Witam w mojej kolekcji kaktusów i sukulentów - chaveiro
- ejacek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Witam w mojej kolekcji kaktusów i sukulentów
OK, chodziło mi tylko o zwrócenie uwagi jakie może byc zagrożenie jak ktoś lubi sobie podlać , może komuś sie przyda moja rada
- fera64
- 500p
- Od: 5 sty 2011, o 08:15
ejacek pisze:OK, chodziło mi tylko o zwrócenie uwagi jakie może być zagrożenie jak ktoś lubi sobie podlać , może komuś sie przyda moja rada
Dobrze, że o tym mówisz. Dlatego uważam, że jeśli ktoś chce mieć żwirek, musi skomponować taki substrat, by szybko przesiąkał. Ja niestety mam talent do robienai tych, aż nadto przesiąkających i przez to muszę częściej podlewać, a na to niestety brak czasu

Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.

- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fajne turbiniaczki. Za meksykiem nie przepadam, ale chyba będę musiał w parę zainwestować i postawić koło lofek, bo jak mniemam to bliskie kuzynostwo.
- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
Jacku wiem o co chodzi, wiadoma sprawa trzeba wiedzieć jak podlewać, to jedna z zasad dobrej hodowli nie tylko kaktusów,a le wszystkich roślin
Kasiu wiem coś na temat niebytności w większej ilości czasu w kolekcji ja pracuję od 9 do 21 czasami przez cały tydzień (poza weekendem) więc u mnie też mają się różnie te kaktusy moje
Czarny - sąsiedzie witam u mnie, no turbiniaki fajne bo mało miejsca zajmują i bardzo ładnie kwitną ten mój T.polaskii od kilku tygodni nieprzerwanie chociaż tylko po jednym kwiatku, ale cieszy to, że ciągle, no i fakt można powiedzieć, że to "kuzynostwo" lofek
Kasiu wiem coś na temat niebytności w większej ilości czasu w kolekcji ja pracuję od 9 do 21 czasami przez cały tydzień (poza weekendem) więc u mnie też mają się różnie te kaktusy moje
Czarny - sąsiedzie witam u mnie, no turbiniaki fajne bo mało miejsca zajmują i bardzo ładnie kwitną ten mój T.polaskii od kilku tygodni nieprzerwanie chociaż tylko po jednym kwiatku, ale cieszy to, że ciągle, no i fakt można powiedzieć, że to "kuzynostwo" lofek
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Mariusz,bardzo fajno ci to wszystko kwitnie,można na czy oczy zawiesić
poz.Leszek

poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- chaveiro
Dzięki Leszku, ogólnie może ilościowo nie jest to jakaś zastraszająca liczba, ale ważne że kwitną nawet jeżeli od dwóch, czy trzech tygodni to jeden kaktusik. W porównaniu z innymi osobami na forum i ich kaktusami to mnie kwitnie tylko mały ułamek tego co mam, ale i tak cieszą oko
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też uwielbiam turbinikarpusy, astrofyta i lofofory.
Piękne masz Mariusz perełki w swojej kolekcji.
A odnośnie żwirku. Myślę, że doświadczony kaktusiarz może sobie nawet i agrowłókninę położyć, czy korą podsypać a i tak będzie wiedział jak podlewać. No może trochę z tą korą przesadziłam
.
Jedynie początkujący powinni unikać takich gadżetów.
A i tak każdy zrobi co chce, bo to jego prawo.
Piękne masz Mariusz perełki w swojej kolekcji.
A odnośnie żwirku. Myślę, że doświadczony kaktusiarz może sobie nawet i agrowłókninę położyć, czy korą podsypać a i tak będzie wiedział jak podlewać. No może trochę z tą korą przesadziłam

