Działka na Kaszubach - amba19

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam problem z moją 5-cio letnią wierzbą płaczącą. To jest drzewko szczepione o wysokości ok. 1,5 m., a problem polega na tym, że ju ż 3-ci rok z rzędu ma bardzo mało baziek na wiosnę. W ubiegłym roku obcięłam gałęzie na krótko po przekwitnięciu baziek. Gałęzie pięknie odrosły(sięgają aż do ziemi)Baziek jest nieco więcej niż poprzednio ale to jeszcze nie to co mi się marzy. Czy ktoś mi coś podpowie w tym względzie?
Pytałam o to w temacie "drzewa i krzewy ozdobne" ale brak odzewu :(
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ambuniu w tym ci nie mogę pomóc bo nie mam takiego drzewka , ale krokusiki masz piękne :P .
Wisenna zima też jest ładna :lol:
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda, bardzo mi zależy na ładnych baziach na wiosnę! Pozdrawiam Cię Jolciu serdecznie AMBA
PS : Ale tulipany bardzo ucierpiały, listki są nadłamane, niektóre całkiem zbutwiały marnie to wszystko wygląda buuuuuuu ;:214
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ambo nie doczytałam może w jakich warunkach uprawiasz swoją wierzbę ale powiem co wiem i co u mnie się sprawdza.
Wierzba musi mieć bardzo mokro ,szczególnie w pierwszych latach po posadzeniu zanim wytworzy silny(głęboki) system korzeniowy i wówczas będzie radzić sobie sama poszukując wód gruntowych.Jednak należy jej raczej w tym pomagać czyli obficie podlewać.
Nie wiem jaki masz poziom wód gruntowych ale wierzba kocha byc zalewana...
Inna sprawa to odczyn ziemi... nie będzie dobrze rosnąć w podłożu mocno zakwaszonym ,najlepszy przedział pH to
o pH od 5 do 7,6 ,nie wskazane jest również mocno zasadowe.
Jeśli masz możliwość podlej ja od czasu do czasu ...gnojowicą ,jeśli nie to każdej wiosny zasil ją nawozami mineralnymi Azofoską lub Polifoską.Jeśli jej jeszcze nie przycięłaś zdecydowanie -Możesz to wykonać teraz ale ...najważniejsza dla wierzby jest ...woda.
:D
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki KaRo ! Może to faktycznie kwestia wody, będę podlewać intensywniej niż do tej pory. Mówisz żeby ją przyciąć już teraz? Jeszcze są te nieliczne bazie na gałązkach. Czy to nie za wcześnie :?:
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wreszcie wczoraj udało mi się dojechać na działkę. Wyjazd był zupełnie nie planowany i niestety bez aparatu.Mój świecie tam dopiero kwitną krokusy i śnieżniki, żonkile mają mnóstwo pączków( jeden już się nawet zaczyna rozwijać-przy południowo zachodniej ścianie domku). Zupełnie inny świat jak np. u Jolcici we Wrocławiu.
I jeszcze na dodatek jakieś potwory zeżarły mi większość tulipanów botanicznych posadzonych w ubiegłym roku jesienią, wrrrrrr ;:214 ;:214
Wklejam zdjęcie mojej balkonowej wiosny Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani czy ktoś z was zna książkę Witolda Czuksanowa "Wpływ księżyca 2008"?
Dostałam ją niedawno. Przeczytałam kilka dni temu.
To co mnie najbardziej zainteresowało to przeróżne przepisy na gnojówki z różnych ... no po prostu chwastów: z mlecza, skrzypu, pokrzyw, wrotycza... itp
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w ich stosowaniu? Podobno mają zastosowanie w ochronie roślin i można nimi zastąpić chemię stosowaną w tym celu, a także stosować zamiast nawozów mineralnych jako dokarmianie roślin. To wszystko brzmi wręcz fantastycznie, zbyt piękne by było prawdziwe. Mam wielką ochotę poeksperymentować z tymi gnojówkami. Sporządza się je bardzo prosto a i składniki dostępne na łące za płotem i to na dodatek zupełnie za darmo ;:108
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A taki bratek pojedzie jutro na działkę. Zapowiadają że jutro nie będzie padać.(w tej chwili leje ;:47 ) a po południu ma być nawet słonecznie ;:2 no zobaczymy czy im się ta prognoza sprawdzi Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj cały dzień spędziliśmy na działce.Pogoda była wspaniała - cały dzień świeciło słońce. W takich sytuacjach doceniam moją piaszczystą glebę. Na żadną inną nie dałoby się nawet wjechać a co dopiero zrobić cokolwiek.
Do mojej Sybrerii Kaszubskiej powoli dociera wiosna. Kończą kwitnienie krokusy, w pełni kwitnienia są śnieżniki, żonkile powoli się rozwijają w sumie niewiele zmieniło się od ubiegłej niedzieli. Pojechały wreszcie na działkę moje lilliowce. Świetnie przechowały się na balkonie. Wyglądają lepiej niż mój, który rośnie tam od ubiegłego roku. Mam nadzieję że moje nowe nabytki będą miały u mnie dobrze. Przybyła mi też wczoraj biała budleja od mojej nieocenionionej koleżanki Grażynki, a przed samym wyjazdem wyłopatkowałam w lesie kilka fiołków. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

amba19 masz już taki piękny wiosenny ogródek, a ja chciałam wrócić do historii sprzed lat, jak długo trwało u Was wiercenie studni, czy mogłabyś mi coś więcej o tym napisać my mamy wiercić za miesiąc i jestem tym bardzo podekscytowana!
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

Może ja się wtrące bo wierciłam studnię dwa tygodnie temu i trwało to trzy dni, to zależy tylko od tego czy trafią na wodę z pierwszym odwiertem :oops:
Ambuniu- masz prześliczne brateczki, uroczo podkreślają wiosenny nastrój :P
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko i Piku Dzięki za odwiedziny!
Moniko myślę że mam bardzo wczesno-wiosenny ogródek :lol: Niestety nie pamiętam dokładnie jak długo trwało wiercenie,ale wydaje mi się że tak jak mówi Piku było to kilka dni. U nas woda pokazała się na głębokości ok. 40 metrów, w pierwszym miejscu gdzie studniarz zaczął wiercić.
Piku dziękuję za pochwałę moich bratków, kupiłam takie sierotniki pod cmentarzem, obskubałam przekwitnięte kwiatki i zwiędłe liście i wyglądają całkiem "do ludzi" :lol:
Moniko a to te jałowce o których Ci pisałam na priwa. Zobaczymy co będzie dalej ale na razie wyglądają zachęcająco( tfu tfu na psa urok i odpukać w niemalowane drewno...)
Spróbuję wkleić później bo coś fofosik chyba jeszcze śpi :lol:
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Ambuniu fotosik w ogóle nie działa :twisted:
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Qrcze, a ja myślałam że zdjęcie za duże i je zmniejszałam i nic z tego nie wychodziło ;:214 i szlag jaśnisty mnie trafiał ;:214 i po co te nerwy ;:10
No tak teraz to jest komunikat a rano nic nie było
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

No tak :!: , a ja od rana męczę się ze swoimi zdjęciami i jak przyszłam pooglądać coś nowego do Ciebie to się dowiaduję, że nic z tego :(
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”