Uprawy stacjonarne czyli podręczne zieloności

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Uprawy stacjonarne czyli podręczne zieloności

Post »

Mam dokładnie takie same, tylko kolor hibiskusa innny :;230 Zapach gardenii jest faktycznie obłędny- ja włąśnie czekam na kwitnienie, ale już swoje, domowe :D
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No i proszę miały byc zielone zakupy a wyszły kwitnące ;:173 ale zato jakie ładne ;:303
Gardenia to rarytas i prawdziwa królowa. ;:138 Ja jakoś nie mam odwagi z nia spróbowac, ale Tobie kibicuję. ;:215
Kalatea crocata również cudna ;:63 A i Hibiskusowi nie brak uroku. ;:333
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
AleksandraBdg

Post »

Piękna Kalatea!! Bardzo udane zakupy!
Awatar użytkownika
agnieszka_
1000p
1000p
Od: 21 gru 2012, o 18:54

Post »

:wit
Piękne nowości ;:167 .
Czy gardenia jest trudna w uprawie ?
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Kasiu ja mam działeczkę na której multum truskaweczek :tan Tylko czekam na sezon jak się zacznie i znowu będę się nimi zajadać ;:166
A ta calateea jest śliczna. Miałam podobną ale ta moja miała "omszone" listeczki
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Ale sie u Ciebie dzieje ;:oj truskaweczki miód malina, gardenia przecudowana, moją zjadł jakiś okropny grzyb, nie zdążyłam już ;:118 ;:124 ale hibiskus to oniemiałam, jaki odcień bieli, co to za odm ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Aniu...no tak, u Ciebie chyba mieszka różowy hibek, z tego co pamiętam :lol:
Gardenię kupiłam własnie ze względu na ten zapach...poza tym drżę o nią, bo ponoć trudna jest, a ponowne kwitnienie wyjątkowo trudne do uzyskania w domowych warunkach. Więc tym bardziej gratuluję Ci własnego kwitnienia i proszę, podpowiedz koleżance jak ją traktujesz...głaskasz czy straszysz śmietnikiem... ;:306
Elciu, Agnieszko :wit :wit :wit ...no własnie królowa gardenia...pewnie fochy ma w jednym paluszku opanowane.
Mam nadzieję, że Ania zdradzi mi jak te jej fochy ogarnąć :;230 .
Kalatea spasowała mi kolorystycznie do koloru ścian w pokoju...
Olu z Bydgoszczy :wink: ...dziękuję za miłe słowa...Na takie zakupy to i codziennie mogłabym chodzić...tylko ten mój plastik w portfelu co raz krzywiej na mnie patrzy ;:224
Aluniu...wybacz nietakt...jakoś tak bez logicznego powodu założyłam, że nie masz truskawek...
a te na balkonie równie smaczne jak gruntowe...chciałabym jeszcze dopaść gdzieś taką kwitnącą na różowo ;:108
Co zrobiłaś swojej kalatei, że piszesz o niej w czasie przeszłym ;:oj
Morango czyli to jednak prawda z tą gardenią ;:224 trudna jest ;:218 :?:
Hibiscus wbrew pozorom nie jest biały, tylko...żółty, ale celowo robiłam zdjęcie pod światło aby jego fakturę wydobyć...więc kolor mu się stracił :;230

Żeby nie było, że nie mam w domu zielonych...mam, niedużo i leciutko leciwe, ale mam.
Co prawda właśnie zaatakowały je ziemiórki...więc mają kwarantannę w łazience...stoją na wygnaniu, dopóki białe, szybkie jak perszing przecinki nie odejdą do krainy wiecznych łowów.
Dobrze, że miałam jeszcze schowany Nomolt...jest już wycofany, a w ogrodniczym nie bardzo mają co polecać do walki z tym dziadostwem ;:222
Oto moje staruszki: juka, oraz draceny, ta niższa jest uciętym czubkiem z tej wyższej, która po tym zabiegu odbiła z bocznych oczek. Mam jeszcze dwa różne beniaminki, ale aktualnie łyse są po operacji cięcia, jaką im zafundowałam. Zaczęły puszczać zielone listki, ale jeszcze są zbyt mało fotogeniczne ;:306 aby je ludziom pokazać :;230
Obrazek

No i inne ujęcie Królowej Gardenii ;:77 , dla wszystkich którym jej urok nie jest obcy :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