Jedynie początkujący powinni unikać takich gadżetów.
A i tak każdy zrobi co chce, bo to jego prawo.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- chaveiro
Iwono dzięki za tak miłe słowa.
Co do tych żwirków itp. to fakt faktem każdy robi jak chce i co chce, ja też kupiłem na początku taki co mi się podobał bo był biało-szary okazało się, że to grys więc go zmieniłem, miałem też taki bordowo-brązowy też ładny, ale nie było pewności co to jest więc zostało to wszystko zmienione na zwykłe kamyki (uświadomili forumowicze) i u mnie się to sprawdza nie mam jakiś większych problemów z tym no i oczywiście substrat musi być przepuszczalny, co do podlewania to trzeba to robić z głową szczególnie w naszym klimacie, a już w ostatnim czasie to bardzo nawet trzeba uważać do południa temp. po 30*C+, a po południu deszcze burze i spadek temp. do 15-20*.
Edit: jeżeli wczoraj w mroku wieczoru przy latarce dobrze zauważyłem to zbliża się kwitnienie Kreinzia gulzowiana (a propos jak długo na niej utrzymują się kwiaty?)
Co do tych żwirków itp. to fakt faktem każdy robi jak chce i co chce, ja też kupiłem na początku taki co mi się podobał bo był biało-szary okazało się, że to grys więc go zmieniłem, miałem też taki bordowo-brązowy też ładny, ale nie było pewności co to jest więc zostało to wszystko zmienione na zwykłe kamyki (uświadomili forumowicze) i u mnie się to sprawdza nie mam jakiś większych problemów z tym no i oczywiście substrat musi być przepuszczalny, co do podlewania to trzeba to robić z głową szczególnie w naszym klimacie, a już w ostatnim czasie to bardzo nawet trzeba uważać do południa temp. po 30*C+, a po południu deszcze burze i spadek temp. do 15-20*.
Edit: jeżeli wczoraj w mroku wieczoru przy latarce dobrze zauważyłem to zbliża się kwitnienie Kreinzia gulzowiana (a propos jak długo na niej utrzymują się kwiaty?)
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Literówka: powinno być Krainzia guelzowiana - obecnie Mammillaria guelzowiana.Kreinzia gulzowiana (a propos jak długo na niej utrzymują się kwiaty?)
Kwiat na tej roślinie utrzymuje się stosunkowo długo - u mnie 2-5 dni zależy od temperatury i nasłonecznienia. Jest to jedna z ładniejszych roślin.

- fera64
- 500p
- Od: 5 sty 2011, o 08:15
hen_s pisze:Literówka: powinno być Krainzia guelzowiana - obecnie Mammillaria guelzowiana.Kreinzia gulzowiana (a propos jak długo na niej utrzymują się kwiaty?)
Kwiat na tej roślinie utrzymuje się stosunkowo długo - u mnie 2-5 dni zależy od temperatury i nasłonecznienia. Jest to jedna z ładniejszych roślin.
Tez ją mam

Chaveiro czyli jesteś również w tej grupie ludzi, co pracują od rana do wieczora (6 - 18, 18 - 6) a na dodatek kaktusy nie pod ręką. Na szczęście się jeszcze na mnie nie pogniewały

Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.

- chaveiro
p. Henryku no tak literówka, zdarza się chociaż nie powinno. Cieszą prognozy na to kwitnienie.
No ja jestem w przedziale 9 - 21, no i niestety jak w pracy jestem to nie ma możliwości, aby ktokolwiek porobił jakieś fotki
No ja jestem w przedziale 9 - 21, no i niestety jak w pracy jestem to nie ma możliwości, aby ktokolwiek porobił jakieś fotki
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
Szczerze zazdroszczę pąków M. guelzowiana, moja wszystkie zasuszyła 
Mam nadzieję, że będziemy mogli wspólnie cieszyć się kwiatami u Ciebie

Mam nadzieję, że będziemy mogli wspólnie cieszyć się kwiatami u Ciebie

- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Mariuszu, pochwaliłbyś się, jak się miewają siewki E. multiplex, bo szczerze jestem ciekawy
.

Pozdrawiam, Aleksander
- chaveiro
Hmm, jak się mają siewki, jeżeli mam być szczery to ogólnie są ok, ale niezbyt podrosły ponieważ są w czysto mineralnym podłożu (oczywiście spryskuję je wodą z nawozem), ale nie jestem pewny, czy czasem się troszkę nie przypiekły od słońca, dodatkowo ten mały przyrost jest nierównomierny, niestety przez kilka dni nie było mnie w domu i niektóre "wypadły" (nie tylko echinopsis, ale też astrfytum i echinofosulokaktus oczywiście nie wszystkie) na pocieszenie natomiast dość ładnie rosną w siłę telokaktusy
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Cóż, ja swoje przepikowane trzymam jeszcze pod szkłem, w czysto mineralnym podłożu, spryskuję wodą z nawozem i dodatkiem Previcuru. Powiem ci, ze troszkę szybciej rosną, a że szkło nie jest do końca szczelne (tzn jest taka szczelina około 0,3-0,5cm). Taki mały eksperyment, jak na razie skuteczny. Są już raz przepikowane.
Pozdrawiam, Aleksander