Galeria.Dalie Stanisława cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
madorka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 lut 2013, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalie Stanisława

Post »

Nie jestem aż tak niecierpliwa :wink:
i tak z wysadzaniem trzeba czekać ( w ubiegłym roku, jeszcze w pierwszych dniach czerwca nocny przymrozek uszkodził dalie)
Bardziej chodzi mi o pewność, że te 35 szt które zamówiłam w ogóle do mnie dotrze
Dorota
Dorota
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiadomo - lepiej niech sobie teraz przeczekają jeszcze u Stanisława- on ma dla nich najodpowiedniejsze warunki. Nie wiem jak u Ciebie, ale np. u mnie byłoby im za ciepło. Ja też wolę otrzymać w drugiej połowie kwietnia niż w marcu. Ja wysadzam karpy zawsze w wolne dni majowe. Wg mnie to jest optymalny termin - zanim zielone łodyżki wychyną nad ziemię, co trwa ok. 3 tygodni od posadzenia, mijają "ogrodnicy", a z nimi zagrożenie przymrozkami. Jasne - bywają nietypowe lata- pamiętam, że zdarzyło się, że nadmarzły na początku czerwca. Ale to rzadki "wybryk" pogody.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

:wit Ja w zeszłym roku wysadziłam dalie już 12 kwietnia, ale było ciepło i pierwszymi kwiatami cieszyłam się pod koniec czerwca. Widzę że w tym roku tak dobrze nie będzie. Dla tego czekam na dalijki, żeby ich podpędzić w doniczkach. Nu ale czas i pogoda pokarzą czy to się uda.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
karminka
200p
200p
Od: 18 sie 2012, o 14:14

Post »

Zaglądałam dziś do moich dalijek. Jak do tej pory karpy trzymają się pięknie, jak żadnego roku. Wysadzam je przeważnie na początku maja, nigdy nie podpędzałam w doniczkach. Może spróbuję wsadzić jedną maleńką, którą kupiłam w tym roku. :D
Pozdrawiam, Ania.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To macie fajnie, że macie możliwość podpędzania w doniczkach. Ja nie mam takiej szansy, bo nie mam miejsca w domu - jestem więc zdana na łaskę i niełaskę pogody. Przez to kwitną u mnie dopiero w połowie lipca i mam mało czasu, żeby się nimi nacieszyć. Ale i tak jestem zadowolona, że mogę sobie je podziwiać przez ponad 2 miesiące! Może w tym roku uda się wysadzić trochę wcześniej, chociaż aktualna pogoda i długoterminowe prognozy na to nie wskazują...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Też nie mam miejsca na doniczki - stoją wszędzie. Ale rodzinka musi jakoś wytrzymać ten miesiąc-półtora. A tam już z górki- do ogródka pomału wyprowadza się cała rozsada, a doniczki na balkon. Dopiero wtedy (około połowy maja) robi się jako taki porządek na parapetach i pod nimi.Z roślinomanjactwem nie wygrasz. ;:108
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co racja to racja - też wysiewam różne różności na parapetach, ale głównie jednoroczne i byliny, które tego wymagają. Balkon też w swoim czasie temu służy - tam lokuję często dwuletnie i różne późniejsze byliny. Dalie na razie zimują w działkowej piwnicy sąsiada, bo w mojej przemarzają. Wszystko się zdąży w swoim czasie - tylko niech wreszcie odejdzie w niepamięć ta dokuczliwa zima!
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam
Barbara
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Re: Dalie ........ pasją i miłością.......

Post »

Cudne kwiaty. Dzięki za opis sadzonkowania dalii, ukorzeniam już jedną i czekam na wyrośnięcie kolejnych. Kupiłam 10 karp i planuję zrobić z każdej 3 sadzonki, ale będą bukiety. ;:333
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znalazłam jeszcze parę daliowych piękności, więc je wklejam dla poprawy humoru i rozweselenia pochmurnych (ale jednak coraz dłuższych) dni

Obrazek
Amagard Delicate

Obrazek
Maniac

Obrazek
Purple Pearl

Obrazek
Nadia Rush

Obrazek
Grenidor Pastelle

Obrazek
Lady Darlene

Obrazek
Polly Kaye

Obrazek
Islander

Obrazek
Hy Enid

Obrazek
Mr. Optimist

Obrazek
Mister Sandman

Obrazek
Summer Breeze

Obrazek
Caballero

Obrazek
Phillotea

Obrazek
Sir Alf Ramsey
Pozdrawiam
Barbara
pouder
200p
200p
Od: 21 sty 2013, o 20:53

