Goździk Szabo (Dianthus chabaud)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Goździk Szabo (Dianthus chabaud)

Post »

Moje wschodzą po 5 dniach od posiania ;:215 ;:215 .
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj posiałam jeszcze goździka jadalnego z "Top Dekor"-siał i jadł, go ktoś??? Pytam, bo z posiania najbardziej ucieszyła się moja córka, gdy wyczytała z opakowania, że to wspaniały dodatek do lodów i deserów (a ja kupiłam nasiona, bo podobały mi się kwiaty na opakowaniu).
dorotas24
200p
200p
Od: 18 lut 2016, o 13:42

Post »

Ja w zeszłym roku zraziłam się do szabo. Żałuję że nie wywaliłam siewek. Były słabiutkie i ledwo je dotrzymałam do wakacji, późno kwitły i się kładły. Generalnie szału nie było. W tym roku nie sieję goździków szabo. :wit
Pozdrawiam
Dorota
ElciaEl
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 lut 2015, o 23:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miałam dokładnie tak samo... Powyciągane, leżały na ziemi. Z tym, że szkoda mi było wyrzucić na kompostownik tak od razu (choć leżąc, to kwitły nawet przy przymrozkach). Zostawiłam więc, ale... niczym nie okryłam. Były duże mrozy bez śniegu... Jak przetrwają ;:224 to zostaną.
Pozdrawiam
Ela
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje w zeszłym roku też były kiepskie (nawet bardzo ;:222 -pomimo, że wysiewałam po kilka nasion różnych firm), ale to był mój pierwszy raz z szabo, więc w tym roku też spróbuję-zostało mi sporo nasion, dokupiłam tylko jedną odmianę). Z chińskimi miałam to samo. Ale za to dwuletnie-niczego sobie (porosły krępe sadzonki i mam nadzieję, że ładnie mi zakwitną w tym roku-siałam z dwóch różnych firm). A w poprzednim roku zakwitły mi dwuletnie, które siałam w 2015r., niby miały być pełne strzępiaste a zakwitły pojedyncze strzępiaste, ale dobrze, że chociaż kolor się zgodził-niestety szkoda, że nie zrobiłam zdjęć.
pypylna
100p
100p
Od: 7 maja 2016, o 18:13

Post »

Moje siane 13.02 Szabo zaczyna wychodzić z ziemi. Siałam pierwszy raz, po przeczytaniu tego wątku zaczynam się bać, że może zbyt wiele z nich nie wyjść...
Kiedy zaczynacie je wystawiać na dwór? Kiedy wsadzacie do gruntu?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wreszcie stopniał dziś śnieg i moim oczom co się ukazało...pączek, który od grudnia przetrwał pod 20 cm warstwą śniegu-pewnie się nie rozwinie, ale widać jak bardzo roślinka stara się by przeżyć.
Obrazek
A to posiane 15 lutego:
Obrazek
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czym Ty przysypujesz roślinki
na drugim zdjęciu?
dorotas24
200p
200p
Od: 18 lut 2016, o 13:42

Post »

Z wystawianiem na dwór jeszcze się nie śpiesz, na razie są zbyt delikatne, myślę że nie wcześniej jak w kwietniu.
Pozdrawiam
Dorota
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariola54 pisze:Czym Ty przysypujesz roślinki
na drugim zdjęciu?
Ponieważ tylko delikatnie przysypałam nasionka ziemią, to jak wykiełkowały-korzonki były prawie na wierzchu-więc usypałam kupeczki z piasku (zakupionego w zoologicznym).
pypylna
100p
100p
Od: 7 maja 2016, o 18:13

Post »

Jak tam posiane przez Was w tym roku goździki? :)
Awatar użytkownika
slawcioo
100p
100p
Od: 28 maja 2011, o 20:41

gozdzik

Post »

witam, mam pytanie czy da się uratować tą roślinkę, już pewnie nie?
Ładnie kwitł, ale po dodaniu nawozu Agrecol do roślin kwitnących jego stan się bardzo szybko pogorszył. Może nie powinienem takiego dawać.

Obrazek
Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: gozdzik

Post »

Goździki to 'głodomory', najlepiej rosną i kwitną na mało urodzajnej, suchej i zdrenowanej glebie.Może niekoniecznie nawóz zaszkodził, ale złe warunki w tym szklanym (chyba) naczyniu, bez odpływu(?).Jeszcze widać całkiem nie zginął, posadź do gruntu nieco głębiej i przysyp te suche części łodyg, podlej po posadzeniu i zapomnij.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak lepiej będzie rosnąć goździk? Popikowany pojedyńczo, czy można go pikować po 2-3 sztuki w jeden kubeczek ? I potem tak samo w grunt.

Obrazek
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Możesz popikować po 2-3, one i tak będą rosły na długość leżąc na ziemi. W gruncie po prostu większe odległości między kubeczkami.

Mam kilka biedaków z tamtego roku posadzonych razem w pojemniczku, parapet południowy przy temp. ok 10st., poczuły wiosnę i się rozkrzewiają. Tegoroczne wysiewy na etapie takim jak Twoje, jak wykiełkują wszystkie odmiany /Szabo zwykły i nakrapiany, Wiedeński, Grenadin/ to pójdą do starszaków i w kwietniu pod włókninę do gruntu z braku miejsca w domu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”