Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2
Re: Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2
Pooglądałam, pospacerowałam i znów się zachwyciłam 

- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu,twój ogród i romantyczne miejsce przed domem mogłoby służyć jako miejsce na terapie małżeńskie.w takim otoczeniu zapomina się o całym świecie i jego czarnych stronach.
- jola1010
- Od: 4 cze 2007, o 18:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ZbigniewG
no dobrze powiedziane ... wciąż końca nie widać ...
[Iza] dziękuje za odwiedziny i zapraszam ponownie
malgocha1960
Gosiu ale się ubawiłam
... chyba dam ogłoszenie do gazety
Miło, że tak myślisz...
Pozdrawiam Jola.
...ZbigniewG pisze:a Oni wciąż coś kombinują i to jak![]()
![]()

[Iza] dziękuje za odwiedziny i zapraszam ponownie

malgocha1960
malgocha1960 pisze:Jolu,twój ogród i romantyczne miejsce przed domem mogłoby służyć jako miejsce na terapie małżeńskie...
Gosiu ale się ubawiłam

Pozdrawiam Jola.
- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Jolu tylko nie zapomnij nas powiadomić kiedy dasz to ogłoszenie do gazety , ja z przyjemnością skorzystam 

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Ja oczywiście też jestem chętna.Po 30 latach małżeństwa terapia potrzebna.
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Małgoś, ja mam lepszy sposób na terapię małżeńską - jego ciągle nie ma.
Ale ogród Joli no i Adama, do ładowania bateryjek idealny

Ale ogród Joli no i Adama, do ładowania bateryjek idealny

- jola1010
agatka123 , malgocha1960 , April
terapia małżeńska czy bez tego co go nie ma
a później
Do naładowania naszych forumowych duszyczek spragnionych widoczków ogrodowych potrzebna jest wycieczka obwoźna po wszystkich forumowych ogrodach
Myślę , że na takie zwiedzanie w realu znalazłoby się wielu chętnych... Akumulatorki byłyby naładowane, że ho ho
Pozdrowionka

Do naładowania naszych forumowych duszyczek spragnionych widoczków ogrodowych potrzebna jest wycieczka obwoźna po wszystkich forumowych ogrodach

Pozdrowionka
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Świetny pomysł z tą obwoźną
ale to by trzeba z miesiąc urlopu minimum wziąć 

Witaj w nowym sezonie
Wątki nadrobione? bo ja dopiero zaczynam, wiele zmian w życiu a czasu maluteńko 
Pięknie już wszystko u Ciebie rozkwita.. dużo było strat po zimie? bo u nas sporo... dawno takich strat nie było... to przez to że śniegu nie było...nawet prymulki wyniosłe, które u Ciebie przed chwila podziwiałam zmarzły...
A powiedz mi Kochana tą siatkę co masz w altance to od słońca? ocienia? można kupić w ogrodniczych i dużo kosztuje?
A czy dobrze zrozumiałam że w oczkach masz naturalne dno? woda sama podsiąka? bo u mnie jest bardzo wysoki poziom wody gruntowej i sadzawka dobrze by zrobiła, ale boje się, że w lato będzie mało wody i śmierdzieć będzie z takiej zastoiskowej wody... ja u siebie to rozwiązałaś?

Pięknie już wszystko u Ciebie rozkwita.. dużo było strat po zimie? bo u nas sporo... dawno takich strat nie było... to przez to że śniegu nie było...nawet prymulki wyniosłe, które u Ciebie przed chwila podziwiałam zmarzły...
A powiedz mi Kochana tą siatkę co masz w altance to od słońca? ocienia? można kupić w ogrodniczych i dużo kosztuje?
A czy dobrze zrozumiałam że w oczkach masz naturalne dno? woda sama podsiąka? bo u mnie jest bardzo wysoki poziom wody gruntowej i sadzawka dobrze by zrobiła, ale boje się, że w lato będzie mało wody i śmierdzieć będzie z takiej zastoiskowej wody... ja u siebie to rozwiązałaś?
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No tak. Ja również wytrzeszczyłam gały na takie olbrzymie hosty> Myslałam, że moje są spore, ale jak zobaczyłam u ciebie, Jolu, to wyjść z podziwu nie mogę.
A wiesz, że z twojej inspiracji też tnę, co się tylko da. Strzygę, podcinam, biegam z sekatorem i ... odkrywam w tym dużą przyjemność
Mam tylko problem z opadającymi na ziemię kawałkami. Czy ty coś podściełasz pod krzewy, jak strzyżesz?
A wiesz, że z twojej inspiracji też tnę, co się tylko da. Strzygę, podcinam, biegam z sekatorem i ... odkrywam w tym dużą przyjemność

