Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Post »

A u mnie nie wychodzi żółte i pomarańczowe też.Moja cierpliwość skończyła się.Łopatę wystawiam i dzisiaj wszystko co nie
wyszło teraz wyjdzie.Nie potrafię rozpoznac kwitnącego krzewu na ostatnim obrazku ?.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Z twoich zakupów z targów najbardziej zainteresował mnie czerwony zawilec,ale niestety nie znalazłam w niedzielę takiego.
Czy kupowałaś go może u naszej pani z Elbląga?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

tu.ja pisze: Elu - pogoda faktycznie zwariowana. Uwielbiam targi w Starym Polu. Podejrzewam jednak, że wszędzie Ci sami wystawcy jeżdżą. Czy mówi Ci coś nazwa Wipsowo? To gdzieś koło Ciebie?
Iza masz racje wszędzie Ci sami jeżdżą ;:108 u nas z powodu remontu drogi i wykopów na terenie gdzie odbywają się targi zostało przydzielone b. mało miejsca dla wystawców dlatego targi były ubogie w roślinki .
Wipsowo ...mówi mi sporo , szkółka dwadzieścia parę km ode mnie jak dla mnie super zaopatrzona , do niedawna prowadzili sprzedaż tylko dla hurtowników . Roślinki w bardzo przystępnych cenach a wybór godny pochwały . Domyślam się że byli u Was na targach , u nas też byli jako jedyni mieli dobrze zaopatrzone stoisko, wybieram się tam na zakupy ale ciut póżniej . Nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej ......
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Elu,jeśli dobrze myślę,to my z Izą zawsze zaglądamy na ich stoisko w Starym Polu.
W niedzielę prawie wszystkie rośliny kupiłam właśnie u nich.
Gdzieś mi się zapodziała wizytówka,więc czekam na potwierdzenie Izy.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Orliki skalne oraz zawilec letni - super :!: Mam identycznego zawilca gajowego białego. Znasz może jego nazwę? Byłbym wdzięczny 8-)
Epimedium żółte robi wrażenie :shock:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miiriam przez te ciepłe dni wszystko rozwija się i rośnie jakby w przyśpieszonym tempie. Trochę szkoda, bo nie wszystko jestem w stanie teraz zobaczyć czy uwiecznić. A ja tak lubię delektować się wiosną, gdzie każdy dzień przynosi kolejne niespodzianki.
Ewuniu Twoje epimedium przecież nie może być większe od mojego z przyczyn technicznych ;:224 To czerwone u mnie też słabo rośnie. Chyba muszę zmienić mu miejsce.
Janku a może mają za dobrą kwaterę? U mnie sobie radzą choć warunki wydawałoby się mają ekstremalne i zero mojej uwagi ( nie licząc zdjęć w czasie kwitnienia). Ten kwitnący krzew to jakiś gatunek migdałka. Spróbuję znaleźć co to.
Elu chętnie bym odwiedziła to Wipsowo. Są na wszystkich tergach w Starym Polu i zawsze u nich sporo kupuję. Zgadzam się, że mają duży wybór i przyzwoite ceny. Tym razem mieli jeszcze większe stoisko, bo kupili nowy samochód - ciężarówkę.
Aniu masz rację co Wipsowa. To jest to duże stoisko na początku, gdzie zawsze kupujemy. Tego zawilca właśnie u nich wypatrzyłam.
Jacku nie bardzo wiem o którego pytasz. Jeden zawilec według sprzedawcy to Tiurys Plena ew. Tinrys, ale w necie nic takiego nie znalazłam. Ten drugi o większych kwiatkach to Robinsoniana. Ma kolor błękitu tylko aparat tego nie widzi :( A ten całkiem zielony poszarpany zawilec to Virescans. Muszę zajrzeć do wątku Pawła o zawilcach. Link do niego podałam kilka stron wcześniej gdybyś chciał skorzystać.

Muszę się pochwalić, że miło zaskoczyły mnie powojniki. Nie licząc jednego wszystkie ładnie przezimowały i kilka ma już pąki ;:oj
Niestety strat troszkę mam. Nie mogę doliczyć się tych ciekawszych prymulek. Psiząb mimo zmiany miejsca nawet nie wylazł, nie mówiąc o kwitnieniu. Krzew itea ponoć bardzo żywotny z natury nie wykazuje żadnych oznak życia, podobnie mój dziurawiec i wiciokrzew japoński.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

tu.ja pisze: Agness - zobaczymy jak te "perełki" będą u mnie rosły. Czy Ty nie masz czasem takich zawilców letnich?
Izuś już niestety nie mam :? Miałam przez 3 lata i znikły. Były 2 kępy w różnych częściach ogrodu, w tej chwili nie ma już po nich śladu......Bardzo żałuję, bo były naprawdę prześliczne....
Awatar użytkownika
elutek63
100p
100p
Od: 27 lis 2011, o 21:39

