Sukulentowy Meksyk - ejacek

Zablokowany
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sukulentowy Meksyk

Post »

Nie wiem czy kogoś interesują bez kwiatków :?: , ale kiedyś mnie fascynowały tzw "białe mamilarie"

M.sanchez-mejoradae
Obrazek Obrazek

M.perezdelarosae

Obrazek

M.moelleriana dla porównania powyższej

Obrazek

M.plumosa

Obrazek

z tej samej grupy

M.schiedeana

Obrazek

M.pennispinosa (normalnie bardziej biała , moje po ataku przędziora)

Obrazek Obrazek

M.theresae

Obrazek

M.herrerae

Obrazek Obrazek

druga cudza

M.microthele

Obrazek Obrazek

M.supertexta (normalnie bardziej biała, u mnie wyciągnięta i tylko miałem możliwośc z góry)

Obrazek

M.duwei

Obrazek

M.glassii

Obrazek

M.candida

Obrazek

M.parkinsoni

Obrazek

M.carmenae

Obrazek

M.albata

Obrazek Obrazek

M.dealbata

Obrazek Obrazek

M.chionocephala

Obrazek Obrazek

M.hahniana

Obrazek Obrazek

M.bocasana

Obrazek Obrazek

-- Wt 21 sie 2012 12:12 --
sokolica pisze:M. luethyi to chyba jedna z tych mamilarii, które muszą się podobać. Zaraz po M. pectinifera :lol: W każdym razie roślina jest tak ciekawa, że w zasadzie mogła by nie kwitnąć w ogóle, a i tak cieszy oczy. U siebie takiej nie masz?
miałem kilka podejśc do niej ale notorycznie mi ją zjadały przedziory , a że juz nie dokupuje kaktusów to aktualnie nie mam :(
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Parę dni człowieka nie ma a tu takie cuda :!: Twój wątek właśnie awansował na mój ulubiony :lol: Udam, że nie widziałam, że kogoś nie zachwycają kwiaty mamilarii. Niestety prawdą jest, że kwiaty do 2 cm średnicy lepiej wyglądają w większych ilościach. Całe szczęście nadrabiają zróżnicowaniem w cierniach, wobec których nie sposób przejść obojętnie.

M.sanchez-mejoradae to piękny wiekowy okaz, nie jedyny imponujący z resztą ;:180 M. luethyi - obłędne ;:167 Naprawdę musisz lubić mamilarie, bo widać, że nie żałujesz im miejsca.
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A mnie przypadły do gustu wszystkie Mammillarie przedstawione na zdjęciach poniżej M.herrerae z ową włącznie :)
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale ładne!
Mnie fascynują nadal. Tylko chętniej te mniejsze. No, ale wszystkie zachwycają.
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08

Post »

Jacku same chciejstwa pokazujesz, część z tych roślin chętnie bym widział u siebie na regale. Miałem nadzieję, że uda mi się pojechać do Chrudimia we wrześniu, ale chyba nici z tego będą bo najprawdopodobniej nie da mi się załatwić wolnego, a miałem chętkę takie rarytaski tam kupić.
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

Ale piękne..... ;:130
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

chaveiro pisze:Jacku same chciejstwa pokazujesz, część z tych roślin chętnie bym widział u siebie na regale. Miałem nadzieję, że uda mi się pojechać do Chrudimia we wrześniu, ale chyba nici z tego będą bo najprawdopodobniej nie da mi się załatwić wolnego, a miałem chętkę takie rarytaski tam kupić.
Na spokojnie w zdobywaniu kaktusów, niektórzy tu robią sobie takie listy chciejstw , to nie głupie , bo w razie czegoś nowego upatrzonego można coś innego wyrzucić z listy co po czasie uzna się za średnio ciekawe.Nabywając na hura zapchasz każde wolne miejsce kaktusami , a kolejne chciejstwa bedą pojawiać się zawsze.
theoria_ pisze:Parę dni człowieka nie ma a tu takie cuda :!: Twój wątek właśnie awansował na mój ulubiony :lol: Udam, że nie widziałam, że kogoś nie zachwycają kwiaty mamilarii. Niestety prawdą jest, że kwiaty do 2 cm średnicy lepiej wyglądają w większych ilościach. Całe szczęście nadrabiają zróżnicowaniem w cierniach, wobec których nie sposób przejść obojętnie.

