Ogródek Przemka - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka - cz.3

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

W tym roku zabawiłem się w rozmnażanie rozchodników. Dzisiaj dokonałem obchodu wszystkich działek na terenie ROD Relaks ale nic ciekawego z rozchodników nie dostrzegłem. Trudno, poszukam w Lublinie.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

przemek1136 pisze: Obrazek
Co to za wysokie rośliny. Przypominają mi nieco szałwię szkarłatną...
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te wysokie rośliny Przemku to lobelie bylinowe a konkretnie Lobelia lśniąca Lobelia splendens. Wysiewałem je z nasion kupionych z firmy W. Legutko. To ich drugi rok-zimowały w gruncie.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Dość dawno się nie odzywałem a sporo się ostatnio dzieje. Na ukończeniu grządka żurawinowa oraz borówkowa. Zaczynają kwitnąć siewki ciemiernika. Dzięki łaskawej aurze wygląda na to, że po raz pierwszy cała działka będzie przekopana na zimę. Dodatkowo wzbogacona zostanie podłożem popieczarkowym (jest tanie-30zł za 1m sześcienny i wygląda bardzo przyzwoicie). W tunelu zaczynają się zbiory roszponki a zakończyły zbiory pak-choi.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

;:oj :wit No cześć :!:
Czy mógłbyś opisać jak przygotowałeś grządkę na borówki :?:
Sama takową założyłam ,czyli dołek ,obornik i podłoże do kwaśnych ,a do tego na zimę podsypałam siarczanem .Tylko czy to nie za mało :roll: Czy takie podłoże mi się nie ,,rozleje,,.Myślałam,żeby zrobić obrzeże z cegieł i dosypywać wszystko co zakwasza np korę .Posadziłam w sumie 50 krzaczków i szkoda mi to zmarnować.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja grządka pod borówki powstała w następujący sposób. Z płyt chodnikowych i obrzeży (krawężników) zrobiłem grządkę 1x7 metrów. Skopałem na 2 szpadle i usunąłem wierzchnią warstwę ziemi, boki (wzdłuż krawężników) wyłożyłem czarną folią ogrodniczą na głęb okość 50-70cm. Dowiozłem piachu i ściółki z lasu, całość posypałem siarką granulowaną-2kg i przekopałem. Na wiosnę na każdy krzaczek przeznaczę 40 l kwaśnego torfu (1/2 worka 80l z Pasłęka) a po posadzeniu nasypię warstwę przekompostowanej kory. Po 3 tygodniach od posadzenia zastosuję nawożenie siarczanem amonu. Aktualnie szukam jeszcze (najlepiej przekompostowanych) trocin sosnowych.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

Witaj Przemku,często zaglądałam do Twojego ogrodu{anonimowo},bardzo mi się tu podoba,a też Twój zapał i fascynacja.Jeśli chodzi o borówkę,możesz dodać też świeże trociny,co prawda trzeba wtedy zwiększyć nawożenie azotowe,ale krzewom to w ogóle nie szkodzi,a wręcz przeciwnie.Świeże trociny przerabiając się w próchnicę,pobierają azot z gleby i dlatego trzeba uwzględnić to przy nawożeniu,a poza tym same plusy:materia organiczna,ochrona zimą przed mrozem,a latem przed nadmiernym ogrzewaniem gleby,ograniczenie parowania wody,duża zawartość składników mineralnych.Ja stosuję świeże trociny od 3 lat,odkąd posadziłam pierwsze krzewy i pięknie owocują.Jeśli nie będziesz miał nic przeciwko mogę wstawić zdjęcie (na dowód) kwitnącej borówki w Twoim wątku.A tak na marginesie mieszkam całkiem niedaleko jakieś 8 km od Lubartowa.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Z przyjemnością przeczytałem Twój post o nowej grządce pod żurawinę i borówki. A borówki amerykańskie czy inne? Sam w tym roku sadziłem żurawinę więc wszelkie nowe informacje chłonę jak gąbka ;)
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewa-s Witaj w moim wątku. Zdjęcia oczywiście możesz zamieścić i najlepiej dodaj jeszcze jakie masz odmiany.Co do trocin to właśnie jestem na etapie ich poszukiwania. Zapraszam wiosną do mojego ogródka w realu.
Priam Przemku na razie będą tylko borówki amerykańskie. Być może, że pod nimi posadzę kilka krzaczków borówki brusznicy bo żurawina ostatecznie będzie miała osobne stanowisko.
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

Przemku dziękuję za zaproszenie.Skoro się zgodziłeś,wstawiam zdjęcia borówki kwitnącej:
Obrazek
i owocującej:
Obrazek
a to borówki,które sama ukorzeniłam,było trudno,wiele się nie przyjęło,ale te co przetrwały cieszą oko.Jeżeli chciałbyś rozmnożyć borówkę i miałbyś jakieś pytania to chętnie Ci odpowiem,ale nie chciałabym się narzucać i nadmiernie wykorzystywać Twoją gościnność.
Obrazek
Mam kilka odmian borówek,w sumie 60szt.15szt posadzonych 2 lata temu i 45szt posadzonych w tym roku we wrześniu,z czego 15 szt ukorzeniłam sama.Odmiany:chandler,brygitta,jersey,bluecrop,eliot.
Z trociną może być problem,możesz zapytać w tartaku w Łucce u Mazurka ,wiem że on sprzedaje do palenia,ale teraz może być ciężko dostać.Zależy też ile potrzebujesz,jak małą ilość,to próbuj może się uda.Będę śledzić Twój wątek,masz dużo ciekawych roślin,a jeszcze wszystkiego nie zdołałam przeczytać.Zimą będzie więcej czasu,więc nadrobię zaległości.Pozdrawiam.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Czy ja Cię ostatnio oglądałam w tv :?:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wiosną na nowym miejscu posadzę 20 krzaczków żurawiny. W tunelu świetnie sobie radzi roszponka. Czosnek przykryty korą na szczęście nie pojawił się nad powierzchnią gruntu. Stawik/oczko będzie musiał poczekać do wiosny z wykończeniem brzegów.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Sezon 2014 rozpoczęty. Do podkiełkowania powędrowały nasiona wczesnego pora Capito F1(Nickerson-Zwaan). W tym roku podkiełkowane nasiona trafią od razu do multipalety. W przyszłym tygodniu zacznę zabawę z heliotropem.
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56

Post »

Cześć Przemku :wit
Jak co roku podglądam, kiedy zaczynasz sezon ;:173
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Esmeraldo! Dzisiaj zaczynają kiełkować pierwsze nasionka. Kolcowój wschodzi rewelacyjnie natomiast por troszeczkę się ociąga (skiełkowały zaledwie 2 roślinki). Do cieplarki nastawionej na 23-24*C powędrowały nasiona selerów Edward i Zagłoba oraz nasiona heliotropów.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”