Wysiewałam w styczniu, tak wyglądały w czerwcu,
ostatnio widziałam je jakieś 10-11 dni temu i byłam zachwycona,
u mojej córki rozrosły się pięknie i kwitną wzorcowo
witam
Mam pytanko petunie jak się uszczknie to zwisają a surfinie też się uszczykuje? I które bardziej zwisają są takie .....bogatsze? Pytam na następny rok bo w tym kupiłam chyba surfinie,każdy sprzedawca mówił mi co innego ogólny miszmasz.Dużo sadzonek mi zmarniało i wydałam sporo pieniędzy na kolejne sadzonki.W następnym roku chce sobie sama wyhodować.
Nasiona petunii zbiera się po dojrzeniu torebki nasiennej , gdy będzie brązowa wtedy nasiona są już dojrzałe. Często same się otwierają i uwalniają nasiona. Trzeba obserwować miejsca bo przekwitłych kwiatach np w czasie podlewania i według własnego uznania określić czy nadają się do zbioru czy też nie . Zwykle wykonuje się to pod koniec sezonu wtedy przekwitłych kwiatów jest sporo z suchymi nasionami.
No i teraz pytanie - kiedy będzie dobry... bo i z takich wydłubałam i z całkiem nie zielonych, bo w całkiem uschniętych to już pusto, no i jak to teraz przechowywać?
Ten nasiennik już jest na pęknięty więc go uszczyknij ,jak pęknie całkowicie to nasionka się wysypią i nie będziesz z tego nic miała.Gotowe nasienniki są takie jasno brązowe jest w nich sporo nasion.
Trzeci rok z rzędu uprawiam petunie z nasion, zazwyczaj szły do skrzynek, w tym roku zrobiłam sobie na rabacie petuniowy dywanik...
Jak to z dywanami bywa, sprzątania jest dużo, zwłaszcza po deszczu trzeba się naskubać, ale warto