- jola1010
Witajcie
April
pewnie miesiąc urlopu też by nie wystarczył - tyle jest pięknych ogrodów
snowflake Witam. Tegoroczna zima przyprawiła mnie o czarną rozpacz - tyle roślinek w jednym roku zmarzło... chyba przez wszystkie lata mojej działalności ogrodniczej to się nie zdarzyło
. Złość na panią zimę była tak wielka , że powiedziałam sobie , że już nic nie kupię... ale jak tu nie zaglądnąć do ogrodniczego , kiedy kuszą różnymi pięknymi okazami...
A siatka w altance to mój pomysł na "stylowe zasłonki". Wyglądają bardzo estetycznie jak ażurowe firanki. Są bardzo uniwersalne, dają możliwość stworzenia wystroju wnętrza altany i mają szerokie zastosowanie. Sprawiają, że pomieszczenie wydaje się przytulniejsze i elegantsze. Znakomicie osłaniają od ostrych promieni słonecznych, chronią przed powiewem wiatru i nawet deszczu
Jestem z nich bardzo zadowolona. Jest to siatka cieniująca zakupiona w markecie budowlanym za jakąś niewielką sumkę.
A co do oczek to dobrze zrozumiałaś - ogród i skarpa to teren bardzo mokry, z wielu miejsc podcieka woda gruntowa. I dlatego nie ma potrzeby zastosowania foli na dnie oczek. Folia jest jedynie na brzegach uformowanych w wał , a później obłożonych kamieniami. Teren ten porośnięty był szuwarami , tatarakami i inną roślinnością strefy bagiennej - a oczka to nasz sposób na zapanowanie nad tym wszystkim
Początkowo okaszaliśmy te szuwary i zostawialiśmy tak jak na naturalnym bagiennym terenie - ale nie można było zapanować nad rabatkami i ścieżkami - wszystko w ciągu chwili przerastało , do rabatek napływała woda, stópki spacerując po ścieżkach zapadały się w bagnie, a do tego łaziły przeróżne "gady"...i fruwały przeróżne stworki...
I tak po kawałeczku , po kawałeczku powstał nasz kamienisty zakątek z oczkami. Nie ma teraz problemu z naciekami wodnymi, nie ma nigdzie bagna, nic nie śmierdzi i nie ma komarów
wanda7 Wandziu , a ja mówiłam , żeby uważać , bo cięcie iglaków i innych chabazi uzależnia ...
jak wpadnie się w trans to można wyciąć wszystko ... . Najfajniejsze jest to, że właściwie jeden rok pozostawiamy roślinę bez cięcia , a w drugim możemy wystrzyc zupełnie coś nowego, możemy zrobić całkiem inny kształt. U mnie teraz właśnie jest kilka, których nie strzygłam właśnie po to, by podrosły gałązki i nadać im inny, nowy kształt
Przy cięciu staram się podścielać folię lub włókninę - jest wtedy mniej sprzątania, albo też zbieram tylko większe gałązki , a drobne igliwie zostaje na korze .
Pozdrawiam Jola

April

snowflake Witam. Tegoroczna zima przyprawiła mnie o czarną rozpacz - tyle roślinek w jednym roku zmarzło... chyba przez wszystkie lata mojej działalności ogrodniczej to się nie zdarzyło

A siatka w altance to mój pomysł na "stylowe zasłonki". Wyglądają bardzo estetycznie jak ażurowe firanki. Są bardzo uniwersalne, dają możliwość stworzenia wystroju wnętrza altany i mają szerokie zastosowanie. Sprawiają, że pomieszczenie wydaje się przytulniejsze i elegantsze. Znakomicie osłaniają od ostrych promieni słonecznych, chronią przed powiewem wiatru i nawet deszczu

