Ziemiórki jakie preparaty stosować

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ziemiórki jakie preparaty stosować

Post »

Ja stosuję muchozol i jestem zadowolona.
diamond
50p
50p
Od: 30 maja 2018, o 21:14

Post »

Po roku ponad zaczęły muszki latać. Początkowo kompletnie zignorowałem. 3 dość sporej wielkości donice z Zamiokulkasami zaczęły generować duże ilości muszek. Dopiero jak zainteresowałem się tematem okazało się, że ziemiórki ;) Wczoraj odkurzyłem warstwę ziemi z kwiatów i zasypałem piaskiem warstwą 1-2cm. Teraz pozostaje czekać na ewentualne rezultaty.
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Od: 23 wrz 2014, o 08:45

Nomolt- co zamiast?

Post »

Szukam skutecznego środka na ziemiórki, to ma być bazuka ;:163 dla tego latającego ścierwa. Dość ekologicznej litości, która tylko ogranicza populację. Nomolt-u nie mogę znaleźć. Podpowiedzcie.
MajkaW
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sty 2019, o 05:33

Post »

Witam. Ziemiórki zadomowiłam ziemią substral osmote :evil: Przesadziłam dwie rośliny,a po 2ch tygodniach ulokowały się głównie w doniczkach z dracenami,palmami,skrzydłokwiatami i fikusami.Nie obsiadały zamioculkasów,sansewierii i kalanchoe (ewidentnie nie lubią suchego podłoża). Rozpoczęłam walkę na kilku frontach: tablice lepowe-średnia skuteczność,rozstawienie pojemników między doniczkami z mieszanką wody,octu jabłkowego,płynu do naczyń i kurkumy-skuteczność podniosło nieco dolanie aromatu pomarańczowego (do ciast).Podlanie polysectem (firma ta sama co skażony substrat...).Piasek zakupiony w zoologicznym o gradacji 1mm(jak ten nad morzem,w grubszy właziły).Na piasek warstewka czosnku granulowanego (smród w domu gwarantowany).Wyczytałam że larwy przebywają na głębokości ok 2-4 cm podłoża,u większości moich roślin nie można dopuścić do wyschnięcia bryły korzeniowej,a więc ostatnim zabiegiem było podlewanie strzykawką z długą igłą-chyba to załatwiło sprawę.Po ok 6 tyg. nie wykrywam cholerstwa.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piasek daje radę ;:333 , ale musi być go gruba warstwa. W tych kwiatkach gdzie było na tyle miejsca żeby zrobić warstwę piasku mam już spokój, tam gdzie jest za mało miejsca w doniczkach wbite są żółte lepy, ale jak tylko zrobi się cieplej, przesadzę wszystkie i każdy zasypię piaskiem.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lepszy będzie Nemycel od piasku. Gruba warstwa piasku może powodować, że woda będzie długo wsiąkać, a po podlaniu może utrudniać właściwe przesychanie podłoża. Poza tym w przypadku storczyków użycie piasku może być zabójcze. Natomiast Nemycel to naturalny produkt, są to po prostu Nicienie, które zjadają larwy ziemiórek. Dobra alternatywa dla chemii, która też nie zawsze działa. Nomen omen Polysect jest za słaby, z chemii już lepszy Mospilan, który jest o wiele silniejszy.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Niestety u mnie nie zdał egzaminu :( , rok temu, entuzjastycznie nastawiona opiniami zamówiłam przez internet, rozrobiłam, podlałam i.........nic, ziemióry jak była tak były nadal, może mi jakieś dziadostwo przysłali że nie zadziałało.
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Od: 23 wrz 2014, o 08:45

Post »

Wiecie, co wabi ziemiórki? Lampka owadobójcza. Wieczorem.Działa.Na larwy chyba piasek najlepszy.
esia
50p
50p
Od: 27 kwie 2014, o 14:29

Post »

