Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Post »

JAKUCH wiem, że podmiana zdjęć dużo czasu pochłania i przed oczami az mroczki latają ...
W tej chwili kopiuję je ze swych wątków bo do 1 marca raptem kilka dni.
Potem do 15 marca jak czas pozwoli wstawię choc trochę .

badzia dziękuję. Super emiotki wkleiłaś.

hala67 Halinko ale super czyli skiełkowanym nasionkom podróż w niczym nie przeszkodziła a słyszałam różne opinie.
Dobry z Ciebie opiekun a ile radości przy tym masz .
Pozdrawiam i dla Ciebie również ode mnie ;:196

badzia Wandziu widzisz jaka wspaniałą przygoda z nasionkami.
Inkarwilla miała zmieszane nasiona - 2 kolory kwiatów .
Masz nasionka Ketmi rocznej (one są spore) i też możesz podobnie je potraktować w odpowiednim czasie. Wtedy sadzisz w dane miejsce tyle ile Ci potrzeba i wiesz,że urośnie a tak pod ziemię to gra w ciuciubabkę ... :;230

Incarvillea delavayi
Obrazek

Incarvillea delavayi 'Alba'
Obrazek

Mimo,że sporo tych skiełkowanych nasion wysłałam to u mnie jeszcze było tyle,że wcisnęłam ile sie dało do doniczki a reszta z bólem do kosza...
Jak troszkę podrosną to trzeba im dać chłodniejsze miejsce aby spowolnić wzrost wtedy zmężnieją i nie będą "wybiegnięte".
Powodzenia.

lora dziękuję - chyba ściągnęłąm Cię myslami bo byłam dzis u Ciebie.
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Krysiu, wszystko zrobię dokładnie wg wskazówek, z ketmią też. Jaki(e) kolor ma ketmia? Za chwilę będę przetwarzać imbir a kawałek kłącza czeka aż się ziemia na parapecie ogrzeje. Piękne dzięki za wszystko.

Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Krysiu, czy ketmię południową należy już wysiać?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ketmia południowa to jedno-roczna roślinka i kwiaty ma białe... tak jest w opisie ale ja określam je jako kremowe z takim odblaskiem.
Na szybkiego znalazałam jej zdjęcie - to młoda sadzonka

Obrazek

Warto sadzić w jedno gniazdo ze 3 sadzonki i jak podrośnie to uszczknąć wtedy ładnie się rozkrzewią i będzie dużo kwiatów.
Uprawiam je od kilku lat i stosuję jeszcze taką sztuczkę u nich
- gdy np stwierdzisz,że w sezonie jest za wysoka lub już za słabo kwitnie to przytnij na wysokość 20 cm a nawet niżej, podsyp nawozu i za niedługi czas odbije i będzie kwitnąc do samych mrozów.

Oczywiście usuwanie przekwitłych kwiatów i nasienników obowiązkowe jak wszędzie.
Pozdrawiam

