Doniczkowce Lokiego

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Doniczkowce Lokiego

Post »

No trzeba przyznać ,że masz dżungle ,ale to moje klimaty banana mam takiego samego i też płacze ;:7 a kobee trzymasz cały czas w domu :?: Ja swoją przyniosłam z ogródka ,,,,,bo mam w koszyku ,ale trzymam w chłodnym na korytarzu ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Domyślałam się dżungli ale i tak jestem zaskoczona ... :D ;:138
Dużooo masz tych roślin oj dużoooo.
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Łał,ale fajny busz ;:63 .I ja bym taki chciała ,a tu wszystko jeszcze malutkie,rosnąć zaczyna....
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Igor ? Dzięki! :-D

@ Niunia ? A pokazuj, pokazuj. Jakby nie to, że już mi się miejsce w świetlistych miejscach autentycznie skończyło, to pewnie kupowałbym rośliny dalej... :;230 Marzy mi się ich jeszcze kilka, ale niestety choćbym bardzo chciał, i tak nie miałbym ich już gdzie wsadzić.

@ ElleBelle ? Kobeę traktuję dokładnie tak samo jak wszystkie inne rośliny doniczkowe i cały czas trzymam w domu, w ciepełku. Odwdzięcza mi się regularnym kwitnieniem i pięknym wzrostem.

@ KaRo ? Cieszię się, że się podoba.

@ Mamafrania ? Ja też w większości przypadków zaczynałem od niewielkich sadzonek. ;-) Wystarczy trochę cierpliwości, trochę serca ? i rośliny się odwdzięczą.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Cierpliwości to raczej dużo potrzeba :D
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po sezonie działkowym ( choć do końca to jeszcze tak nie jest) lubię zaglądać do wątków z domową menażerią - tak ją nazywam u siebie. Spora różnorodność i chyba dobrze bo najgorzej jak wciągnie nas jakaś jedna roślina i zaczynamy tworzyć kolekcję - chyba,że dysponuje sie dużym domem.
Zaintrygował mnie Twój wpis w temacie braku parapetów w mieszkaniach czyli jak sa wykończone ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Witaj! :wit

Wspaniała kolekcja kaktusów i palm, ale najbardziej zachwyciła mnie kobea. Mam zamiar ją zakupić do ogrodu tylko nie wiem czy będzie w ogóle kwitła, bo o ile wiem to dosyć wybredne pnącze i często nie kwitnie. ;:185
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Trzeba kupić dużą sadzonkę kobei i wtedy nie ma problemów już w lipcu kwitnie i bardzo pięknie ;:108
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Klaudia ? Dzięki. :-D

@ Mamafrania ? Etam... Nie jest źle... Mam kalendarzyk, w którym zapisuję każde podlewanie i każde nawożenie każdej z roślin (z wyjątkiem papirusu ? bo tego to podlewam za każdym razem), trzy razy w tygodniu macam ziemię i podlewam, co trzeba, kaktusy i sukulenty podlewam jedynie w poniedziałki, nie częściej niż raz na dwa tygodnie, nawożę nawozem w sztyfcie co trzy miesiące ? i w sumie całkiem sprawnie mi to idzie. Nie mam wrażenia, żeby mi to zżerało nie wiem ile czasu. No chyba, że trzeba porobić jakieś opryski, coś przyciąć, przesadzić, zrobić drabinkę, wsadzić tyczkę, etc... Ale takie prace zostawiam sobie na dni, kiedy mam więcej czasu wolnego.

@ Christinkrysia ? W niewielkie kolekcje to ja zamierzam zainwestować w ogrodzie... A w domu na takim metrażu się nie da... I tak ostatnio z Żoną zaszaleliśmy z tymi hojami ? i teraz w efekcie mamy niewielką kolekcję (hoja archboldiana, H. carnosa, H. davidcummingii oraz H. imperialis ? przy czym ta ostatnia pewnie jednak pójdzie na straty). Co do parapetów ? generalnie okno jest ze wszystkich czterech stron (góra, dół, lewo, prawo) wykończone dokładnie tak samo... Zresztą kuknij sobie na poprzednią podstronę na ostatnią z całej serii fotek ? doskonale widać tam, jak jest wykończone na dole okno w naszej sypialni.

@ Konwalia ? Hmm... A to na pewno do mnie miał być post? :;230 Bo kaktusy mam zaledwie dwa ? Opuntia monacantha oraz O. microdasys, a palmy ani jednej (no... Pachypodium lamerei bywa nazywane palmą Madagaskaru, ale to spore nadużycie semantyczne ? bo należy do rodziny toinowatych (Apocynaceae) z kladu dwuliściennych właściwych, podczas gdy prawdziwe palmy zaliczane są do arekowatych (Arecaceae) z kladu jednoliściennych). Co do kobei ? wcale nie jest ona wybredna i kwitnie bardzo łatwo (dowód: pomimo tego, że od miesiąca słońce to ja sobie co najwyżej na filmach oglądam, właśnie zawiązała mi kolejne pąki kwiatowe). Problem polega na tym, że jest to tak naprawdę pnącze wieloletnie i w uprawie jednorocznej po prostu może nie zdążyć zawiązać pąków ? dlatego ludzie często wysiewają ją już w styczniu lub lutym w mieszkaniach, albo kupują gotowe sadzonki. Ja osobiście kiedyś siałem kobeę w kwietniu prosto do skrzynki balkonowej ? i pierwszych kwiatów doczekałem się dopiero na przełomie sierpnia i września.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
krokusik164
200p
200p
Od: 18 paź 2012, o 22:33

Post »

wchodzę... patrzę... oczom nie wierzę! ojjj będę zaglądać często :tan ;:oj
Dzień dobry. Arleta. Moje zielone łobuzy.
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zapraszam serdecznie!

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

;:oj ale Pokazałeś widoki ;:138
Busz, z oknem na południe, mnie oszołomił ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Loki, podobny busz miałam w swoim pokoju jak jako dziecko mieszkałam w starym drewnianym domu na wsi. Po przeprowadzce do bloków wszystkie padły. Potem już nigdy nie odbudowałam tekiego stanu. A teraz jak już mam dużo miejsca, to znów trochę leniwa jestem. Ale domowych też mam trochę
Kurcze jak dziś ponuro, kiedy wreszcie zacznie dnia przybywać?
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p
Od: 12 cze 2012, o 10:06

Post »

:wit cudowny busz masz w domku i wspaniały zestaw roślin tak dorodnych ...widać,że kochanych przez Was ;:63 ;:215
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki za wszystkie ciepłe słowa.

@ Sosenki ? A to szczerze współczuję. U mnie ofiar definitywnych po przeprowadzce nie było, aczkolwiek gwiazda betlejemska uległa skróceniu o połowę ? bo ją przeprowadzkowicze złamali... No i kobea musiała zaliczyć drastyczne cięcie ? bo oplatała całą kuchnię przed przeprowadzką...

Pozdrawiam!
LOKI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”