chaveiro pisze:Jacku same chciejstwa pokazujesz, część z tych roślin chętnie bym widział u siebie na regale. Miałem nadzieję, że uda mi się pojechać do Chrudimia we wrześniu, ale chyba nici z tego będą bo najprawdopodobniej nie da mi się załatwić wolnego, a miałem chętkę takie rarytaski tam kupić.
Na spokojnie w zdobywaniu kaktusów, niektórzy tu robią sobie takie listy chciejstw , to nie głupie , bo w razie czegoś nowego upatrzonego można coś innego wyrzucić z listy co po czasie uzna się za średnio ciekawe.Nabywając na hura zapchasz każde wolne miejsce kaktusami , a kolejne chciejstwa bedą pojawiać się zawsze.
theoria_ pisze:Parę dni człowieka nie ma a tu takie cuda

Twój wątek właśnie awansował na mój ulubiony

Udam, że nie widziałam, że kogoś nie zachwycają kwiaty mamilarii. Niestety prawdą jest, że kwiaty do 2 cm średnicy lepiej wyglądają w większych ilościach. Całe szczęście nadrabiają zróżnicowaniem w cierniach, wobec których nie sposób przejść obojętnie.
M.sanchez-mejoradae to piękny wiekowy okaz, nie jedyny imponujący z resztą

M. luethyi - obłędne

Naprawdę musisz lubić mamilarie, bo widać, że nie żałujesz im miejsca.
jeśli faktycznie jesteś fanką mamilarii i nie jest to przelotna fascynacja to polecam zdobyć - Werner Reppenhagen - Die Gattung Mammillaria , świetnie przedstawiona systematyka i czytelny podział na grupy, podgrupy to podstawa przy kompletowaniu specjalistycznym wybranych rodzajów. A kwiatki fakt małe ale z drugiej strony w niezliczonej ilości w wianuszku dookoła są nie do podrobienia w świecie kaktusów, albo czerwone jagody u niektórych.
abaddon1986 pisze:A mnie przypadły do gustu wszystkie Mammillarie przedstawione na zdjęciach poniżej M.herrerae z ową włącznie

a ja bardzo lubię dwie ostatnie hahniana i bocasana- bezproblemowe, piękne