hala67 Halinko jeszcze nie bo ona dość szybko wschodzi.
Swoje sieję najczęściej prosto do gruntu tak pod koniec kwietnia a jeśli chcę mieć kilka sztuk wcześniej to pod koniec marca w domu - w zupełności wystarczy.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Inkarwilla pokazała się wczoraj :D Naliczyłam 7 zielonych łebków. ale chyba się jeszcze coś pokaże. Podróż w ogóle im nie zaszkodziła. Śnieg prawie zniknął po wczorajszej odwilży, wiosna idzie :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ładne te kwiatki z Twojej rozsady! Ja chyba do takich ręki nie mam! Nawet jak gotowe kupiłam - zmarnowałam. Coś za delikatne jak na moje niezdarne łapska. :;230
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Nie doczytałam jak robisz te podkiełkowane nasionka.. Dzisiaj jadę do ogrodnika po nasionka i takie podkiełkowanie przydało by się do begonii i niecierpków bo zawsze marnie wschodzą
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Też miałam tę ketmię kwiatki były sliczne ,ale sie nie wysiała . Czy Tobie Krysiu ona sie wysiewa . Nie orientujesz sie przypadkiem co oprócz Nomoltu jest pomocne w rozprawieniu się z ziemiórkami . Niestety podobno ten środek został wycofany,a nie ma dla niego zadnego zamiennika . Pryskałam już Karate zeon ,ale to nie pomaga
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 Ewciu to fajnie - sporo osób będzie mieć Inkarwillę z mojego siewu... to tak jakby kawałek mojej działki.
Kobieto wyobraż sobie, że te nasiona Titonii które po roku znalazłąś i podzieliłaś się ze mną już skiełkowały.
Wylądowały w woreczku z podłożem 23 lutego wieczorem a wczoraj(28.II) przy wietrzeniu aż lupę ze zdziwienia wzięłam bo nie wierzyłam własnym oczom - białe długie kiełki.
Czyli piątego dnia skiełkowały wszystkie bo dziś pobiegłam po krążki torfowe aby je w nich posadzić. U nas też powoli śnieg ginie.
Obrazek

Obrazek

maniusika Janko nasiona kiełkuje sie bardzo prosto.
Substrat kokosowy mieszam ze żwirkiem i nawilżam tyle ile trzeba. Potem sypię tego troszke do woreczka strunowego i nasionka też. Lekko patyczkiem mieszam, zamykam i gotowe. jak potrzeba stratyfikacji to idą do zamrażarki, zimna stratyfikacja to na półkę koło warzyw a jeśli nie to w jakieś wygodne pudełeczko i w ciepły kąt wrzucam.
Co kilka dni otwieram i wietrzę, te z lodówki też.

Obrazek

takasobie Miłko Ty tak mówisz jak mój mąż - pesymista w każdej dziedzinie.
Gdybym jego słuchała to jeszcze byłabym w epoce kamienia łupanego bo nic sie nie opłaca, nie wyjdzie, nie potrzeba itd... :;230
Trzeba próbować i wreszcie za którymś razem sie uda i nastąpi przełamanie złej passy.

JAKUCH Jadziu Ketmia południowa u mnie sama sie nie wysiewa bo na bieżąco ścinam przekwitłe kwiaty aby nie wiązały nasion. Dzięki temu obficiej i dłużej kwitną bo nie wysilają się na nasiona.
Ale ... zawsze zostawiam trochę takich nasienników aby mieć z czego zebrać nasiona.
Ziemiórki to faktycznie paskudztwa, kiedyś dostałam doniczkę z kwiatuszkiem i dodatkowym bonusem w postaci ziemiórek ...
Poczytaj sobie o nich i zwalczaniu - są wypisane rózne środki na nie
http://www.przyjacielebonsai.home.pl/fo ... .php?t=162

