Moje kaktusy - echinopsis
- echinopsis
- 200p
- Od: 2 mar 2011, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje kaktusy - echinopsis
Dzięki Magosiu 

- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
O, nie ma już fajek
Nawet nie przypuszczałem, że jeszcze jakaś mammillaria może mnie zaskoczyć a tu pojawia się M. albiflora - baardzo przyzwoicie kwitnie
Ten Chamaecerus wygląda jakby był krzyżówka z Lobivia arachnacantha... ładny, intensywny żółty kolor.

Nawet nie przypuszczałem, że jeszcze jakaś mammillaria może mnie zaskoczyć a tu pojawia się M. albiflora - baardzo przyzwoicie kwitnie

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śliczna Mammillaria albiflora - niespotykanie ładny egzemplarz!
Bardzo podoba mi się też Pelecyphora stromboformis i Chamaecereus Gres1Yellow. Zresztą jak zawsze wszyskie u Ciebie piękniutkie!!
Bardzo podoba mi się też Pelecyphora stromboformis i Chamaecereus Gres1Yellow. Zresztą jak zawsze wszyskie u Ciebie piękniutkie!!

- echinopsis
- 200p
W końcu nauczyłem się obsługi pain shopa
Dzięki za miłe słowa.
M. albiflora daje po oczach to prawda mam też jej siewki ale są dopiero 2 letnie i dziwnie rosną jakby się wyciągały ale chyba ten gatunek tak ma

Dzięki za miłe słowa.
M. albiflora daje po oczach to prawda mam też jej siewki ale są dopiero 2 letnie i dziwnie rosną jakby się wyciągały ale chyba ten gatunek tak ma

- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jest na co popatrzeć
U mnie na razie nie ma tylu kwitnień ale może w przyszłości dorobię się tak dużej i pięknej kolekcji jak ty 

Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
- echinopsis
- 200p
Wszystko to kwestia czasu i odrobiny cierpliwości
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Chwilę mnie nie było a tu tyle pięknie kwitnących okazów 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Wygląda to na jakąś formę lub hybrydę Lobivia wrightiana. Kwiat i długie, kręcone ciernie środkowe się zgadzają, pędy nie bardzo - zbyt drobne żebra.
Jest to Lobivia tiegeliana o bardzo długich i mocnych cierniach. Podobne formy widziałem w naturze. Kwiat jest ok, ale te cienie

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- echinopsis
- 200p
Dzięki Tomku
Ta pierwsza kupiona
ale druga wysiana z nasion od Tytusa T. jak reszta moich lobivii których nazw nie znam
Pozdrawiam
Ta pierwsza kupiona

Pozdrawiam
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Pawle, jakbym mieszkał gdzieś w pobliżu to bym zamieszkał w twojej szklarni
. I krzyżował roślinki
.
Gres1Yellow jest powalający ;). Gdzie (oprócz e-Bay'a) można zaopatrzyć się w takie krzyżówki (czytaj gdzie się zaopatrujesz ;))?

Gres1Yellow jest powalający ;). Gdzie (oprócz e-Bay'a) można zaopatrzyć się w takie krzyżówki (czytaj gdzie się zaopatrujesz ;))?
Chyba że chce krzyżować - wtedy chyba nie ma różnicy, no nie ;)?blabla pisze:Lepiej nie kupować nieoznaczonych roślin.
Pozdrawiam, Aleksander
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Tylko, że ja nie widzę sensu w krzyżowaniu kaktusów. Ilość gatunków, odmian i form stanowiskowych jest praktycznie nieskończona. Czy czegoś roślinom z natury brakuje? Po co jeszcze to paprać 

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Pewnie dla zabawy i z ciekawości. Jedni lubią rybki, a inni akwarium 

- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Wiesz dobrze Tomku, jak działa natura ludzka ;). 'Jeśli da się skrzyżować to z tym, to czemu by tego nie zrobić i otrzymać coś nowego, co nie występuje w naturze?' Dlatego skrzyżowano konia z osłem, lwa z tygrysem, kota domowego ze żbikiem (i inne takie). Tak samo (o ile się nie mylę) otrzymano zboża - krzyżowanie odmian hodowlanych z dzikimi normalnie niekrzyżującymi się, podwajając liczbę materiału genetycznego w komórkach. Stąd też bierze się chęć tego - jak to określiłeś - babrania się ;).
Pozdrawiam, Aleksander
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Nie chcę ciągnąć tematu, by nie pojechać za daleko. Wg mnie krzyżówki są ok jeśli są do czegoś przydatne. O ile jestem w stanie zrozumieć krzyżowanie Epipyllum i Astrophytum a z biedą Echinopsis, to krzyżowania chamecereusów, rebucji i lobiwii nie rozumiem za nic. W tym kręgu roślin w naturze są dostępne wszelkie możliwe kształty korpusu, wszystkie barwy kwiatów (oprócz czarnego i niebieskiego). Wiele gatunków ma kwiaty wielobarwne. Krzyżowanie lobiwek to tylko nieudolna próba dorównaniu naturze z góry skazana - moim zdaniem - na porażkę. Jeszcze tylko brakuje, by zabrać się za krzyżówki sulek. Znajdźcie mi hybrydę z czarnym wnętrzem kwiatu jak u niektórych Lobivia jajoiana i Lobivia marsonerii. To jest nie do podrobienia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- echinopsis
- 200p
Ja by proponował krzyżówkę echinopsis tubiflora z lobiva jajoiana piękny kremowy kwiat i czarne wnętrze albo lobivia hybr.Anemone też śliczna i tak daleka od natury
Pozdrawiam

Pozdrawiam