Canna -Paciorecznik cz.4
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 mar 2011, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Canna -Paciorecznik 4
Iwonko, wczoraj byłam w Castoramie i tam jeszcze są po 5 zł z groszami za 1 kłącze i 11 zł z groszami za podwójne opakowanie
Pozdrawiam Grażyna
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
W cator..mie też wczoraj byłam, ani pół kanny, tak to wygląda na prowincjikaba303 pisze:Iwonko, wczoraj byłam w Castoramie i tam jeszcze są po 5 zł z groszami za 1 kłącze i 11 zł z groszami za podwójne opakowanie

-
- 100p
- Od: 19 mar 2012, o 22:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich miłośników pacioreczników!
Jestem tzw. "początkującym ogrodnikiem" z tzw. "młodym ogrodem", który chciałabym powoli wypełniać roślinami, które uważam za piękne. Od tygodnia śledzę różne wątki na forumogrodnicze.info - m.in. te o cannach. Zafascynowały mnie szczególnie te odmiany wysokich kwiatów od 100 cm i w górę.
Chciałabym zakupić kłącza canny i wysadzić je - do pojemników lub do gleby, ale wciąż zastanawia mnie to, czy jeszcze w tym sezonie uda się takiej roślinie osiągnąć wymiary, o których wspominam?...
Mam zatem pytanie do doświadczonych ogrodników - czy jeśli kupię kłącze canny i wysadzę je do pojemnika w domu teraz (koniec marca), to czy po wysadzenia do ogrodu na rabatę w maju, mogę liczyć na to, że w lipcu / sierpniu roślina osiągnie np. 100 cm?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam,
ziemia_120
PS - dziękuję wszystkim forumowiczom, którzy zamieszczają piękne zdjęcia swoich okazów canny!
Jestem tzw. "początkującym ogrodnikiem" z tzw. "młodym ogrodem", który chciałabym powoli wypełniać roślinami, które uważam za piękne. Od tygodnia śledzę różne wątki na forumogrodnicze.info - m.in. te o cannach. Zafascynowały mnie szczególnie te odmiany wysokich kwiatów od 100 cm i w górę.
Chciałabym zakupić kłącza canny i wysadzić je - do pojemników lub do gleby, ale wciąż zastanawia mnie to, czy jeszcze w tym sezonie uda się takiej roślinie osiągnąć wymiary, o których wspominam?...
Mam zatem pytanie do doświadczonych ogrodników - czy jeśli kupię kłącze canny i wysadzę je do pojemnika w domu teraz (koniec marca), to czy po wysadzenia do ogrodu na rabatę w maju, mogę liczyć na to, że w lipcu / sierpniu roślina osiągnie np. 100 cm?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam,
ziemia_120
PS - dziękuję wszystkim forumowiczom, którzy zamieszczają piękne zdjęcia swoich okazów canny!
Bez problemu ;) nawet sadząc bezpośrednio kłącza w maju do gruntu osiągniesz wysokość podaną dla konkretnej odmiany

-
- 100p
- Od: 19 mar 2012, o 22:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za szybką odpowiedź. Szczerze mówiąc/pisząc - sądziłam, że to niemożliwe... To co przeczytałam jest dla mnie pocieszające, bo marzę o rabacie z wysokimi cannami (najbardziej podobają mi się te o czerwonych kwiatach i ciemnych liściach/łodygach).
Dalej zaczytuję się we wszystkie wpisy, bo to co widzę na zdjęciach jest dla mnie imponujące i inspirujące!
Pozdrawiam "Śląską Ziemię"! (pochodzę z Opola, więc sentyment mam
ziemia_120
Dalej zaczytuję się we wszystkie wpisy, bo to co widzę na zdjęciach jest dla mnie imponujące i inspirujące!
Pozdrawiam "Śląską Ziemię"! (pochodzę z Opola, więc sentyment mam

ziemia_120
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Witam wszystkich miłośników kann. Jakieś dwa tygodnie temu wysadziłam moje kłącza do doniczek. Codziennie śledzę ten wątek, aby wiedzieć jak z nimi postępować. Myślę, że na razie idzie dobrze. W sobotę na krótko wystawiłam je na taras, na słońce. Było bardzo ciepło. Tak wyglądają obecnie. Fotka robiona z góry.

I tutaj w dwóch największych doniczkach od lewej, pozostałe to callie.

I teraz mam pytanie czy jak jest ładnie i ciepło na dworze to można je wystawiać na cały dzień i czy chronić przed pełnym poludniowym słońcem, czy nie? No i kiedy zacząć nawozić?. Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.

I tutaj w dwóch największych doniczkach od lewej, pozostałe to callie.