Kilka tygodni temu zakupiłam Ficus elastica tricolor. Niestety po wyjęciu z folii wyleciały małe muszki, kilka sztuk - wtedy jeszcze nie wiedziałam nic o ziemiórkach. Ficusa przesadziłam, zaczęłam czytać o muszkach i zakupiłam na wszelki wypadek tablice lepowe. W ciągu ok. 2 tygodni przykleiło się do nich 7-8 muszek. Nadal obserwuje pojedyncze muszki, nie ma ich wiele ale widzę ze chodzą po ziemi lub latają. Na razie nie obserwuje ich na innych roślinach, na wszelki wypadek ficus stoi samotnie w kącie pokoju, ale nie mam możliwości całkiem go odizolować. Młodsze rośliny i sadzonki wyniosłam do innych pomieszczeń. Czytałam wątek i zastanawiam się nad Nemycelem ale mam jednak pewne obiekcje z uwagi na małe dzieci i koty w domu.... Kolejna kwestia - póki co muszek jest śladowa ilość, może spróbować innych metod tym bardziej ze Ficus wypuszcza liście jak głupi i widać czuje się dobrze?. I ostatnia sprawa czy odziemiórkowywanie przeprowadza się na WSZYSTKICH roślinach w pomieszczeniu czy tylko ba tych gdzie obserwujemy muszki?
Może przesadzić tego Ficusa jeszcze raz i przy okazji wymyć mu dokładnie korzenie?
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Nemycel akurat nie ma wypisanej jakiejś szkodliwości dla kotów i dzieci, jest znacznie bezpieczniejsze niż większość środków po które się sięga bez zastanowienia o inwentarz.

Btw ficus jest dla kota bardziej toksyczny niż Nemycel . Ale zawsze przy stosowaniu środka warto roślinę wynieść do osobnego niedostępnego pomieszczenia lub wystawić na balkon.
Jeśli chodzi o środek to ja stosuję na wszystko, bo nie o to chodzi żeby nawalić środka w jedną a z drugiej przeszło. Przynajmniej takie moje zdanie.
esia
50p
50p

Post »

Ponieważ w związku z ograniczona możliwością zakupu Nemycelu w okresie majówkowym postanowiłam wymienić roślinie ziemie, przy okazji dokładnie wymylam korzenie i dałam nowa doniczkę. Co dziwne w starej ziemi nie zauważyłam ani larw ziemiorek ani jaj, ani samych owadów (tak jak pisałam pojawiały się sporadycznie). Czy to mogły być zatem jakieś inne formuły życia a nie ziemiórki?
esia
50p
50p

Post »

Oczywiście chodziło o formy życia - słownik sam mi zmienił.
Niemniej bardzo to wszystko dziwne, muszki latały jeśli w ogóle to tylko wokół tego jednego kwiatka. Nie widzę ich nigdzie indziej, a ziemi nie zaobserwowałam ani larw, ani jaj, chyba że dobrze się maskują. Ktoś ma pomysł co to, bo sama nie wiem czy ziemiórki , bo chyba jednak nie... :roll:
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

A masz jeszcze opcję zrobienia zdjęcia czy już nie?

Jakiś czas temu u mnie też był taki wylęg muszek, ale też mi się zdaje że to nie były ziemiórki. Po pierwsze były większe i jakby ciemniejsze. Na innym forum pisali, że to coś z rodziny owocówek i szkodliwe nie jest. Faktycznie, bardzo szybko się ulotniło i zniknęło.
esia
50p
50p

Post »

Po przesadzeniu do nowej ziemi na razie nic nie ma, a starą ziemię i lepa z tymi kilkoma muszkami wyrzuciłam.
Natomiast syngonium w pracy ma ziemiorki i biegają po ziemi i latają w kółko aż miło. Na razie ustawiłam mu lep. Takze u mnie to było kilka muszek i chyba gdyby to były ziemiorki to by się szybko namnożyły. Zobaczymy za 3-4 tygodnie, bo mniej więcej tyle trwa i ich cykl, wiec jeśli coś zostało to pojawia się nowe. Natomiast Ficus zareagował na te zabiegi oklapnięciem liści, mam nadzieje że mu sie poprawi za jakiś czas.
pakeroso
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 mar 2019, o 20:33

Post »

Ja mam wszędzie lepy, a ziemiórki biegają sobie wesoło po ziemi i rantach doniczek nie zwracając na nie uwagi.
Jak dziś wyglądają ceny nicieni?
Szukam intensywnie i najtaniej znalazłem Nemycel 50 mln za 59 zł oraz Nemaplus 5 mln za 46 zł (ceny z przesyłką). Niby drogo, ale byle pałeczki owadobójcze kosztują 20zł/10szt, a trzeba ładować w kwiata po 2-3 szt.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”