Canna -Paciorecznik cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
kaba303
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 mar 2011, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Canna -Paciorecznik 4

Post »

Iwonko, wczoraj byłam w Castoramie i tam jeszcze są po 5 zł z groszami za 1 kłącze i 11 zł z groszami za podwójne opakowanie
Pozdrawiam Grażyna
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

kaba303 pisze:Iwonko, wczoraj byłam w Castoramie i tam jeszcze są po 5 zł z groszami za 1 kłącze i 11 zł z groszami za podwójne opakowanie
W cator..mie też wczoraj byłam, ani pół kanny, tak to wygląda na prowincji :? za to wyszłam z różą i wiciokrzewem a mąż z wertykulatorem i areatorem i jeszcze jakieś krzewy owocowe zaplątały się w koszyku :wink:
ziemia_120
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 22:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich miłośników pacioreczników!
Jestem tzw. "początkującym ogrodnikiem" z tzw. "młodym ogrodem", który chciałabym powoli wypełniać roślinami, które uważam za piękne. Od tygodnia śledzę różne wątki na forumogrodnicze.info - m.in. te o cannach. Zafascynowały mnie szczególnie te odmiany wysokich kwiatów od 100 cm i w górę.
Chciałabym zakupić kłącza canny i wysadzić je - do pojemników lub do gleby, ale wciąż zastanawia mnie to, czy jeszcze w tym sezonie uda się takiej roślinie osiągnąć wymiary, o których wspominam?...
Mam zatem pytanie do doświadczonych ogrodników - czy jeśli kupię kłącze canny i wysadzę je do pojemnika w domu teraz (koniec marca), to czy po wysadzenia do ogrodu na rabatę w maju, mogę liczyć na to, że w lipcu / sierpniu roślina osiągnie np. 100 cm?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Pozdrawiam,
ziemia_120

PS - dziękuję wszystkim forumowiczom, którzy zamieszczają piękne zdjęcia swoich okazów canny!
Pozdrawiam!
Gosia ziemia_120
Ogród Wschodzącego Słońca
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Bez problemu ;) nawet sadząc bezpośrednio kłącza w maju do gruntu osiągniesz wysokość podaną dla konkretnej odmiany :) :)
ziemia_120
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 22:31

Post »

Dziękuję za szybką odpowiedź. Szczerze mówiąc/pisząc - sądziłam, że to niemożliwe... To co przeczytałam jest dla mnie pocieszające, bo marzę o rabacie z wysokimi cannami (najbardziej podobają mi się te o czerwonych kwiatach i ciemnych liściach/łodygach).
Dalej zaczytuję się we wszystkie wpisy, bo to co widzę na zdjęciach jest dla mnie imponujące i inspirujące!
Pozdrawiam "Śląską Ziemię"! (pochodzę z Opola, więc sentyment mam :)
ziemia_120
Pozdrawiam!
Gosia ziemia_120
Ogród Wschodzącego Słońca
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Witam wszystkich miłośników kann. Jakieś dwa tygodnie temu wysadziłam moje kłącza do doniczek. Codziennie śledzę ten wątek, aby wiedzieć jak z nimi postępować. Myślę, że na razie idzie dobrze. W sobotę na krótko wystawiłam je na taras, na słońce. Było bardzo ciepło. Tak wyglądają obecnie. Fotka robiona z góry.
Obrazek

I tutaj w dwóch największych doniczkach od lewej, pozostałe to callie.
Obrazek

I teraz mam pytanie czy jak jest ładnie i ciepło na dworze to można je wystawiać na cały dzień i czy chronić przed pełnym poludniowym słońcem, czy nie? No i kiedy zacząć nawozić?. Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Słońce nie zaszkodzi ale chłodne ranki i wieczory to mogą, one potrzebują teraz ciepła.
Ja bym ich jeszcze nie wystawiała. Na nawożenie też jest jeszcze czas, dopiero kiełkują.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Iwona dziękuję za odpowiedź. Ja na razie wystawiłam dwa razy na dwie trzy godziny w ciągu dnia, gdy mieliśmy 20 st. a tak siedzą w temp. nocą 20 w dzień 30st. Rosną jak na drożdżach. W tym roku chcę zrobić wszystko jak należy. Dlatego pytam. Jeszcze raz dzięki. ;:196
kaba303
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 mar 2011, o 13:43

Post »

Witajcie, chyba coś mi się udało ;:oj dodałam zdjęcie :tan , ale zobaczymy dalej, tak wyglądały moje maleństwa 16 marca, dzisiaj są większe Obrazek
Pozdrawiam Grażyna
Awatar użytkownika
iwo17na
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 lip 2011, o 20:00

Post »

Mam do was kochani pytanie. Pierwszy raz wysiewam kanne. Siewki mają już po 2 listki i zaczynają zasychać, ciemnieć od brzegów liści czym może to być spowodowane? Nie mogę na razie dodać zdjęcia ale jak mi się uda na pewno to zrobię.
keny
50p
50p
Od: 15 lut 2012, o 17:16

Post »

często się zdarza ze pierwsze liście zasychają

musisz poczekać i obserwować , ale kolejne powinny być już ok

monitoruj podlewanie i do słonka z nimi ;)
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Witam Wszystkich tych już tu zadomowionych i tych nowo przybyłych. Cieszy mnie fakt,że jest nas coraz więcej.
Dopadła mnie wiosenna grypa i trochę to trwało, by chęci wróciły do czegokolwiek. Już dzisiaj zrobiłem nawet pierwszy obchód w ogrodzie a od jutra trzeba przyzwyczajać się do pracy, bo pogoda zapowiada się piękna.
Temat kannowy ładnie się rozwija rady i porady również z czego się cieszę.

Odpowiem tylko Iwo17nce. Często siewki więdną i usychają nawet takie 10cm jak nasiona było stare albo spleśniałe i w zasadzie nie ma dla nich ratunku. Samo zasychanie liści może być powodem przesuszenia nawet na krótko. Jak nie będą więdły to mają szansę na dalszą wegetację.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Januszu cieszę się że jest już lepiej i możesz choć wyjść na obchód .
Moje kanny nadal w piwnicy nawet ich nie przejrzałam , coś przygnębiająco te wszystkie straty , gnicie irysów , ciemierniki pomarzły nie będą chyba kwitnąc ,choć miały mnóstwo pąków , tylko biały jakoś lepiej wygląda .

Genia
Beata0410
200p
200p
Od: 5 wrz 2008, o 23:34

Post »

Geniu, ja też swoje kanny trzymam w piwnicy, ale dmucham i chucham na nie. Temperatura w piwnicy zadowalająca. ;:108
O jakim Geniu gniciu irysów piszesz, tylko mnie nie strasz. Już się boję o swoje.
"Kwiaty są pięknymi słowami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha"
Każdy dzień jest piękny !
Pozdrawiam Beata.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Kłaniam się Geniu Wiesz szczerze mówiąc nie rozumiem Cię. Do tej pory jeszcze nie sprawdziłaś kann ;:oj i to w dodatku masz je na miejscu. Może już darowałaś sobie uprawę ich.
Cebulowe u mnie ładnie wyrastają, ciemierniki nie pomarzły nawet pod krzakiem czerwonych jest już mnóstwo siewek.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”