Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

I słusznie :!:
Odłóżmy sprawy do jesieni ;:108
Do miłego,
SŁA
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie , nie do jesieni ...po ustąpieniu tych upałów - wszak wcześniej sadzone - będą lepiej już zaaklimatyzowane , by przetrwać zimę bez uszczerbku ;:108 . Jesienią nie sadzę bylin , ani krzewów - tym bardziej drzewek -raczej same cebule wiosenne .

Do miłego :wit ..następnego napisania :wit
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ach te Twoje rośliny ...cudne i takie różnorodne ;:173
Rozsiadłam się pod altanką i delektuje się bryza znad oczka ...aż mi lepiej ;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Altanka jest urocza, a oczko wodne to moje marzenie!
Piękny ogródek!
Dziękuję za paczuchę - pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jagódko ujęcie oczka wodnego cudne - gratuluję.
Nie wyobrażam sobie miejsca odpoczynku bez wody. Ostatnio w te upały mieliśmy dostawę żwiru - 3 tony pilnie było potrzebne bo właśnie nad stawem muszę odnowić plażę ... poprzedni gdzieś wsiąkł ... :;230
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jagódko czy przetacznik Minuet jest niziutki ,bo dostałam w ubiegłym roku też w takim kolorze .Słabo się namnaża .Dzisiaj dzień forumowy, bo trzeba nadrobić wszystkie zaległości .Dobrze ,ze wreszcie naprawili tego neta ,bo oszaleć było można .Napisałam 1 posta i zaraz znów było brak netu ,więc dzisiaj szaleję ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Jagódko, bardzo ładne zdjęcia i taka różnorodność roślin jak w botaniku!
Zachwycił mnie bodziszek Summer Skies, już nie pierwszy raz...piękny! Altanka wygląda przytulnie i zapraszająco..mogę wpaść na popołudniową kawkę? :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Jagódko, piękne fotki. Naoglądałam się kwitnących cudeniek, to teraz idę spać, może mi się przyśnią :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko poszło ;:196 Mam nadzieję ,że o to Ci chodziło
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit ...jak było słońce ...upalnie i duszno ...nic robić się nie dało na patelni ...teraz z patelni zrobiło się bagnisto ...ale dzisiaj trochę powyrywałam zielska , które zawsze rośnie na potęgę w tym - jak to Agunia/ Aguniada mówi - rabata wstydu - u mnie zaś -zakątek wstydu ;:306 ...bo i takowy u mnie jest - ale jak wyplewię - to i owszem - jest do pokazania .

Jadzieńko ... ;:180 ..ja z wszystkiego rada ... ;:108 ....dziękuję ;:196 ...

Gosiu...niech Ci się przyśnią najpiękniejsze kwiaty z mego ogrodu ...a zwłaszcza róża - starowinka licząca lat ... ;:224 ...ma upojny zapach ...nie spotykany już dziś u róż .

Kasiu...ależ oczywiście ..aczkolwiek tylko wirtualnie ....drzwi , bramki , furtki - tudzież mój ogród zawsze jest otwarty dla Miłych Gości ... ;:180 . Jednak żywię nadzieję , że być może kiedyś będzie nam dane wypić kawkę w realu ... ;:108
Dziękuję za podnoszące na duchu słowa ;:196 ...ten aparat dopiero testuję ...różnie wychodzą fotki ...na 342 dzisiaj zrobione wybrałam tylko kilkanaście , z których jestem zadowolona - ale to jeszcze nie to , co chciałam uzyskać . ;:oj .
To Geranium Summer Skies i mnie zauroczyło ...mam jeszcze dwie odmiany , które uwodzą swymi małymi , ale jakże pięknymi kwiatkami ; Laura i Double Jewel .

Jadzieńko...przetacznik Minuet w rzeczy samej rośnie powoli ...ale ja pomimo ,że mam go trzeci rok , to go dwa razy dzieliłam ...ale słabo rośnie - to fakt ....no i ma tylko 30 cm ...
Miło mi Ciebie gościć ;:196 ...nie wyobrażam sobie - siebie - bez net-u .

Krysiu...miło mi , że oczko Ci się podoba ...ale mam nerwy , bo woda zamulona , pełno karasi sporych i w dodatku nie mam lilii ( chyba Ci już o tym wspominałam ).
Zazdroszczę Ci w sensie pozytywnym tego żwiru i mnie by się przydał ...ale chyba z 5 ton ;:oj ...tylko skąd kasę na to wziąć ?
Uwielbiam wodę i rechoczące żaby wieczorem ...to było moim marzeniem - mieć własne oczko . Tylko roboty co rok z nim coraz więcej ...dużo roślin muszę jeszcze usunąć /przesadzić wokół niego i odsłonić ...bo szybko hosty , jak i liliowce żółte zawładnęły dużą część .
Pozdrawiam serdecznie ;:196

Aniu witam Cię serdecznie w moich skromnych , zielonych progach ;:180 ...miło mi , że Ci się u mnie podoba - dziękuję i zapraszam w każdej chwili ;:168 ...wkrótce i Ty będziesz na swoim i profesjonalnie zajmiesz się projektowaniem swego zakątka zieleni .
Niech zdrowo rosną ...ja również dziękuję , polecam się na przyszłość ...może kiedyś i ja od Ciebie coś zechcę - tylko sił już coraz mniej na orkę w ogrodzie ...a trawnika już nikomu się nie chce przekopywać .