Post »

witam ,po obejrzeniu tych cudności poleciałam do moich dalii a tam szok jedna duża karpa ma kilka
20 cm jaśniutkich ,wykiełkowanych łodyg.Co robić?nie mam jak włożyć do doniczki.Pomocy
Karina
pozdrawiam Karina
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widocznie twojej karpie było trochę za ciepło...
Jeśli da się podzielić na mniejsze części, to podziel i każdą część wsadź osobno do doniczek. Jeśli nie da się podzielić to trudno - znajdź większy, niezbyt głęboki pojemnik - koszyk, kobiałkę ewentualnie jakąś plastikową, przewiewną skrzynkę. Zrób mały drenaż na dnie z potłuczonej doniczki, żwiru lun drobnych kamyków. Wsyp trochę ziemi przemieszanej z niewielką ilością piasku lub żwirku, następnie ulokuj karpę.Obsyp ją dookoła ziemią. Na wierzch daje się mało ziemi, aby łodyżki wychodzące z karpy nie zgniły. Następnie ustaw pojemnik z karpą w chłodnym (12-14 stopni C) miejscu. Widnym, ale nie nasłonecznionym. Zwróć uwagę, aby roślina nie stała w przeciągu. Ziemia powinna być odrobinę wilgotna, ale nie mokra! Nie podlewaj rośliny, bo zgnije! Nie zasilaj! Gdy łodyżki podrosną do ok. 20 -25 cm i zaczną kształtować się listki uszczyknij wierzchołek wzrostu - to spowoduje, że roślinka zacznie się rozkrzewiać na boki zamiast wybijać nadmiernie do góry. Gdy ziemia za bardzo przesycha lekko zwilżaj ją spryskiwaczem. Podstawowym błędem jaki popełniamy w takiej sytuacji jest nadmierne podlewanie i za wczesne zasilanie. W ten sposób powinno się udać dotrzymać roślinę do chwili, kiedy będzie można ją wysadzić na zewnątrz. Zanim jednak to uczynisz pamiętaj, że powinnaś roślinę powoli przygotowywać do zmiany warunków hartując ją przed wyniesieniem i posadzeniem w ogrodzie. Powodzenia.
Pozdrawiam
Barbara
pouder
200p
200p
Od: 21 sty 2013, o 20:53

Post »

dzięki za rady,tak zrobię bo to piękna dalia. dziwne że wybiła tylko jedna razem zimuje ich 10
i tylko ta największa poczuła wiosnę
Karina
pozdrawiam Karina
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalie też mają swoje terminy kwitnienia - są wcześniejsze i późniejsze. Widocznie właśnie ta kwitnie wcześnie i dlatego wyrywa do przodu z wegetacją. Pozostałe mają jeszcze czas...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odnoszę wrażenie, że ta zima nigdy się nie skończy...
Wątpię, cz uda się posadzić karpy dalii w drugiej połowie kwietnia, będzie dobrze jak na początku maja.
Stanisław chyba do nikogo jeszcze nie wysłał zamówienia, bo taka zimnica, że pewnie by w paczkach przemarzły.
Stanisławie - odezwij się na forum i daj znać, kiedy rozpoczniesz wysyłkę. Coś czuję, że dopiero po świętach?! No ale skoro dopiero po Wielkanocy ma nadejść ocieplenie, to sprawa wydaje się jasna. Może w tzw. międzyczasie napiszesz coś na temat daliowych nowości? Albo jakieś wskazówki na temat uprawy. Wiem, że miałeś w planie dołączać krótką instrukcję do wysyłanych zamówień, ale nie zaszkodzi coś-niecoś podpowiedzieć miłośnikom tych kwiatów na forum...
Z tego wszystkiego chyba dołączę jeszcze parę zdjęć do forumowej kolekcji !

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
agnesik12
200p
200p
Od: 31 sty 2008, o 10:25

Post »

Czy można jeszcze dalie zamawiać i sadzić? Tzn w domu w doniczkach czy po ociepleniu do gruntu?

Gdzie można zobaczyć ofertę?
Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”