I teraz mam pytanie czy jak jest ładnie i ciepło na dworze to można je wystawiać na cały dzień i czy chronić przed pełnym poludniowym słońcem, czy nie? No i kiedy zacząć nawozić?. Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Słońce nie zaszkodzi ale chłodne ranki i wieczory to mogą, one potrzebują teraz ciepła.
Ja bym ich jeszcze nie wystawiała. Na nawożenie też jest jeszcze czas, dopiero kiełkują.
Ja bym ich jeszcze nie wystawiała. Na nawożenie też jest jeszcze czas, dopiero kiełkują.
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Iwona dziękuję za odpowiedź. Ja na razie wystawiłam dwa razy na dwie trzy godziny w ciągu dnia, gdy mieliśmy 20 st. a tak siedzą w temp. nocą 20 w dzień 30st. Rosną jak na drożdżach. W tym roku chcę zrobić wszystko jak należy. Dlatego pytam. Jeszcze raz dzięki. 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 mar 2011, o 13:43
Witajcie, chyba coś mi się udało
dodałam zdjęcie
, ale zobaczymy dalej, tak wyglądały moje maleństwa 16 marca, dzisiaj są większe 

Pozdrawiam Grażyna
- iwo17na
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 lip 2011, o 20:00
Mam do was kochani pytanie. Pierwszy raz wysiewam kanne. Siewki mają już po 2 listki i zaczynają zasychać, ciemnieć od brzegów liści czym może to być spowodowane? Nie mogę na razie dodać zdjęcia ale jak mi się uda na pewno to zrobię.
-
- 50p
- Od: 15 lut 2012, o 17:16
często się zdarza ze pierwsze liście zasychają
musisz poczekać i obserwować , ale kolejne powinny być już ok
monitoruj podlewanie i do słonka z nimi ;)
musisz poczekać i obserwować , ale kolejne powinny być już ok
monitoruj podlewanie i do słonka z nimi ;)
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Witam Wszystkich tych już tu zadomowionych i tych nowo przybyłych. Cieszy mnie fakt,że jest nas coraz więcej.
Dopadła mnie wiosenna grypa i trochę to trwało, by chęci wróciły do czegokolwiek. Już dzisiaj zrobiłem nawet pierwszy obchód w ogrodzie a od jutra trzeba przyzwyczajać się do pracy, bo pogoda zapowiada się piękna.
Temat kannowy ładnie się rozwija rady i porady również z czego się cieszę.
Odpowiem tylko Iwo17nce. Często siewki więdną i usychają nawet takie 10cm jak nasiona było stare albo spleśniałe i w zasadzie nie ma dla nich ratunku. Samo zasychanie liści może być powodem przesuszenia nawet na krótko. Jak nie będą więdły to mają szansę na dalszą wegetację.
Dopadła mnie wiosenna grypa i trochę to trwało, by chęci wróciły do czegokolwiek. Już dzisiaj zrobiłem nawet pierwszy obchód w ogrodzie a od jutra trzeba przyzwyczajać się do pracy, bo pogoda zapowiada się piękna.
Temat kannowy ładnie się rozwija rady i porady również z czego się cieszę.
Odpowiem tylko Iwo17nce. Często siewki więdną i usychają nawet takie 10cm jak nasiona było stare albo spleśniałe i w zasadzie nie ma dla nich ratunku. Samo zasychanie liści może być powodem przesuszenia nawet na krótko. Jak nie będą więdły to mają szansę na dalszą wegetację.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Januszu cieszę się że jest już lepiej i możesz choć wyjść na obchód .
Moje kanny nadal w piwnicy nawet ich nie przejrzałam , coś przygnębiająco te wszystkie straty , gnicie irysów , ciemierniki pomarzły nie będą chyba kwitnąc ,choć miały mnóstwo pąków , tylko biały jakoś lepiej wygląda .
Genia
Moje kanny nadal w piwnicy nawet ich nie przejrzałam , coś przygnębiająco te wszystkie straty , gnicie irysów , ciemierniki pomarzły nie będą chyba kwitnąc ,choć miały mnóstwo pąków , tylko biały jakoś lepiej wygląda .
Genia
-
- 200p
- Od: 5 wrz 2008, o 23:34
Geniu, ja też swoje kanny trzymam w piwnicy, ale dmucham i chucham na nie. Temperatura w piwnicy zadowalająca.
O jakim Geniu gniciu irysów piszesz, tylko mnie nie strasz. Już się boję o swoje.

O jakim Geniu gniciu irysów piszesz, tylko mnie nie strasz. Już się boję o swoje.
"Kwiaty są pięknymi słowami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha"
Każdy dzień jest piękny !
Pozdrawiam Beata.
Każdy dzień jest piękny !
Pozdrawiam Beata.
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Kłaniam się Geniu Wiesz szczerze mówiąc nie rozumiem Cię. Do tej pory jeszcze nie sprawdziłaś kann
i to w dodatku masz je na miejscu. Może już darowałaś sobie uprawę ich.
Cebulowe u mnie ładnie wyrastają, ciemierniki nie pomarzły nawet pod krzakiem czerwonych jest już mnóstwo siewek.

Cebulowe u mnie ładnie wyrastają, ciemierniki nie pomarzły nawet pod krzakiem czerwonych jest już mnóstwo siewek.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz