Mój kawałek ziemi w ROD
- Mirabela
- 1000p
- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój kawałek ziemi w ROD
Remi, takie cudeńka i ja kupiłam w Lidlu. Inny kwiat-jasno różowy.
- Tosia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Podobają mi się kępy pierwiosnków. Ja też jutro poprzesadzam w jedno miejsce moje, bo mam rozsadzone wszędzie. A tak mi się bardziej podobają i zrobi się miejsce na inne chciejstwo. Nareszcie ma być ciepło

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Widziesz Remi, wystarczy kupić, a miejsce się znajdzie.
Trzymam kciuki za zgodność odmian, bo podobno biedronka sprzedaje najczęśćiej fioletowe, niezależnie od oznaczenia na etykiecie.
Sklaniaczek wyszedł prześlicznie, i jest nawet na nim moja ulubiona prymulka. 

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Remi już sadzisz klematisy? - to znak że złapałeś zielonego bakcyla. Aksamitki już przepikowane? Ja bym wybrała kilka najsilniejszych i uprawiała je w domu do póki się nie zrobi ciepło.
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Hej Remi gratuluje srebra w awatarze - dobrze idziesz
Clematiski sliczne - tfu, tfu na psa urok

Clematiski sliczne - tfu, tfu na psa urok

- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Kontakt:
Tosia - w gadającym pudle zapowiadali u mnie w weekend 18-20 st... ale ja im tak cąlkiem nie wierzę
Dyshia - miejsce znalazło się, chociaż nie wiem czy w przyszłym roku nie zmienię, a jakie wyjda takie będą, fajnie gdyby były 2 różne, ale jak nie to i tak będę się cieszył jak bedą rosły
Ola - posadziłem, bo nie bardzo miałem je gdzie trzymać, aksamitki nie popikowane bo dopiero (i to tylko jeden rodzaj) ma mikroskopijne listki własciwe
nie wiem co z nimi, ale chyba popikuję część nawet jak nie będzie lisci, bo połamia się (tak wiem że są w za ciemnym miejscu ale nie mam innego)
Mariola - ooo nawet nie zwróciłem uwagi że jest sreberko
dzięki 
Dyshia - miejsce znalazło się, chociaż nie wiem czy w przyszłym roku nie zmienię, a jakie wyjda takie będą, fajnie gdyby były 2 różne, ale jak nie to i tak będę się cieszył jak bedą rosły

Ola - posadziłem, bo nie bardzo miałem je gdzie trzymać, aksamitki nie popikowane bo dopiero (i to tylko jeden rodzaj) ma mikroskopijne listki własciwe

Mariola - ooo nawet nie zwróciłem uwagi że jest sreberko

- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Gdy będziesz na swoich wlosciach sfotografuj proszę sloneczniczek szorstkowlosy. Bardzo jestem ciekawa, co z niego wyrasta 

- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Gratuluję sreberka.
Powojniki piękne kupiłeś, na pewno będą cudownie kwitnąć tego lata.
Powojniki piękne kupiłeś, na pewno będą cudownie kwitnąć tego lata.
- imer
- 1000p
- Kontakt:
Mariolu w zeszłą sobotę w "żółtym zakątku" nic jeszcze nie wyłaziło, jednak są tam byliny, które trochę później kwitną, także jeszcze jest szansa (a na parapecie już wschodzą wysokie żółte aksamitki, które w założeniu mają ubarwić ten zakątek).
Lidko - dziękuję
i ja mam taką nadzieję i to niezależnie czy będzie taka odmiana jak na opakowaniu czy inna
Lidko - dziękuję

- sangwinaria
- Od: 9 lip 2011, o 14:05
- Kontakt:
Witam . wiosenne szaleństwo rozpoczęte- w tym roku klematisy mi wymarzły lub zgniły
- amatorka015
- Od: 12 kwie 2011, o 17:12
Bardzo ładna pergola Ci wyszła
Ja również marzyłam o clematisie i w końcu się doczekałam..Nie chciałam wydawać dużej kasy bo nie wiem czy uda mi się je pielęgnować, więc by nie było straty to kupiłam w promocji w Biedronie
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- szyszunia
- 1000p
- Od: 4 lis 2009, o 13:38
Już klemki posadziłeś ja jeszcze nie wsadziłam i chyba też muszę je wsadzić żeby nie zmarniały
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Witaj,trafiłam tu przypadkiem i zostaję, początki przygody z działką masz takie jak ja -ogródek z odzysku "rodzinnego", a Twoja technika robienia zdjęć powala,chylę czoła i znowu ubolewam że tak nie potrafię pozdrawiam 

- imer
- 1000p
- Kontakt:
Zosiu - ech zaczęło się, czasu tylko brakuje.
Justynko - dziękuję, to masz podobnie jak ja, też chciałem spróbować.
Iwona - posadziłem, mam nadzieję, że nie za wcześnie, teoretycznie są to odmiany kwitnące później na tegorocznych pędach, może się uda.
Dorcia - witaj
miło Cię gościć i zapraszam częściej, ja zazdroszczę Ci z kolei tych wspaniałych kamieni!
A teraz "krótkie" doniesienie z ostatniej soboty. Mam nadzieję, że nie zanudzę Was zdjęciami!
Od rana strasznie lalo, ale mimo wszystko wybrałem się na działkę, trochę zmokłem, przeczekałem deszcz i później pogoda była już całkiem sympatyczna
Żółty zakątek dostał nowego mieszkańca, tak na próbę, nie za wielki będzie mam nadzieję

