To i ja się dołączam do pochwał, bo jak widzę jest co chwalić i nie sposób tego zachwytu nie wyrazić

O kwiatach Gymnocalycium nie potrafię powiedzieć, że mi się nie podobają... Co najwyżej niektóre mogą podobać się mniej ze względu na kolor

Przykładem takiej rośliny może być
Gymnocalycium carminanthum, gdyż jak pisałem gdzieś wcześniej - czerwony kwiat nie robi na mnie zbyt dużego wrażenia

Za to
Gymnocalycium moserianum WO 66 jest świetne

Piękny, biały kwiat z bardzo ciekawym ułożeniem płatków... Można długo patrzeć i się nie znudzi
Gymnocalycium damsii ssp. evae var. centrispinum STO 981 tutaj też muszę przyznać, że kolor jest bardzo ciekawy ale najciekawsze są płatki

Trochę to wygląda jak kwiat w kwiecie

Bardzo mi się to podoba
A co do samej Parodii to chyba jednak swoje upodobania kaktusowe powinienem też zwiększyć o ten rodzaj

Sam kaktus wygląda świetnie nawet bez kwitnienia. Posiadam tylko jedną Parodię i jest nią
Parodia chrysacanthion 
Nie sprawia mi jak na razie jakiś większych problemów w uprawie ale może Ty Henryku ewentualnie doradzisz coś by lepiej rosła? Podlewam ją raz na ok. 2 tygodnie (czasami niecałe, gdy mocno grzeje) dość obficie i stoi na pełnym słońcu w lekkim ocenieniu przez inne rośliny. W moim wątku na zbiorowej fotce z pewnością bez problemu ją dojrzysz

Takie warunki chyba jej sprzyjają skoro nie ma z nią problemów prawda?