Kuchnia Kaśki

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 7326
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Ja miałm dużą szynkę 5 kg na każdy kg mięsa pieczę się około godziny. Ja robię to tak mieszam przyprawy w miseczce razem z solą a daję-Czomber,pieprz paprykę zioła prowansalskie,estragon ale tu jest dowolność co chcesz jakie zioła lubisz do tego ,główka czosnku. w mięsku robię nożem szczelinkę wszypuję trochę przypraw uprzednio wymieszanych z solą i wkładam ząbek czosnku i tak co kawałak resztą przypraw obsypuję mięsko i polewam oliwą dobrą zawijam w folie i stoi dobę. No i do piecyka na 200c i smacznego ;:138
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Już zapisuję... ;:333
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2020
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Dziewczyny !
Czy któraś z Was naciera, skrapia mięsko do pieczenia octem, kwaskiem, czy cytryną ?
Dawniej, za kawalerskich czasów, coś mi chodzi po głowie, że babcia i mama / mówię o wieprzowinie, nie dziczyźnie / skrapiały mięso wodą z octem.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 7326
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Nie ja nigdy tego nie robię można potraktować trochę wódką :wit
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3706
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Dziczyznę owszem,ale wieprzowinę nigdy nie robiłam octem.Chociaż wiem,ze dobrze moczyć mięso w maślance,albo w kwaśnym mleku,ale myślę,ze ocet za mocny,może rozcieńczony?
Zabieram się za sernik,upiekłam biszkopt pod galaretkę pogotowałam na sałatkę i galart,mięsko się piecze,a pasztet upieczony :D .
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1515
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Z dawnych czasów pamiętam ( z przekazów babci, teściowej, czyli jeszcze
starszego pokolenia :wink:), że octem skrapiało się wołowinę, dziczyznę, baraninę - po to, aby skruszała. A w przypadku baraniny i dziczyzny, żeby trochę zatraciła swoisty zapach.
Oczywiście z kompletem różnych przypraw.
Oj, dawno nie robiłam takiego "prawdziwego" mięska ;:173
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2020
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Dziewczyny!
Wczoraj, a raczej przedwczoraj zamacerowałem sympatyczny karczek .
Za kilka minut wyląduje w piekarniku.
Co nie zmienia faktu, że nawet wieprzowinę "dla delikatności", jakoś tak traktowano jakimś octem.
No to mam robotę na święta. Będę musiał rozgryźć temat, bo mi inaczej nie da to spokoju.
Temat wywołałem, bo już nawet mięso surowe jest takie mniej smakowo mięsne.

Pozdrawiam Świątecznie !
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3706
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Krzysiu,uważaj z octem,bo nawet dziczyzna jeśli z nim przeholujesz straci smak.
Melduję,że mięsko gotowane 2 razy po 15 min,wyszło mi super pyszne.
A jak wyszedł ten twój karczek,i gdzie przepis???
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2020
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Doczytałem, z babcinych kajecików, że ten ocet musi być jabłkowy i rozcieńczony wodą .
A mięsko to klasyka.
Dwa dni wcześniej suche macerowanie, czyli sól, przyprawy i chłodne miejsce, potem z nim na blachę keksówkę, plus z ćwierć kilo szmalcu i do piecyka na 1 godzinę.
Ponieważ teraz nie mogłem kupić dobrych wędzonych śliwek bez pestki, to mięso nadziałem morelami.
Gdzieś tak w połowie pieczenia dolewam trochę wody, a wytopionym tłuszczykiem polewam mięsko.
Uwaga ! Woda pryska po dodaniu jej do tłuszczu o temperaturze około 200 oC.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3706
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

A no tak,ocet jabłkowy to zupełnie co innego niż spirytusowy.A co do śliwek znalazłam warzywniczy gdzie maja śliwki wędzone a nie suszone.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2020
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Kasiu !
Tak na marginesie, to znalazłem kilka przepisów na różne octy przeznaczone do konserwacji różnych produktów, i nie tylko warzyw i owoców, ale przede wszystkim różnych mięs.
Jak to rozszyfruje i uporządkuję, to coś pewnie skrobnę.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3706
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Śmiało możesz skrobać u mnie,chociaż chętnie zobaczyłabym twój wątek :wink:
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
rubinowa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 11
Od: 13 kwie 2012, o 10:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Witam, a ja mam pytanie: gdzie kupiłaś taaaką dużą stolnicę. Ta którą ja mam denerwuje mnie, bo ciągle obijam sobie palce, jest za mała, pozdrawiam
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 7326
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

Ja mam stolnicę 30 lat to się nie odzywam ;:138
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Kuchnia Kaśki

Post »

,,a ja zainwestowałam tym razem w nowoczesną stolnicę,bo;stara była wmontowana w meble ,które zmieniłam,nie bardzo mam miejsce na drewnianą i...kupiłam sobie silikonową.Plusy=nie ślizga się na blacie,nie podsypuje się ciasta mąką,ma podziałkę,pierze się jak szmatkę ręcznie ,albo w zmywarce ,zwija się i do szufladki jak serweta.Minusy=nie ma rantów i nie można jej przenieść np.z bułeczkami do wyrośnięcia.
Osobiście jestem bardzo zadowolona.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”