Ogórek kolczasty - kiwano
Re: Ogórek kolczasty - kiwano
jaki problem posiać nowe czasu jest jeszcze sporo 

pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
I to nawet bez spiny sporo tego czasu, przecież jeszcze nawet kwiecień się nie zaczął, a bankowo przed 15. maja do gruntu nie pójdą, chyba że ktoś ma folię, więc miesiąc na parapecie w zupełności powinien wystarczyć.
A dla kota proponuję posiać żyto, albo posadzić papirus - u mnie robi furorę i chroni pozostałe kwiatki
A dla kota proponuję posiać żyto, albo posadzić papirus - u mnie robi furorę i chroni pozostałe kwiatki

"Cierpliwości! Z czasem nawet trawa zamienia się w mleko"
To ja muszę już sadzić, wiecie moze jakie potrawy mozna zrobić z kiwano? 

- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Kiwano można jeszcze siać. Na opakowaniu jest data połowy kwietnia, więc czasu jeszcze dużo, ale z doświadczenia wiadomo, że z kwietnia dopiero późną jesienią zrywa się owoce 

- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kiwano w połowie kwietnia się wysiewa. Kiwano zaczyna kwitnąc dopiero ok połowy lipca i owocuje aż do przymrozków. owoców ma dużo tylko te owoce co się zawiązały we wrześniu to będą musiały dojrzeć w domu.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
No to pora na pierwszy post;) Zacznę od kiwano, które w tym roku w ogrodzie wyląduje eksperymentalnie;)
Wymyśliłem sobie sprytny plan, że jak posieję trochę wcześniej, to do ogródka wysadzę większe sadzonki i może nie będzie problemu z dojrzewaniem. Jak pomyślałem tak zrobiłem i w połowie marca wrzuciłem kilkanaście nasionek do donicy. Nasiona kupiłem razem z innymi na allegro, w cenie 4 zł za opakowanie - w środku było ok 15 nasionek. Kiwano przerażająco szybko wzeszło i wczoraj popikowałem je do małych doniczek. Na razie mam 13 sadzonek - co ja z tym zrobię jeszcze nie wiem skoro to się aż tak rozrasta, ale skoro na razie mam miejsce na parapecie to wyrzucał nie będę - co prawda nie mam kota;) ale kto wie, co się zdarzy, niech na razie rosną wszystkie:) W dniu dzisiejszym prezentowały się tak:

Tempo wzrostu mają niesamowite, nie jest to na razie 20 cm na dobę o których wspominacie;) ale w ciągu dwóch tygodni zaczęły dostawać po drugim liściu właściwym,a tym samym doganiają pomidory, które rosną już miesiąc. Niech rosną, byle tylko mi nie wydziczały za bardzo, tym bardziej, że słońca za oknem wcale a wcale ostatnio...
Jako iż siewek jest dużo to zapewne część wyląduje w szklarni, część zwyczajnie na gruncie, a część postaram się spionizować;). Być może z kilkoma zaeksperymentuję w donicach z wystawianiem do ogrodu na dzień już od początku maja jak będzie ciepło pod włókniną... Plany są wielkie, co wyjdzie to niebawem zobaczymy - postaram się informować na bieżąco o postępach, a tymczasem pora się zająć innymi sadzonkami;) Nie samym kiwanem ogród żyje;)
Wymyśliłem sobie sprytny plan, że jak posieję trochę wcześniej, to do ogródka wysadzę większe sadzonki i może nie będzie problemu z dojrzewaniem. Jak pomyślałem tak zrobiłem i w połowie marca wrzuciłem kilkanaście nasionek do donicy. Nasiona kupiłem razem z innymi na allegro, w cenie 4 zł za opakowanie - w środku było ok 15 nasionek. Kiwano przerażająco szybko wzeszło i wczoraj popikowałem je do małych doniczek. Na razie mam 13 sadzonek - co ja z tym zrobię jeszcze nie wiem skoro to się aż tak rozrasta, ale skoro na razie mam miejsce na parapecie to wyrzucał nie będę - co prawda nie mam kota;) ale kto wie, co się zdarzy, niech na razie rosną wszystkie:) W dniu dzisiejszym prezentowały się tak:
Tempo wzrostu mają niesamowite, nie jest to na razie 20 cm na dobę o których wspominacie;) ale w ciągu dwóch tygodni zaczęły dostawać po drugim liściu właściwym,a tym samym doganiają pomidory, które rosną już miesiąc. Niech rosną, byle tylko mi nie wydziczały za bardzo, tym bardziej, że słońca za oknem wcale a wcale ostatnio...
Jako iż siewek jest dużo to zapewne część wyląduje w szklarni, część zwyczajnie na gruncie, a część postaram się spionizować;). Być może z kilkoma zaeksperymentuję w donicach z wystawianiem do ogrodu na dzień już od początku maja jak będzie ciepło pod włókniną... Plany są wielkie, co wyjdzie to niebawem zobaczymy - postaram się informować na bieżąco o postępach, a tymczasem pora się zająć innymi sadzonkami;) Nie samym kiwanem ogród żyje;)
- Tomek-Warszawa
One takie tępo osiągają jak przejdą w stan płożący się. W taki stadium co są teraz to tak szybko jeszcze nie rosną. Tyle kiwano to jak na handelTempo wzrostu mają niesamowite, nie jest to na razie 20 cm na dobę o których wspominacie;)

- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Do czego nadają się owoce kiwano?
Można je traktować jak zwykłe ogórki?
Można je traktować jak zwykłe ogórki?
Pozdrawiam, Jacek
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Zastanawiam się do czego jeszcze kiwano by się nadawało
Słyszałem o sałatce z kiwano i to chyba by było na tyle...

Słyszałem o sałatce z kiwano i to chyba by było na tyle...
Pozdrawiam, Jacek
Ja miałem z 30/40 owoców, kilka rozdałem kilka zjadłem, wyciągnołem nasionka. Reszta zgniła. Robicie moze jakieś przetwory z kiwano?
- Tomek-Warszawa
Piękne Twoje kiwano
ja swoje posieje za ok tydzień razem z dyniami.

-
- 100p
- Od: 20 lis 2011, o 18:21
Ja też jeszcze poczekam.
A ja nie miałam wyboru i wysiewam wszystko dzisiaj. Ładne sadzonki Drako. Moje kiwano na razie w miniszklarni, a potem do doniczek, jak nieco podrośnie.
"Cierpliwości! Z czasem nawet trawa zamienia się w mleko"
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Te młode liście już podrosły, ale mi intuicja podpowiada, że muszę je od teraz regularnie nawozić. A za jakiś tydzień, dwa znowu przesadzić... 
Jedno miejsce w tej wielodoniczce się jeszcze zwolni, drugie jest puste, więc pewnie powędrują tam melony Emiry.

Jedno miejsce w tej wielodoniczce się jeszcze zwolni, drugie jest puste, więc pewnie powędrują tam melony Emiry.