Danuś...myślę , że już nie długo zobaczysz w realu ...żeby wtedy coś kwitło - zanim Ty zdążysz się wybrać .
Pod altanką nie jest wygodnie - róża się rozcapierzyła -...raczej tuż przy rabacie pierwiosnkowej ...tam i oczko widać i słychać szum wody .
Cieszę się , że Ci lepiej , słysząc plusk chłodzącej wody ....z fontanny . A jak tam rumień ?
Buziaki nocne ;:196 ...jak zwykle mam teraz wolne ;:306 .

No to wrzucę to i owo .... ;:224

Moje własne pelargonie i lobelia z siewu ...

Obrazek
Obrazek

ObrazekObrazek

Róża pienna ' Rosarium Uetersen ' ...zakochałam się w tej róży ...bogactwo " napakowanych " kwiatów .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

' Bonica 82 '...dopiero od tej wiosny ...ale piękna ...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

' Chopin ' & ' Stephanie Baronin zu Guttenberg '
Obrazek Obrazek

Róża Grand Hotel
ObrazekObrazekObrazek

Geranium ' Double Jewel ' & Campanula punctata 'Pantaloons'

Obrazek Obrazek

Paul Scarlet
Obrazek

Moje błękitne motylki ...Clerodendrum ugandense ;:167

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Clerodendrum Thomsoniae .
Obrazek

Pierwszy Hemerocalis ' Moonlight masquerade ' .

Obrazek

Obrazek

I to na razie było by na tyle .... :wit
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Nie dziwię Twojemu zachwytowi nad RU. Zachwycam się tą różą cały zeszły sezon na forum i to skutecznie. Od wiosny rośnie bowiem i u mnie ;:138 Podobnie jak i Stephanie Baronin zu Guttenberg, czy choćby Nostalgie.
A pogoda? Upał nie dawał żyć, nie mówiąc o jakiś konkretnych pracach w ogrodzie. A teraz? Leje i leje, do tego zimno. Już sama nie wiem, co gorsze...
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje Clerodendrum raczej nie zakwitnie w tym roku .Jednak muszę go w zimie przesuszyć tak jak robiłam przez 2 lata . Jednak pienne róże wyglądają zjawiskowo jak kwitną widzę to po pannie mączniakowej czyli Exscelsie .Pomimo ,że muszę podwójnie o nią dbać to rekompensuje mi tę dbałość również podwójnie jak zakwitnie
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ...- jak do tej pory , to Rosarium Uetersen u mnie jest najpiękniejszą z róż ...swą urodę już pokazują nowe ...i znowu się zakocham w jakiejś kolejnej . Wiesz - to już jakaś obsesja ...oglądam każdy listek i gałązkę , czy nie ma gąsieniczek , mszyc - czy też jakiegoś tałatajstwa , aby zawczasu zareagować ...ręcznie - bo chemii nie używam .
Cieszę się , że RU zaprosiłaś do siebie ...będziesz zadowolona - cudowna róża .
A pogoda - no cóż - tak źle i tak nie dobrze ... ulewne opady mnie dobijają i ten chłód ...chociaż ma to i dobre strony ...nie oblewam się hektolitrami wody .
Buziaki ;:196

Jadzieńko...wszystko potrzebuje troski , zabiegów pielęgnacyjnych - kiedyś małe dzieci - teraz rośliny ...dobrze chociaż , że nie potrzeba kupować im pampersów ;:306 . Prawda , jak cieszy każda roślina , która odwdzięcza się za opiekę ?
Denerwują mnie tulipany , śniedki baldaszkowate ...bo potem pełno cebul w ziemi siedzi , a na tym miejscu nie idzie kopać ...wyrzucę wszystko ...bo i tulipany się resetują .
Clerodendrum ogoliłam/ obcięłam , bo kikuty sterczały z kilku liści i zyskała ładny pokrój i wypuściła młode liście ...na których pojawiły się pęki pąków . Ona kwitnie na nowych , tegorocznych pędach - obetnij kilka gałązek - to zobaczysz , że wypuści młode i kwiaty się pojawią ;:196 .
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Jagódko ja tez mam Bonikę od tej wiosny, jestem nią zachwycona. Delikatna kolorystycznie, kwitnie obficie, to bardzo trafiony zakup.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak , Dorotko ...ona jest przepiękna ...natomiast Hit sezonu , Burgund i i Aida ...to porażka ...jedna od Bo...też ledwo zipie ...a dbam o nie lepiej , niż o M ;:306 .

Uetersener Klosterrose z Fl....też nieciekawie wygląda ..musiałam zareagować , bo listki zaczęły więdnąć ...więc przesadziłam ją ...a korzeń był złamany , rozszczepiony .

Pozdrowionka :wit ...znów leje deszcz ;:222 pogoda ...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”