A co do oczek to dobrze zrozumiałaś - ogród i skarpa to teren bardzo mokry, z wielu miejsc podcieka woda gruntowa. I dlatego nie ma potrzeby zastosowania foli na dnie oczek. Folia jest jedynie na brzegach uformowanych w wał , a później obłożonych kamieniami. Teren ten porośnięty był szuwarami , tatarakami i inną roślinnością strefy bagiennej - a oczka to nasz sposób na zapanowanie nad tym wszystkim

wanda7 Wandziu , a ja mówiłam , żeby uważać , bo cięcie iglaków i innych chabazi uzależnia ...

Przy cięciu staram się podścielać folię lub włókninę - jest wtedy mniej sprzątania, albo też zbieram tylko większe gałązki , a drobne igliwie zostaje na korze .
Pozdrawiam Jola
- jola1010
Brzydki i deszczowy dzionek za nami... Jaka pogoda takie fotki ... to ja mam kilka mrocznych zdjęć z ogrodu wieczorową porą:

Na takich mrocznych fotkach świetnie prezentują się kwiaty i krzewy o jasnym zabarwieniu - świecą jak fosforyzujące. Właśnie chciałam do wszystkich donic i tych przed domem i tych na tarasie zrobić kompozycje jakieś biało - linonkowo- żółte może z dodatkiem jasnego fioletu żeby ładnie się prezentowałi i z daleka były widoczne - ale wybór u nas żaden chyba będą donice świeciły ale pustkami
Pozdrawiam Jola.
Na takich mrocznych fotkach świetnie prezentują się kwiaty i krzewy o jasnym zabarwieniu - świecą jak fosforyzujące. Właśnie chciałam do wszystkich donic i tych przed domem i tych na tarasie zrobić kompozycje jakieś biało - linonkowo- żółte może z dodatkiem jasnego fioletu żeby ładnie się prezentowałi i z daleka były widoczne - ale wybór u nas żaden chyba będą donice świeciły ale pustkami

Pozdrawiam Jola.
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Jolu, jestem nadal pod wrażeniem Waszego ogrodu, myślałam że macie jakąś firmę do pomocy, a Ty piszesz że na cztery ręce z mężem taki ogród utrzymujecie
Napisz jak to się robi
Miłego dnia 

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jolu Twój ogród wygląda bajecznie i na fotkach rozświetlonych słoneczkiem i na tych mrocznych, bo jest po prostu piękny
Moje donice już zapełnione, narobiłam sadzonek jak szalona, aż mi za dużo. Planowałam w tym roku po rz pierwszy posadzić dalie karłowe do roślinnych kompozycji, ale już nie zmieściły się i muszą pójść do ogródka......tylko kolejny raz stwierdzam, ze jak kupuje się gotowe sadzonki to kompozycje są piękne od razu, a na takie własne to trzeba troszkę poczekać, praktycznie nic jeszcze nie kwitnie, jedynie koleuski dają troszkę barwy zielonym mikruskom, ale na szczęście już widać malutkie pączuszki u pelargonii....

Moje donice już zapełnione, narobiłam sadzonek jak szalona, aż mi za dużo. Planowałam w tym roku po rz pierwszy posadzić dalie karłowe do roślinnych kompozycji, ale już nie zmieściły się i muszą pójść do ogródka......tylko kolejny raz stwierdzam, ze jak kupuje się gotowe sadzonki to kompozycje są piękne od razu, a na takie własne to trzeba troszkę poczekać, praktycznie nic jeszcze nie kwitnie, jedynie koleuski dają troszkę barwy zielonym mikruskom, ale na szczęście już widać malutkie pączuszki u pelargonii....
- Aancyk
- 1000p
- Od: 20 lis 2010, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ogród wygląda jak zaczarowany
ja też się nie mogę nadziwić, że udaje się Wam go utrzymać na takim poziomie bez pomocy z zewnątrz.Wielkie gratulacje.