@ Klaudia ? Dzięki.
@ Mamafrania ? Etam... Nie jest źle... Mam kalendarzyk, w którym zapisuję każde podlewanie i każde nawożenie każdej z roślin (z wyjątkiem papirusu ? bo tego to podlewam za każdym razem), trzy razy w tygodniu macam ziemię i podlewam, co trzeba, kaktusy i sukulenty podlewam jedynie w poniedziałki, nie częściej niż raz na dwa tygodnie, nawożę nawozem w sztyfcie co trzy miesiące ? i w sumie całkiem sprawnie mi to idzie. Nie mam wrażenia, żeby mi to zżerało nie wiem ile czasu. No chyba, że trzeba porobić jakieś opryski, coś przyciąć, przesadzić, zrobić drabinkę, wsadzić tyczkę, etc... Ale takie prace zostawiam sobie na dni, kiedy mam więcej czasu wolnego.
@ Christinkrysia ? W niewielkie kolekcje to ja zamierzam zainwestować w ogrodzie... A w domu na takim metrażu się nie da... I tak ostatnio z Żoną zaszaleliśmy z tymi hojami ? i teraz w efekcie mamy niewielką kolekcję (
hoja archboldiana, H. carnosa, H. davidcummingii oraz
H. imperialis ? przy czym ta ostatnia pewnie jednak pójdzie na straty). Co do parapetów ? generalnie okno jest ze wszystkich czterech stron (góra, dół, lewo, prawo) wykończone dokładnie tak samo... Zresztą kuknij sobie na poprzednią podstronę na ostatnią z całej serii fotek ? doskonale widać tam, jak jest wykończone na dole okno w naszej sypialni.
@ Konwalia ? Hmm... A to na pewno do mnie miał być post?

Bo kaktusy mam zaledwie dwa ?
Opuntia monacantha oraz
O. microdasys, a palmy ani jednej (no...
Pachypodium lamerei bywa nazywane palmą Madagaskaru, ale to spore nadużycie semantyczne ? bo należy do rodziny toinowatych (
Apocynaceae) z kladu dwuliściennych właściwych, podczas gdy prawdziwe palmy zaliczane są do arekowatych (
Arecaceae) z kladu jednoliściennych). Co do kobei ? wcale nie jest ona wybredna i kwitnie bardzo łatwo (dowód: pomimo tego, że od miesiąca słońce to ja sobie co najwyżej na filmach oglądam, właśnie zawiązała mi kolejne pąki kwiatowe). Problem polega na tym, że jest to tak naprawdę pnącze wieloletnie i w uprawie jednorocznej po prostu może nie zdążyć zawiązać pąków ? dlatego ludzie często wysiewają ją już w styczniu lub lutym w mieszkaniach, albo kupują gotowe sadzonki. Ja osobiście kiedyś siałem kobeę w kwietniu prosto do skrzynki balkonowej ? i pierwszych kwiatów doczekałem się dopiero na przełomie sierpnia i września.
Pozdrawiam!
LOKI