Ogród zwkwiat cz.2
- lora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zwkwiat cz.2
..dobrze czekam za pewnie będzie cudna... 

- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Misiu, nic szczególnego, po prostu kilka baziek i bukszpan, ale za to pokażę Ci parę zdjęć moich siewek,
Pomidorki

Goździki i Gipsówka

Ogólne widoczki z foliaka, widoczna Frezja, nad nią pojemniki z daliami, dużo ich, ale niepowodzenie spotka mnie z Floksami Damrota, nie wschodzą, ale jestem uparta, posieję raz jeszcze.

No i widoczki z ogrodu, obcięłam jałowiec, dając więcej słońca conikom, a magnolia już zaczyna kwitnienie, będzie mróz będzie po jej ślicznych kwiatach, a dzisiaj u nas słonecznie ale bardzo zimno i wietrznie. Zdjęcia z przed godziny.

Pomidorki

Goździki i Gipsówka

Ogólne widoczki z foliaka, widoczna Frezja, nad nią pojemniki z daliami, dużo ich, ale niepowodzenie spotka mnie z Floksami Damrota, nie wschodzą, ale jestem uparta, posieję raz jeszcze.

No i widoczki z ogrodu, obcięłam jałowiec, dając więcej słońca conikom, a magnolia już zaczyna kwitnienie, będzie mróz będzie po jej ślicznych kwiatach, a dzisiaj u nas słonecznie ale bardzo zimno i wietrznie. Zdjęcia z przed godziny.

Śliczne siewki , pomidorki już dorodne. To zwykłe gruntowe czy koktajlowe ? Magnolia pięknie rozpoczyna kwitnienie, oby ten mróz nie przeszkodził.
- zwkwiat
Alu, wysokie szklarniowe. Uprawiamy je w foliaku. Już dawno zrezygnowaliśmy z gruntu, zawsze to była loteria uzależniona od kaprysów pogody. A wysiane w lutym, pierwsze owoce mają na koniec czerwca i praktycznie do mrozów. Jak dojrzeją niższe piętra to spuszczamy krzaczki niżej aby miały miejsce na wzrost do góry.
- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Zosieńko imponujące wysiewy. Czy dobrze widzę /na szóstym zdjęciu/, że posiałaś już mietelnik? Mam nasiona tej roślinki, ale zamierzałam je posiać wprost do gruntu.
Kupiłam nasiona Floksa Gwiaździstego. Czy to ten sam o którym piszesz, że Ci nie powschodził?
Kupiłam nasiona Floksa Gwiaździstego. Czy to ten sam o którym piszesz, że Ci nie powschodził?
Pozdrawiam Hala
- zwkwiat
Halu, myślę, że z tymi floksami chodzi o to samo, siałam 12.03 i do dziś nie ma wschodów, kupię jeszcze raz i wysieję już bezpośrednio do gruntu.
To nie jest mietelnik, kupiłam nasiona tui, wysiałam co z tego wyjdzie zobaczymy.
To nie jest mietelnik, kupiłam nasiona tui, wysiałam co z tego wyjdzie zobaczymy.
- kropka010
- 500p
- Od: 28 lip 2011, o 22:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zosiu twoja magnolia jak zwykle mnie zachwyciła, tylko westchnęłam z rozmażeniem jak zobaczyłam jej nabrzmiałe pąki 

