardzo zaniepokojona. Początkowo myślałam, że ten przyrost na 3 fotce zasycha, ale przed chwilą powiększyłam fotkę i mam wrażenie, że to mogą być jakieś robaczki. Podejrzewam wciornastki... Niestety mam kłopoty ze wzrokiem i trudno mi ten stan zdiagnozować.

tu powiększenie:Obrazek

Może jesteście w stanie coś podpowiedzieć, będę wdzięczna.

Z weekendowym pozdrowieniem - gianna
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Janeczko przeciez pieknie wspolpracuja.Wiesz ,z tego co zaobserwowalam u siebie to nowe przyrosty na Dendr.Phal rosna bardzo powoli,wolniej niz Nobile np.Ten 3 faktycznie podejrzany :? Cos tam widac ,jaby siedzialo na nim ,ale ja tez nic konkretnego z moim wzrokiem nie zobacze ,wiec wybacz,ze nie na wiele Ci sie przydam.Dajmy sie mlodym wypowiedziec.
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niestety nie pomogę Ci, bo ograniczam się do phalaenopsisów. Za to gratuluję Ci tych nowych przyrostów!! Piękne widoczki!! ;:138 A jak się mają reanimki od koleżanki? Jakieś postępy?? :D
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janeczko co to za podłoże na 2 zdjęciu, jakieś gotowe? Wygląda całkiem przyzwoicie wiec gdyby mi kiedyś brakło to o co mam pytać w sklepie? :lol:

A te kropeczki to jeszcze bym przędziorki rozważała, chociaż one raczej żerują na spodniej stronie liścia.

-- 21 cze 2013, o 21:38 --
actus pisze:Janeczko przeciez pieknie wspolpracuja.Wiesz ,z tego co zaobserwowalam u siebie to nowe przyrosty na Dendr.Phal rosna bardzo powoli,wolniej niz Nobile
Ooo.. a ja mam inne spostrzeżenia ;:oj Przyrost na D. phalaenopsis mam co prawda tylko jeden ale rośnie jak na drożdżach, już prawie jest wielkości starej pseudobulwy :roll:

Pozdrawiam Ania!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
actus
1000p
1000p

Post »

To czemu te moje jak krew z nosa ida? ;:145 ;:145
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu u mnie za to D. nobile nie drgnęło z miejsca odkąd je kupiłam ;] a pokaż te swoje? Może tylko Tobie wydaje się, że są małe? :D a może mi wydaje się, ze moje jest spore bo stare pseudobulwy tez nie miałam wysokie ;)

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Kasiu, mimo wszystko dziękuje.
Marta25 pisze:Niestety nie pomogę Ci, bo ograniczam się do phalaenopsisów. Za to gratuluję Ci tych nowych przyrostów!! Piękne widoczki!! ;:138 A jak się mają reanimki od koleżanki? Jakieś postępy?? :D
W keramzycie już ostatni, wypuścił listek, kilka postów wcześniej go pokazywałam. Drugi rośnie pięknie, oby tak dalej.

Dufin pisze:Janeczko co to za podłoże na 2 zdjęciu, jakieś gotowe? Wygląda całkiem przyzwoicie wiec gdyby mi kiedyś brakło to o co mam pytać w sklepie? :lol:

A te kropeczki to jeszcze bym przędziorki rozważała, chociaż one raczej żerują na spodniej stronie liścia.

-- 21 cze 2013, o 21:38 --
actus pisze:Janeczko przeciez pieknie wspolpracuja.Wiesz ,z tego co zaobserwowalam u siebie to nowe przyrosty na Dendr.Phal rosna bardzo powoli,wolniej niz Nobile
Ooo.. a ja mam inne spostrzeżenia ;:oj Przyrost na D. phalaenopsis mam co prawda tylko jeden ale rośnie jak na drożdżach, już prawie jest wielkości starej pseudobulwy :roll:
Aniu, podłoże gotowe Substrala.

Przyrosty rosną w miarę szybko, tylko boje się, żeby nie skończyły tak jak u żółtego. Czyli żeby nie zaschły lub nie zostały zjedzone przez szkodniki.

Żółty już w tym roku pewnie nie zakwitnie, ale chociaż mogłyby te dwa, które mają póki co zdrowe przyrosty.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

gianna pisze:Obrazek

Pamiętacie moją kapryśną multi i moje pytanie - gdzie tkwi przyczyna?
Podpowiadaliście mi, że jednym z wielu czynników, które mogą mieć wpływ na to, iż moja multiflora wytworzyła tylko jeden kwiatek (a dalej rósł pusty pędzik) jest brak światła.
Kochani, dziś już zdecydowanie mogę powiedzieć, że mieliście rację. Kiedy przestawiłam roślinkę na okno z większą ilością światła, nagle przypomniała sobie o pąkach. Zobaczcie proszę efekt. Mam nadzieję, że się rozwiną. Dziękuję za pomoc ;:196

Obrazek
Teraz już mogę powiedzieć spokojnie, że paczki u mojej kapryśnicy się rozwinęły. Wprawdzie sporo jeszcze na pędzie, ale to kwestia czasu. Wniosek nasuwa się prosty: ona potrzebuje dużej ilości światła.
Zobaczcie jak mnie nagradza za zmianę okna. Idzie kolejny pędzik ;:oj
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
actus
1000p
1000p

Post »

Sliczna jest ;:167 .Ale bedziesz miala obfite kwitnienie ;:oj .Prosze jak malo bylo trzeba :D
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Czasem tak niewiele potrzeba do takiego efektu ;:oj Gratuluje wspaniałego kwitnienia i oby utrzymało się jak najdłużej ;:108 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

actus, kamikami26 ;:196
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Faktycznie ślicznotka z tej multiflory :D Bardzo podoba mi się kształt płatków i intensywny fiolet kontrastujący z jaśniejszym odcieniem przy samej warżce ;:167
Obfotografuj ją koniecznie, jak wszystkie pączki się rozwiną!! :D
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Marta25 pisze:Faktycznie ślicznotka z tej multiflory :D Bardzo podoba mi się kształt płatków i intensywny fiolet kontrastujący z jaśniejszym odcieniem przy samej warżce ;:167
Obfotografuj ją koniecznie, jak wszystkie pączki się rozwiną!! :D
Martuś, zgodnie z życzeniem! Obfotografuję!
Te płatki podobne są do płatków equestrisa, roślinka też jest z gatunku średniaczków (midi)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”