Post »

Witam Cie Izo :wink: W Starym Polu zrobiłam troszkę zakupów :tan , mój M już tylko kręcił głową.Kupiłam epimedium cztery kolory;biały, żółty,czerwony,fioletowy?,mak kalifornijski,stopowca himalajskiego,wiesiołka błękitnego,kilka bodziszków,milina czerwonego,baptisie,serduszki,jeżówki.Nazw dopiero się uczę.Zdjęć nie mam, ale i
tak nie umiałabym je wstawiać :oops:
Pozdrawiam.Elżbieta.
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

elutek63 zaszalałaś z zakupami lepiej niż Iza :;230
Nazwy niektórych roślin słyszę po raz pierwszy :roll:
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Izo zakupy - rewelacja! Ja w Lubaniu kupiłam tylko cztery trawki :(
Twoja historia z sasankami przypomniała mi jak to w ubiegłym roku u Wentów w Kościerzynie wypatrzyłam doniczkę w której były dwa różne białe fiołki. Pięknie się oddzieliły od siebie po wyjęciu z doniczki i teraz mam dwie całkiem pokaźne kępki. Właśnie zaczynają kwitnąć :heja
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Nie o obszerność sadzonki mi szło, tylko brak liści i kwiatów :D Ale epimedium dzielnie nadrabia.
Elżbieta, zmuś dziecko, niech Ci pokaże jak wrzucać zdjęcia :twisted: Po coś człowiek w końcu ma dzieci :twisted:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Izo a ja i mój spostrzegawczy mąż nie wypatrzyliśmy znajomych z targów w Lubaniu albo w renku. Ale tych 'naszych widzieliśmy jesienią w Skierniewicach ;:3 O zakupach napisałam u siebie . Kupiłam chyba bez sensu kiepską sadzonkę żółtej piwoni . Ale myślałam że takiego skarbu już nie znajdę a były ładniejsze i tańsze. A słyszałaś że sadzone teraz lilie z pędami trzeba jesienią głębiej posadzić?
Dzięki za sms ;:3 ale się zdziwiłam że masz mój nr. Szkoda że się nie zgrałyśmy w czasie.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dzięki za namiary na stronę o zawilcach tam znalazłem poprawną nazwę, która i Tobie może się przydać. Mamy zawilca 'Tinny's Plena' 8-) I napatrzyłam się mnóstwa innych odmian, o którychnie miałem pojęcia :shock:
A jak barwinek większy? U mnie już się zieleni.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aguś szkoda, że już nie masz. Tak sobie właśnie pomyślałam o Tobie i Twoim ogrodzie jak je zobaczyłam. I wiedziałam, że muszę je mieć :) Może u mnie się rozgoszczą to się z Tobą podzielę.
Elu zrobiłaś naprawdę duże zakupy! A gdzie trafiłaś białe epimedium? Ja nie widziałam, a jest na mojej liście chciejstw. W czerwcu muszę się dokładniej przyglądać lub pytać. Tak, tak - dzieci sobie świetnie radzą z kompem i wstawianie zdjęć nie będzie problemem.
Elżbieto a Ty dlaczego zbojkotowałaś targi? Nie wiem na czym to polega, ale wszelkie targi wymuszają zakupy.
Marysiu ja już kiedyś kupiłam dwie różne prymulki w jednej doniczce. A sasanki posadziłam razem tak jak rosły z całą premedytacją. Liczę na ciekawe potomstwo :roll:
Ewo epimedia są dość dziwne w rozwoju. Często pąki kwiatowe wcześniej gramolą się z ziemi niż liście. Czasami liście zostają po zimie. Najważniejsze, że jest i rośnie. Jak się zadomowi to zaszaleje. A o dzieciach dobrze gadasz ;:138
Iza nr tel. mam po spotkaniu u Krysi. Pewnie, że szkoda. Może przyjedziecie w czerwcu? Wtedy umówimy się dokładniej. Dziwne...myślałam, że okoliczne targi obskakują Ci sami wystawcy. Może jednak coś będzie z tej piwonii. Czasem też tak mam. Ja tym razem kupiłam serduszkę za 10, a potem widziałam i po 8, i nawet po 5 ;:224
Jacku cieszę się, że mogłam się przydać :) Też tam zajrzałam i chyba po prostu miałam kłopot z rozczytaniem pisma pani sprzedającej :wink: Żałuję bardzo, że Paweł zapomniał o wątku i nie wstawia kolejnych zdjęć. Z racji imienia interesuje mnie odmiana Isabell. Chciałabym ja mieć u siebie i to chyba nawet bez względu na wygląd. Niestety moje barwinki większe przepadły. Obie odmiany :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Jaka piękna ta prymulka . Ja w tym roku stałam się szczęśliwą posiadaczką liliowej.

Jakie barwinki ci padły ? Może mam ....
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”