Pomidory - choroby i szkodniki - cz.7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.7

Post »

marcinek123 pisze:Ponawiam pytanie co wyżej o opryski i nawozy.
A może byśmy zaczęli od tego, jak Ty przygotowałeś glebę pod pomidorki lub, jak zamierzasz przygotować.

Nie ma tak, że jeden cudowny nawóz + cudownie skuteczny preparat do oprysku załatwi wszystko.
marcinek123
100p
100p
Od: 28 mar 2013, o 18:02

Post »

Gleba w styczniu dostała obornika na 2 ary 4-5 taczek (słabo przerobionego z dużą ilością słomy). Wiosną przed sadzeniem jeszcze zostanie spulchniona kultywatorem.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Na 2 ary powinno iść obornika bydlęcego od 600-700 kg. Nie sądzę by taczka ważyła 140 kg. Poza tym jak Ty w styczniu przykopywałeś ten obornik ?

Jeszcze jedna rzecz wymaga wyjaśnienia . Co to za gleba i jaka jest jej kwasowość ?
marcinek123
100p
100p

Post »

Został zaorany. Nie było u mnie mrozu i śniegu.
Gleba jest chyba klasy 3 lub 4. Kwasowości nie wiem
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Czy było na tej ziemi coś wcześniej uprawiane ?
marcinek123
100p
100p

Post »

W zeszłym roku była pszenica. T tego kawałka było ok. 200 - 250 kg zboża. (Tak pomyślałem ze co roku są warzywka więc pora na zasianie jakiegoś zboża a ze sąsiad miał akurat pszenicę to zasiałem).
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

200 kg z 2 arów ?. To Ty jesteś rekordzistą w Unii ;:306
Największym producentem pszenicy w Unii jest Francja. Tam plony pszenicy wyniosą 7,19 t z ha. W Niemczech ? drugim co do wielkości producentem pszenicy w Unii ? plony pszenicy szacuje się średnio na 7,26 t z ha.

A u Ciebie w przeliczeniu 10 t z ha :shock:

To sadź pomidory. Dasz dodatkowo nawóz wieloskładnikowy w którym stosunek N:P:K wynosić powinien 1: 1,5 : 2,5. Tylko nie Polifoska.
Biohumus sobie daruj, szkoda kasy.

Jeśli kupisz nawóz, to podasz jaki kupiłeś i ja Ci powiem ile go dasz i kiedy.
marcinek123
100p
100p

Post »

A tego ile muszę kupić na 25 krzaków pomidorów i 15 papryki
http://www.agrecol.pl/291-drzewa-i-krze ... -pomidorow
Astvit - koncentrat (ile tego bym potrzebował)
http://www.astvit.com.pl/index.html

Jak to się oblicza?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ta ilość krzaków to jest góra 10 m2 a nie 2 ary !. Nawozu Hortus będzie Ci potrzebne co najmniej 40 deko ,więc musisz kupić 2 opakowania. Będziesz go stosował rozpuszczony w wodzie od momentu zawiązania I gron do momentu ogłowienia krzaków. Po 5 deko na 10 l wody co 2-3 tygodni. Na tą ilość krzaków jednorazowo 40 l wody między rzędy.

ASTVIT ma za mało potasu.
marcinek123
100p
100p

Post »

A taki naturalny może być?
http://www.domowauprawa.pl/sklep/nawozy ... -szczegoly

Jaki nawóz ekologiczny polecacie? Chciałbym stosować nawóz ekologiczny tak myślę nad biohumusem forte firmy EKODARPOL, astvit.
Pomidoro możesz podać jakiś nawóz który według Ciebie jest odpowiedni?

Jakie preparaty na pomidory kupić?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Co do nawozów tzw. " ekologicznych" nie wypowiadam się, ponieważ jedyne dwa nawozy eko jakie stosuję to kompost i obornik i nie widzę bym mógł mieć większe plony po jakichś wynalazkach, bo często gęsto tych co mam, nie mogę przerobić. Żaden nawóz eko nie da mi takiej zwyżki plonu pomidorów, co dwa krzaki przy jednym paliku ,wiec po co mam wydawać niepotrzebnie kasę.

Podałem Ci jaki stosunek składników ma mieć nawóz niezależnie jaki on będzie. Taki stosunek wynika z wymagań co do składu podłoża.

Kupię każdy nawóz eko jeśli będzie on co do efektów relatywnie tańszy od sadzonki pomidora.

Skoro szukasz eko nawozów, to nieekologicznych preparatów do oprysku nie podam Ci, bo nie znam takich skutecznych środków.
marcinek123
100p
100p

Post »

Jak to wygląda z tymi 2 krzakami?

A preparaty to chcę chemiczne - w zeszłym roku kupiłem 2 krzaki na targu i posadziłem w skalniaku (z braku miejsca ) i pryskałem mlekiem. Po połowie lipca krzaki i owoce czarne. więc w tym roku SOR tylko chemiczne
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Już to tu ilustrowałem na przykładzie dwóch Bawolich Serc. Ale zdjęcie mnie nic nie kosztuje to mogę wklejać do znudzenia :D

Obrazek

Przy wysadzeniu sadzonki powinny być opryskane bądź Miedzianem, bądź Curzate Cu

Do tego musisz mieć zestaw :
Ridomil Gold
Acrobat lub Helm Cymi lub Curzate M
Infinito.

I po koleżeńsku Ci radzę. Kup sobie dwa nawozy : superfosfat wzbogacony granulowany i saletrę potasową. To Ci starczy do nawożenia pogłównego i startowego.
marcinek123
100p
100p

Post »

Dzięki
Te nawozy co podałeś to starczą same? Czy dokupić jeszcze Hortus? Jak je używać?
Znalazłem w jednym sklepie żeby oszczędzić na kosztach wysyłki. Tam są również opryski co podałeś oprócz infinito. Czy najmniejsze opakowania starczą?
http://hurtownia.rewot.pl

Co jeszcze będę potrzebował?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jeśli dałeś obornik, jak piszesz, a do tego jest przyorane ściernisko po pszenicy, to żadnych mikroelementów nie potrzeba. I te dwa nawozy starczą Ci w zupełności. Superfosfat w dołki przed sadzeniem a saletra pogłównie. Zastanawiam się , jeśli jak piszesz obornik był słomiasty a do tego resztki pożniwne, czy nie nastąpi biologiczna sorpcja azotu ?. Ja nie wiem czemu wielu z Was nie może wykonać koniecznych zabiegów uprawowych na czas i zgodnie ze sztuką ?. Później trzeba wykonywać jakąś ekwilibrystykę i kombinować jak koń pod górę. Zasadniczym terminem do uprawy gleby jest jesień. Jeśli przykopujemy nawozy zielone lub resztki roślinne po zbiorach trzeba dać azot przed przekopaniem czy orką. Ta masa musi się szybko rozłożyć a nie zabierać potem wiosną pokarm roślinom uprawowym.
Powinieneś teraz, jak zniknie śnieg i ziemia odmarznie dać na te swoje 2 ary 1 kg saletrzaku i całość zagrabić. I dopiero przystąpić do siewu czy sadzenia.

Pytasz czy wystarczą Ci małe opakowania po 10 g ?. A skąd ja to mam wiedzieć ? Nie wiem jaki masz opryskiwacz, z jaka dyszą, ile razy będzie trzeba pryskać i jakie są Twoje umiejętności w oprysku ?. Musiałbym być wróżką. Ja kupuje najczęściej opakowania po 100 g bo to i relatywnie taniej i starcza na kilka lat.

Zamiast Infinito możesz kupić Previcur. Zawiera ten sam środek czynny.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”