Wreszcie prawdziwy (a nie tylko balkonowy) ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Wreszcie prawdziwy (a nie tylko balkonowy) ogród

Post »

Ze specjalną dedykacją dla Kogry ? fotka wykonana dwa dni temu przez płot:

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zazwyczaj nie chwaliłem się zakupami nasion ? głównie dlatego, że z myślą o ogrodzie kupiłem ich już grubo ponad sto opakowań i zwyczajnie nie miałbym jak tego wszystkiego wkleić. Ale z jednego zamówienia, które listonosz dostarczył mi właśnie dziś, jestem szczególnie zadowolony i pochwalić się muszę. Głównie dlatego, że marzyłem o nim już od roku jak nie dłużej.

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Loki za małe literki jak dla mnie...pisz po polskiemu co kupiłes ...bom ciekawa bardzo :wink:
A jaka u was pogoda ,cos tam cieplutko u was zapowiadali :uszy
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

Witaj , pozdrawiam noworocznie spóżnione ale serdeczne :wit , widzę ze u was ciepło skoro kwitną róze.
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Oj też witam Noworocznie i życzę co sobie wymarzysz oby się spełniło ;:180 Róża jest absolutnie wystrzałowa ;:138
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Ja też jestem bardzo ciekawa Twoich zakupów, a francuski - chociaż się go kiedyś uczyłam- niekoniecznie umiem. ;:204
Niedługo i ja mam zamiar szaleć z nasionami, zrobiłam sobie jak na razie listę roślin, które mi się podobają, a teraz będę z nich wybierać takie, które się będą przede wszystkim nadawały.
To róże kwitną aż do stycznia?? Super! ;:138

Pozdrawiam (fanka ciężkich brzmień- głównie gothic metalu, symphonic metalu i heavy metalu!) ;:172

http://www.youtube.com/watch?v=Iehcyj9m9e8
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Loki już widzę Twoje parapety zapełnione rozsadami .

Kiedy zamierzasz siać ?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Keetee ? A zatem już wyliczam, co kupiłem:
  • Ipomoea cairica ? czyli wilec kairski, pnącze o siedmiopalczastych, dekoracyjnych liściach i pięknych fioletowych kwiatach z ciemnofioletową gardzielą
  • Ipomoea leptophylla ? czyli jedyny znany mi wieloletni w naszym klimacie (bo zimotrwały aż do -25°C) gatunek wilca, ten z kolei ma pokrój krzaczasty i jest z wyglądu podobny do lawendy, różni się oczywiście kwiatami ? pięknymi, różowymi kielichami sporych rozmiarów, jak na wilca przystało
  • Baptisia australis ? bylina o której już czytałem niejednokrotnie na forum, niemniej jednak niedostępna u tradycyjnych producentów nasion... ma podobne do łubinu kwiatostany i kwiaty w pięknym odcieniu koloru niebieskiego
  • Meconopsis racemosa ? gatunek niebieskiego maku himalajskiego, tworzący bujne kwiatostany w formie wiechy
  • Glaucium corniculatum ? siwiec pomarańczowy. Jego chyba nie muszę przedstawiać.
  • Anemone pulsatilla (=Pulsatilla vulgaris) ? sasanka zwyczajna. Też chyba nie wymaga prezentacji.
  • Leontopodium alplinum ? szarotka alpejska. Kolejna roślina, której chyba prezentować nie trzeba.
  • Carduus nutans ? oset zwisły.
A pogoda u mnie fatalna. Ciągle ciemno, pochmurno, deszczowo... Teraz akurat słońce wyszło, ale niestety jestem przekonany, że to nie potrwa zbyt długo.

@ Peonia & ElleBelle ? A dziękuję serdecznie i również życzę wszystkiego najlepszego w 2013. roku.