To może drugie podejście do gardenii. Pierwszą przyniosłam ze sklepu z jakimiś robakami, które oblepiały roślinę i nie udało mi się jej uratować. Długo miałam uraz i dopiero teraz ponownie sie skusiłam. A dokładnie skusił mnie zapach kwiatów ;:17 Stoi na południowym parapecie, w kuchni i codziennie do niej zaglądam. Nie dopuszczam do kompetnego zasuszenia i podlewam dosłownie odrobinę. Jak ją kupiłam kwitła. Te parę kwiatów przekwitło, a reszteę pąków ku mej rozpaczy zrzuciła. Ewidentnie aklimatyzowała się i zrzuciła także trochę liści. Ale one szybko odrosły i po jakiś czasie ma nowe pąki. Słowem, chyba nie należy sie zrażać i liczyć z tym, że może nieco zmarnieć zanim "znajdzie się" na nowym miejscu.
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Ja miałam gdzieś takie truskawki kwitnące na różowo :roll: Tylko gdzie ona teraz jest:oops:
A calateea zaczęła marnieć i w końcu padła pomimo moich reanimacji ;:223
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Kasiu jak tam hiacynty się mają?
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Mnie jakoś gardenia najwyraźniej nie polubiła, jak mi sie uda kupić to może jeszcze raz spróbuje, ale troche sie zawiodłam, bo prawie 2 lata rosła ślicznie, a jesienią jakiś grzyb ją zjadła :( ale zieloniutkie sliczne :) ;:138
Awatar użytkownika
Kama86
500p
500p
Od: 8 sty 2013, o 18:45

Post »

;:138 dla pięknego kwiatu gardenii - cudna jego uroda ;:108
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Kasik ale się u Ciebie dzieje :shock: ....
Ta wnęka okienna jest powalająca...pięknie tych kwiatuchów tam nagromadziłaś ;:215 ...
a ja myślałam ze mam parapety "naupychane" ;:306
Biały hipek jest powalający,nowe nabytki cacuśne,a hiacynty...jak teraz wyglądają?
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Aniu...więc z nadzieją podchodzę do próby utrzymania jej u mnie w domku. Stoi między storczykami zraszanymi kilka razy dziennie,a z tego co wiem to gardenia lubi wilgoć. Będę umiarkowanie podlewała...może będzie dobrze, bo ten zapach...ech ;:173
Aluniu...zgubić różową truskawkę... ;:224, taki rarytasik dla oczek ;:108
Kalatea u mnie, podobnie jak gardenia stoi między zraszanymi codziennie storczykami...a że lubi wilgoć, to mam nadzieję że się jej spodoba. Podlewana tez będzie umiarkowanie. Ubolewam nad Twoją ;:170 , która odeszła w zapomnienie.
Ewciu...z kibelka przywędrowały na pokoje...róż i fiolet słabiutką kondycję mają, podgniwają, ale że coś tam się dzieje z ich stożkami to jeszcze je trzymam. Biały radzi sobie najlepiej. Poniżej cała Trójca. ;:219

Obrazek
Morango...gardenia warta próbowania :D i nie odpuszczania ;:108
Do kompletu brakuje mi jeszcze camelIi, miałam w łapkach ale skusiłam się na księcia, o którym będzie za chwilkę...
Kama...uroda kwiatu gardenii jest niedyskutowalna, ale jego zapach..perfumy od Chanel ;:77
Graziu...moja wnęka lubi takie komplementy...teraz zyskała nową żarówkę do doświetlania...światło paskudne, zimne jak lód a ponoć dzienne, ale skoro to ma służyć roślinkom- poświęcę się
Hipek już kończy swoją karierę, była szybka ale spektakularna ;:306

Na koniec księciunio, którego dopadłam z przeceny...cena wyjściowa 57 z hakiem. Potem przeceniony o 70%...fakt ma uschnięte
dzbanki, ale prawie w każdym kąciku ma nowe pączki, więc będzie dobrze...
Dzbanecznik to nie je muchołówka...choć muchi lubi :;230

Obrazek Obrazek

Jakiś czas temu pieczarah dopytywała o doświetlenie roślinek...
Poszperałam...okazało się że mam trochę nie taką jak trzeba żarówkę...już to zmieniłam...ważne aby na opakowaniu bylo napisane światło dzienne lub daily light czyli konieczne musi być oznaczony parametr : 6500 K :!:
Taką żarówą za 18 zeta doświetlam siewki warzyw i kwiatów oraz całą wnękę okienną. Światło jest zimne, daje...sorki za słowo, ale trupi poblask, widzę jednak po siewkach że jest im dobrze...
Obrazek
Żarówka wkręcona do obudowy za 8 zeta...oczywiście kabelek montujemy samodzielnie....całość podłączona do sterownika czasowego za kilkanaście złotych...ułatwia życie, bo nie trzeba samemu pamiętać o godzinach załączenia i wyłączenia...oczywiście ze względów materialnych można pominąć ;:108 , bo to luksusik ;:306
Obrazek

Na samiutki i ostateczny koniec, całość konstrukcji kuchennej, oświetlającej wschody warzyw i kwiatów
Obrazek
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Brawo, ja niedługo będę miała problem ze światłem. ;:138
Hiacynty lepiej Ci idą. ;:180 ;:138 ja jeszcze poczekam, zobaczę, może i z moich jeszcze coś będzie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”