Jeśli nie masz jej nasion to zerknę u siebie ale chyba tyle ich jest ,ze swobodnie mogę się podzielić. Dobrze wschodzą i na 4 kępki potrzeba raptem 12 nasionek bo przy choć jednym uszczknięciu wszystkich stożków będą 4 ładne kępy.
Jakby co to dołożę też Iksję chińską - niech wszyscy ja uprawiają a szczególnie kobietki bo my lubimy dużo gadać i czasami struny i gardło wysiada więc kawałek liścia uciąć, rzuć i po kłopocie... :;230
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krysiu :wit Przesyłka poszła .
U mnie weszły pięć Inkarwilli, ciekawe na jaką trafię bo różową mam i trzy Jksje - mam nadzieję że jeszcze coś się pokarze . Jeszcze raz dziękuję ;:196
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresko jeśli nie trafi Ci Inkarwilla kwitnąca na biało to wołaj o nasiona w sezonie
-specjalnie zaznaczę dla Ciebie. One były osobno ale zbierając wszystko z altany przed zimą z rozpędu je połączyłam.
Kłącza swojej wykopałam w grudniu z obawy,że nie przetrzyma i zaraz jedno kłącze wyrzuciłam bo zaczęło gnić.
One mrozy wytrzymują jako tako ale mokre podłoże dużo bardziej im szkodzi i zaraz gnicie się zaczyna. Ponadto ich kłącza są wyjątkowo wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne np przy kopaniu, pieleniu itd.
Zimę wytrzymają to my niechcący je dobijemy ... :;230
Przy ostatnim przeglądzie moich skarbów w piwnicy zauważyłam, że już ruszyła u nich wegetacja - pojawiły się pędy nad piaskiem bo zasypałam tym kłącza w pojemniku - nic innego nie miałam pod ręką.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Krysiu, ;:167 spóźnione ale szczere gratulacje. ;:196
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Witaj Krysiu, jak już wiosennie w Twoim wątku: sadzonki, nasionka... :) u mnie też już czeka partia do wysiania ale jakoś nie mogę się zebrać.. ciekawy sposób z tym kiełkowaniem w woreczkach... a powiedz czy używałaś wcześniej krążków torfowych? jak się sprawują?
Z chęcią też przeczytam artykuły o sadzonkowaniu, bo jakoś fajnie Ci to wyszło.. tak ładnie od ziemi puściły sadzonki a mi zawsze jakoś tak nieładnie u góry, może za mało ziemią przysypuję...

No i nie mogłam napatrzeć się na Twoje mieczyki..są cudne!
U mnie cebule nie mają szans... w ogóle przez to zalewania działka osiadła i ciekawe jak w takich warunkach będą sobie radzić roślinki, które przeżyły... eh i te ciągłe zakupy bo coś padnie, coś się zmarnuje :lol:
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

stasia109 witam i dziękuję za Twoje dobre serduszko.

snowflake Alicjo dawno Cię nie widziałam więc tym bardziej mi miło,że wpadłaś.
Wiesz z sianiem to zawsze jest loteria - wyjdzie coś czy nie i patrzysz w ziemię a tu pusto.
Nasiona kiełkujące w woreczkach z niewielka ilością odpowiedniego podłoża widać jak na dłoni.
Dziś musiałam włożyć kolejne do doniczki bo Klematis tangucki już miał za duże kiełki i nie mogłam zwlekać.
To metoda mniej stresowa i taka konkretna bo wiesz co wkładach do pojemnika.
Krążki torfowe kilka dni temu użyłam po raz pierwszy bo wcześniej nie było potrzeby ale od koleżanek dostałam trochę informacji na ich temat i poczytałam w o nich w sieci.
Nie sieję w nich ale wkładam do nich skiełkowane nasionko robiąc po nasączeniu głębszy otworek tak aby korzonek się zmieścił.
W takie krążki 2 dni temu Titonia poszła.

Dziś dla odmiany z parapetowego hobby Fiołek bo juz poczuły wiosnę i część z nich ma sporo pączków kwiatowych
- trochę odmian już uzbierałam, uprawiam w hydroponice, metoda ta bardzo upraszcza opiekę nad nimi.
Skoro one królują na parapetach więc siew w domu ograniczam do minimum.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To jego pierwsze kwitnienie , wyhodowany z lista, którego otrzymałam w kwietniu 2011.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Krystynko :wit ładniutki fiołek i jakie zdrowe soczyście zielone listki ;:138 mam kilka fiołków i niektóre z nich zaczynają pączkować więc lada moment też się będę cieszyć kwiatuszkami . Powojnik który dostałam od Ciebie na zimę został w doniczce i wylądował na ganku wraz z hortensją ogrodową , oczywiście ganek nie ogrzewany ale to im nie przeszkadza rosnąć, powojniczek całkiem ładnie się już puścił znaczy ma się dobrze , póżniej zrobię zdjęcie i wstawię u siebie .

Miłego spokojnego dzionka ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”