@ Konwalia ? Akurat opisy na nasionkach są wyłącznie łacińskie, więc francuski nie był potrzebny do przeanalizowania moich zakupów. ;-) Ciekaw jestem, co tam ciekawego Ty zamierzasz sobie pokupić do ogrodu. Co do muzyki ? Nightwisha nawet przyjemnie się słucha, ale powiem szczerze, że odkąd z zespołu odeszła Tarja Turunen, straciłem dla nich zainteresowanie ? jednak jej wokal był niepowtarzalny... Ja tam w sumie jestem amatorem jeszcze cięższych (ale ciągle melodyjnych) brzmień: http://www.youtube.com/watch?v=edBYB1VCV0k :twisted:

@ E-Genia ? Parapet mam tylko jeden i zapełniony on jest już roślinami doniczkowymi (stoją tam papirusy, bananowiec i opuncja). Więc nic z tego. Zresztą jakoś nigdy nie pociągało mnie wcześniejsze sianie w domu. Wszystko planuję siać prosto do gruntu.

Pozdrawiam!
LOKI
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

No no ten pierwszy wilec mnie zaciekawił i mak niebieski ;:oj Na wilca mam cały czas ochote tego błekitnego ;:167
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Locutus pisze:@ E-Genia ? Parapet mam tylko jeden i zapełniony on jest już roślinami doniczkowymi (stoją tam papirusy, bananowiec i opuncja). Więc nic z tego. Zresztą jakoś nigdy nie pociągało mnie wcześniejsze sianie w domu. Wszystko planuję siać prosto do gruntu.

Pozdrawiam!
LOKI

To podobnie jak ja mam tylko 1 parapet i to nieduży, podobnie jak TY jeżeli coś sieję to prosto do gruntu ,inaczej roślinki jakoś dziko rosły i trudno je było potem sadzić do ziemi .Genia
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Locutus pisze: @ Konwalia ? Akurat opisy na nasionkach są wyłącznie łacińskie, więc francuski nie był potrzebny do przeanalizowania moich zakupów. ;-) Ciekaw jestem, co tam ciekawego Ty zamierzasz sobie pokupić do ogrodu. Co do muzyki ? Nightwisha nawet przyjemnie się słucha, ale powiem szczerze, że odkąd z zespołu odeszła Tarja Turunen, straciłem dla nich zainteresowanie ? jednak jej wokal był niepowtarzalny... Ja tam w sumie jestem amatorem jeszcze cięższych (ale ciągle melodyjnych) brzmień: http://www.youtube.com/watch?v=edBYB1VCV0k :twisted:
Dla mnie to jest jednak niewielka różnica czy to są nazwy łacińskie czy francuskie- ani jednego ani drugiego nie zrozumiem :lol:
Ciekawe rośliny zakupiłeś! Widzę, że jesteś miłośnikiem wilca, masz już trochę jego odmian z tego co widziałam. A ja to się mogę jedynie tym pochwalić, że w tym roku posieję wreszcie wilca Heavenly Blue- Niebiańską Piękność (urocza nazwa ;:167 ).
Oprócz tego kupię wiele nasion bylin na rabatę, którą będę przerabiać we wiosnę. Aż się nie mogę doczekać wysiewu! :tan
W swoim wątku pokażę co zakupiłam (jak zakupię oczywiście :;230 ).
Nightwish rzeczywiście jest teraz inny, ale ich ostatnia płyta jest świetna i nie wiem czy nie najlepsza, mimo że bez Tarji to już nie jest to samo. Z nią był klimat prawdziwego Nightwishu, a teraz jest..... po prostu inaczej. Ale wcale nie gorzej pod innymi względami.
Będziemy się targować kto słucha 'cięższych brzmień'? Nie ma sprawy! http://www.youtube.com/watch?v=tvm6fc3z0GM ;:172
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

A u nas pada śnieg i jest biało i o wiośnie nie myślę tylko o tym żeby mi przetrwało pod białą kołderką to co mam w ogrodzie ;:7
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Widzę że noworoczne zakupy już zrobione. Trzymam kciuki za siewy ! Ja CHYBA sobie w tym roku odpuszczam sianie. Parapetów brak, a w tą deszczowa zimę muszę reanimować żurawki z ogrodu bo mi wszystko odpływa w siną dal.... ;:145
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Mieszkam niedaleko ElliBelli i też mam puchową pierzynkę ze śniegu :heja
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No tak ,ale pewnie już obie nie mamy śniegu ;:108
Pozdrawiam, Ela
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”