A i w samym "żółtym zakątku" zaczął się jakiś ruch, co prawda to nie słoneczniczek szorstkowłosy, a chyba pierwsze pędy tojeści kropkowanej zaczynają się pokazywać (bo chyba nie nawłoć):

a zaraz obok pod płotem pokazują się konwalie:

Ruch także w "ziółkach" - mięta pokazuje pierwsze listki, a lubczyk rozsadzony zeszłej jesieni z jednego starego wielkiego "krzaka" chyba przyjął się ładnie

Z kolei rabata "skalniakowo-bylinowa" powoli coraz bardziej rozkwita:

W końcu tulipany postanowiły, ze jednak zakwitną ;)

Pierwiosnki natomiast niedługo przekwitną

Omleg wschodni szykuje się....

A to chyba kosaćce (ciekawe czy zakwitną, w zeszłym roku rozsadzone ze strasznie starych bulw, z których tylko liście rosły):

Trochę skalniakowych - nie jestem dokładnie pewien gatunków, sprostujcie proszę jak-by-co :
Skalnica Arendsa ? (niedługo zacznie kwitnąć)

Też jakieś skalnice

A w cieniu "stara" hosta wystawiła już swoje kiełki:

I tylko na warzywniaku cisza
rzodkiewka coś w ogóle nie chce rosnąć, ta posiana dobre ponad 3 tygodnie temu 

ufff dotrwaliście do końca?
Ach... zapomniał bym jeszcze!
Prezent od sąsiadki... obiecane jesienią dalie, ależ ogroooooooooooomne karpy

I poszły już do ziemi, wydawał mi się że za wcześnie, ale sąsiadka ma od lat piekne dalie i karpy sadziła już tydzień temu, zawsze tak robi i zawsze ma piękne. To i ja posadziłem.. myślałem , że po 15 maja dopiero... okryłem je na wszelki wypadek agro..
Justynko - dziękuję, to masz podobnie jak ja, też chciałem spróbować.
Iwona - posadziłem, mam nadzieję, że nie za wcześnie, teoretycznie są to odmiany kwitnące później na tegorocznych pędach, może się uda.
Dorcia - witaj

A teraz "krótkie" doniesienie z ostatniej soboty. Mam nadzieję, że nie zanudzę Was zdjęciami!
Od rana strasznie lalo, ale mimo wszystko wybrałem się na działkę, trochę zmokłem, przeczekałem deszcz i później pogoda była już całkiem sympatyczna

Żółty zakątek dostał nowego mieszkańca, tak na próbę, nie za wielki będzie mam nadzieję

A i w samym "żółtym zakątku" zaczął się jakiś ruch, co prawda to nie słoneczniczek szorstkowłosy, a chyba pierwsze pędy tojeści kropkowanej zaczynają się pokazywać (bo chyba nie nawłoć):

a zaraz obok pod płotem pokazują się konwalie:

Ruch także w "ziółkach" - mięta pokazuje pierwsze listki, a lubczyk rozsadzony zeszłej jesieni z jednego starego wielkiego "krzaka" chyba przyjął się ładnie

Z kolei rabata "skalniakowo-bylinowa" powoli coraz bardziej rozkwita:

W końcu tulipany postanowiły, ze jednak zakwitną ;)

Pierwiosnki natomiast niedługo przekwitną

Omleg wschodni szykuje się....

A to chyba kosaćce (ciekawe czy zakwitną, w zeszłym roku rozsadzone ze strasznie starych bulw, z których tylko liście rosły):

Trochę skalniakowych - nie jestem dokładnie pewien gatunków, sprostujcie proszę jak-by-co :
Skalnica Arendsa ? (niedługo zacznie kwitnąć)

Też jakieś skalnice

A w cieniu "stara" hosta wystawiła już swoje kiełki:

I tylko na warzywniaku cisza

ufff dotrwaliście do końca?

Ach... zapomniał bym jeszcze!
Prezent od sąsiadki... obiecane jesienią dalie, ależ ogroooooooooooomne karpy

I poszły już do ziemi, wydawał mi się że za wcześnie, ale sąsiadka ma od lat piekne dalie i karpy sadziła już tydzień temu, zawsze tak robi i zawsze ma piękne. To i ja posadziłem.. myślałem , że po 15 maja dopiero... okryłem je na wszelki wypadek agro..
Pięciornika możesz sobie formować jak chcesz, z resztą on musi być mocno cięty, wtedy pięknie i obficie kwitnie i się zagęszcza. Poza tym to roślina terminator, więc bezproblemowa . Mam kilka i są już całe zieloniutkie, a cięłam sporo . Konwalii będzie dużo, fajnie, lubię te kwiaty. skalnicę chętnie zobaczę jak zakwitnie, wstaw wtedy koniecznie zdjęcie. Z daliami sąsiadka zaszalała
Piękne