... najwspanialsze piękno świata, podarował nam Bóg w kwiatach ...
Moje oczko w głowie Legnica i okolice
Pozdrawiam wszystkie ogrodoholiczki - Ania
Moje oczko w głowie Legnica i okolice
Pozdrawiam wszystkie ogrodoholiczki - Ania
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Zosiu ale piękne pomidorki no i tak dużo wysiałaś...ja to mam skromnie...a i u mnie floksy nie chcą być..
posiałam cynie to tylko kilka wystartowało ...jutro zrobię zdjęcie...
posiałam cynie to tylko kilka wystartowało ...jutro zrobię zdjęcie...
- zwkwiat
Aniu, Twoja też zakwitnie będziesz się cieszyć, ja mojej kibicuję, a na sobotę szykuję dla niej okrycie, zapowiadają w Legnicy -6* w nocy,
Misiu, dzięki, ale muszę się przy tym nabiegać i pilnować, jak tylko słońce zaświeci trzeba iść otworzyć, bo zaraz w środku 30*, a jak zajdzie za chmury, trzeba iść pozamykać, i taka zabawa.
Misiu, dzięki, ale muszę się przy tym nabiegać i pilnować, jak tylko słońce zaświeci trzeba iść otworzyć, bo zaraz w środku 30*, a jak zajdzie za chmury, trzeba iść pozamykać, i taka zabawa.
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

Zosiu (-) 6 st. w Legnicy, o jakiej sobocie piszesz? To jeśli u Ciebie tyle, to co będzie po wschodniej stronie W-wy

To między innymi dlatego, nie śpieszę się z pomidorami i papryką, z ogórkami zresztą też.
Lepiej mieć później, niż nie mieć wcale, to ostatnio moje motto.
_________
Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witaj Zosiu,
Jak pięknie wszystko Ci wschodzi, trzeba mięć rękę do tego. Ja "zaryzykowałem" pierwszy raz w życiu z aksamitkami, ciekawe czy coś wyjdzie... Niestety deszczowo-śniegowo-gradowy weekend spowodował to iz nie byłem na działce, ech stracony weekend hihi.
Mam nadzieję, że to już ostatnie "podrygi" zimy
Jak pięknie wszystko Ci wschodzi, trzeba mięć rękę do tego. Ja "zaryzykowałem" pierwszy raz w życiu z aksamitkami, ciekawe czy coś wyjdzie... Niestety deszczowo-śniegowo-gradowy weekend spowodował to iz nie byłem na działce, ech stracony weekend hihi.
Mam nadzieję, że to już ostatnie "podrygi" zimy
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zosiu może dla tego floksa jest za chłodno pod folią, a może lubi płytki wysiew? To takie intuicyjne (pomocnicze) pytania..Gipsówkę również wysiałam w tym roku i jestem pod wrażeniem ile siewek u Ciebie Zosiu, u mnie to chyba jakieś niedobitki ale i tak jestem zadowolona. Zosiu czy słyszałaś o tym że gipsówka nie lubi przesadzania?
- zwkwiat
Heleno, mówię o Wielkiej Sobocie, i z tego co pamiętam to u nas ma być najzimniej
Misiu, dzięki, wzajemnie,
Remi, z pewnością Ci powschodzi, trzeba próbować, jak widzisz mnie też się nie wszystko udaje,
Olu, słyszałam, dlatego zaraz po świętach zamierzam ją przepikować do dość wysokich doniczek, bo jak pamiętam korzeń też ma raczej palowy. Jednak jak kupujemy w kapersach to się przyjmuje i też dobrze rośnie.
Z tym floksem to jeszcze będę próbować, po zasięgnięciu informacji u Romy W.

Misiu, dzięki, wzajemnie,
Remi, z pewnością Ci powschodzi, trzeba próbować, jak widzisz mnie też się nie wszystko udaje,

Olu, słyszałam, dlatego zaraz po świętach zamierzam ją przepikować do dość wysokich doniczek, bo jak pamiętam korzeń też ma raczej palowy. Jednak jak kupujemy w kapersach to się przyjmuje i też dobrze rośnie.
Z tym floksem to jeszcze będę próbować, po zasięgnięciu informacji u Romy W.

- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

Nie martw się na zapas. Do Świąt prognozy mogą się zmienić kilkakrotnie

Ciągle jestem pod wrażeniem Twoich prac ogrodniczych, powoli staję się Twoją fanką

Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3