Floksy,płomyk( Phlox)- uprawa

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zielone
50p
50p
Od: 14 mar 2006, o 14:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Floksy - uprawa

Post »

Co to oznacza w praktyce?[/quote]

Oznacza to tyle, że jeśli kępa rewersuje i nie będziesz pielęgnowac (czyli odmładzac) właściwej "pasiastej " odmiany to za kilka lat ją stracisz, ponieważ "rodzice" są silniejsi i zdominują kępę (np. Peppermint Twist wróci do Pink Atraction).
Nie mam lepszego zdjęcia z kępą ale tak wygląda "mama" po prawej i "córka": :roll:
Obrazek
Pozdrawiam Przemek
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

No dobrze, ale jak się odmładza?Czy jest to równoznaczne z zakupem nowej sadzonki?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

zieloneprogi, witaj Przemku, dobrze, że się odezwałeś (znamy się zresztą, bo kiedyś we trzy forumowiczki robilłyśmy u was zakupy). Mam do ciebie pytanie. Spójrz na tego floksa.

Obrazek

Kupiłam go w wielkiej renomowanej szkółce roślin w Pęchcinie. Zawieszkę miał Blue Boy. Ale od początku mi jakoś nie wyglądał na tę odmianę. Wspomniałeś tu wcześniej, że powinien być jednolicie niebieski, a więc to ewidentnie nie on.
Czy masz jakieś sugestie, co to mogłoby być?
Dodam jeszcze, że na zdjęciu wyszedł jaśniejszy, ale w rzeczywistości ma kolor ciemny.

----------
Chciałam jeszcze coś dopisać. Wpisałam w google Blue Boy i widzę tam, że jako tę odmianę sprzedają zarówno to, co ja mam na powyższym zdjęciu, jak i jednolicie niebieski floks. Czy zatem są dwie odmiany o tej samej nazwie? Coś tutaj nie gra ;:224
Awatar użytkownika
zielone
50p
50p
Od: 14 mar 2006, o 14:25
Kontakt:

Post »

mamafrania Jeśli Ci rewersuje to powinnaś zaznaczyc sobie łodygi właściwej odmiany podczas kwitnienia (np. wstążką) i następnie po okresie upałów (najczęściej we wrześniu, październiku), wykop kępę i ją podziel (jakimś szpadlem, nożem czy sekatorem). Postaraj się w miare dokładnie rozdzielic zaznaczone pędy od reszty. Nie obawiaj się o obsypanie z ziemi rośliny. Jesienią to nie problem.

wanda7 Hej :). Z tym jednolicie to tak nie do końca. Zresztą z pewnościa zaobserwowałaś że nawet floksy o jednolitych barwach potrafią na jednej łodydze mogą miec np. białe oczko. Jednak po kolei:
Po pierwsze zdjęcia w google. Najczęściej zdjęcia niebieskich floksów są ze złym balansem bieli (lub w ogóle ze złym balansem bieli - wtedy wszystkie kolory są niezgodne z rzeczywistością). Ten niebieski co Ci wyskoczył w zdjęciach google to najprawdopodobniej Blue Paradise (najpopularniejszy niebieski na naszym rynku).

Po drugie. Floks Blue Boy powinien miec jedynie mniejsze, węższe białe oczko. Kolor jest w miarę poprawny. Ewentualnie możesz swojego porównac do 'Uspech' = 'Laura' to to samo. Nie biorę pod uwagę jakichś żadszych odmian.

Floks Blue Boy jest tylko w jednej kolorystyce, ewentualnie ktoś kto sądzi że ma Blue Boy-a może się mylic.

Oczywiście zapraszam od wiosny, będzie z 80 odmian floksów wiechowatych :wit
Pozdrawiam Przemek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Może ktoś rozpozna ??
1.

Obrazek

2.

Obrazek

3.

Obrazek
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

A ja przez moje floksy spac nie mogę :roll: . Niech mi ktos powie, czy floksy są podatne na gnicie, z powodu zalegającego śniegu? Do dnia dzisiejszego leży na nich gruba warstwa śniegu. Czy one to przeżyją?
Pozdrawiam. Beata.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Przeżyją :D
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p

Post »

;:131 oby twoje słowa stały się prorocze ;:180 pod śniegiem jest bardzo mokro.
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Zalegająca pokrywa śnieżna o tej porze to norma. U mnie bywa tak co roku (z wyjątkiem tej zimy) i nigdy zadnym floksom nic nie było :D Nie ma się co martwić.
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p

Post »

Wychodzą ;:138 Kępa jest większa niż była rok temu ;:138
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Moje już pokazują pierwsze listki.
Awatar użytkownika
cofina
100p
100p
Od: 8 sty 2012, o 20:22

Floksy - choroby /mączniak?/

Post »

Mam pytanie - w zeszłym sezonie zauważyłam że floksy na działce Teściów chorują... :(
Wydaje mi się że to mączniak. Wówczas nic nie zastosowałam :oops: ale teraz floksy się budzą :) i chciałabym je jakoś zabezpieczyć, czy zwalczyć choróbsko. Nie wiem czy już teraz zastosować jakiś środek, czy czekać na "pokazanie się" zmian?
Proszę o radę

Anna
Pozdrawiam
Ania
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Najlepiej zrobisz jak zmienisz im miejsce.Mączniak często atakuje rośliny w nieodpowiednich dla nich miejscach, zbyt suchych.Floksy wolą też półcień niż ostre słońce, gdzie szybko przekwitają i gleba mocno przesycha, szczególnie na lżejszych glebach.Zobaczysz wtedy jak zaczną wyrastać, czy trzeba pryskać, choć profilaktycznie można opryskać.Może to też być kwestia bardziej podatnej odmiany.
Ja mam całe poletko w półcieniu sosen na dość wilgotnej glebie i nigdy nie miałam problemu z mączniakiem, za to często z jakimiś roztoczami, nicieniami, czy czymś co powoduje skręcanie się liści wierzchołków, gdy rośliny osiągają jakieś 30 cm.Robię wtedy oprysk preparatem owadobójczym i roślina z tego wychodzi, normalnie kwitnie.Jest tak jednak co roku.
Awatar użytkownika
cofina
100p
100p
Od: 8 sty 2012, o 20:22

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedź i rady - trafione dosłownie w dziesiątkę - floksy o których pisałam, póki co są na bardzo słonecznym miejscu gdzie gleba szybko przesycha i zamierzam je właśnie w tym roku przesadzić :)
Uzyskałam poradę i potwierdzenie jakichś tam swoich spostrzeżeń i planów :wink:
Dla mnie - osoby początkującej w świecie ogrodu, to bardzo dużo :oops:
Jeszcze raz dziękuję.

Anna
Pozdrawiam
Ania
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Mam floksy od xx lat i mączniaka dostają tylko gdy lato jest zbyt wilgotne i to zazwyczaj już przy końcówce kwitnienia.
Najczęściej te co rosną w cieniu. Na pełnym słońcu nie sadzę, bo zbyt szybko się przesuszają, najlepiej w półcieniu, albo tam gdzie słońce świeci po południu :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”