M.sanchez-mejoradae to piękny wiekowy okaz, nie jedyny imponujący z resztą ;:180 M. luethyi - obłędne ;:167 Naprawdę musisz lubić mamilarie, bo widać, że nie żałujesz im miejsca.
jeśli faktycznie jesteś fanką mamilarii i nie jest to przelotna fascynacja to polecam zdobyć - Werner Reppenhagen - Die Gattung Mammillaria , świetnie przedstawiona systematyka i czytelny podział na grupy, podgrupy to podstawa przy kompletowaniu specjalistycznym wybranych rodzajów. A kwiatki fakt małe ale z drugiej strony w niezliczonej ilości w wianuszku dookoła są nie do podrobienia w świecie kaktusów, albo czerwone jagody u niektórych.
abaddon1986 pisze:A mnie przypadły do gustu wszystkie Mammillarie przedstawione na zdjęciach poniżej M.herrerae z ową włącznie :)
a ja bardzo lubię dwie ostatnie hahniana i bocasana- bezproblemowe, piękne
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki Jacku, na razie korzystam z tej strony: http://plantworlds.org/Mammillaria/mamm ... -main.html . Do wierności konkretnym grupom jeszcze mi trochę brakuje. W swoim stadku mam 29 mamilarii mniej więcej drugie tyle na liście chciejstw. Innych rodzajów kaktusów już nie nabywam. Właśnie zrobiłam krok do przodu nabywając moją pierwszą M. z numerem polowym i w miarę możliwości chciała bym nabywać już tylko takie.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jeśli faktycznie jesteś fanką mamilarii i nie jest to przelotna fascynacja to polecam zdobyć - Werner Reppenhagen - Die Gattung Mammillaria , świetnie przedstawiona systematyka i czytelny podział na grupy, podgrupy to podstawa przy kompletowaniu specjalistycznym wybranych rodzajów.
Fakt - monografia Reppenhagena niezła, wielka, dwu tomowa, obszernie opisane gatunki i ich miejsca występowania ze szczegółami czyli temperatury, gleba etc. Tyle, że moim zdaniem jest tam za dużo gatunków. W innych opracowaniach gatunki tu przedstawione są tylko varietami lub wręcz formami stanowiskowymi. Ale rzecz piękna - tylko odrobinę droga.

Książka (zwłaszcza monografia) to nie to samo co strona w internecie. ;:132

A mammillarie które tu pokazałeś super! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Jacku ja wierzyłam, że nie wytrzymasz ze swoją przesadną skromnością i w końcu wybuchniesz ;:108 piękne białe mammillarki i naprawdę nie muszą kwitnać ;:224
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Może gdybym nie kupowała nic przez cały sezon było by mnie stać :twisted: Nie pamiętam dokładnie, ale jeżeli to tą monografię widziałam na ebay'u stała za jakieś 200 zł z przesyłką. Niestety na razie muszą mi wystarczyć darmowe strony internetowe.
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję za odpowiedzi w moim wątku i pochwały :oops:

Ktoś mi chyba kiedyś polecał tą stronę o mamilariach

http://www.mammillarias.net/gallery/ , zalinkowałem ze strony głównej do galerii , w necie też są dobre fachowe strony ale trzeba je oddzielić od tych nie do końca rzetelnych.
Ja mam tylko tą monografię , nie mam innych więc nie mam porównania, dla mnie to bomba, może dlatego wybuchłem Aga :;230

Szkoda że tu wcześniej nie wszedłem bo tych białych miałem więcej , humboltii , lenta, nie mogę sobie przypomnieć wszystkich, a fotek chyba nie mam.
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

M.herrerae jest śliczna. Pozostałe Mammillarki też cudowne, ale lubię takie oplecione ;:108
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Jacku liczy się efekt końcowy, najważniejsze, że odniosło skutek, a ja w dalszym ciągu czekam na odłamki ;:65 ;:170 (że tak niektórych trzeba ciągnąć wołami ;:224 ;:136 )
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

emerald pisze:M.herrerae jest śliczna. Pozostałe Mammillarki też cudowne, ale lubię takie oplecione ;:108
Jest jeszcze kilka których nigdy nie miałem , w stylu herrerae czy pectinifera , z samych takich by się niezła kolekcja uzbierała , choćby :hernandezii , solisioides i inne
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”