Ogród w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
JolantaMa
100p
100p
Od: 9 maja 2009, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród w kuchni

Post »

Akl62-listki szałwii przesmażam na b. małym ogniu, na oleju z masłem, aż staną się chrupiące. Są idealne np. do dań z dyni. Polecam:)
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

JolantaMa, dzięki za pomysł z szałwią i dynią. Aż wstyd, ale właściwie nie znam smaku dyni. Obiecuje sobie nadrobić zaległości.
romaszka, jestem ciekawa jaka jest ta Twoja "prawdziwa" mięta. Moja rodzina po mieczu pochodzi z lubelskiego, spod Żółkiewki. Babcia robiła pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej, twarogu i miąty. Ale to nie może być jakakolwiek mięta, tylko taka z okragławymi, lekko karbowanym i wypukłymi liśćmi. Taka o płaskich, spiczastych liściach jest za ostra i gorzkawa w nadzieniu. Mam szczęście, bo w ogrodzie Teściowej, właśnie taka mięta rośnie w całym ogrodzie. Dzięki nie i rozsianej wszędzie melisie, koszenie jest dużo przyjemniejsze. Niestety, takie nadzienie do pierogów lubię tylko ja i moi kuzyni. Jakoś rodzina męża sie do niego nie przekonała. A do czego (poza herbatką) stosujesz miętę ?
AAleksandra, ładne zdjęcie czosnku.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

AKL62 , dziękuję za pochwałę zna temat zdjęcia :D
Mięta ma dużo zastosowań w kuchni. Najlepsza jest jako schłodzona herbatka ze świeżych liści. Zupełnie inne odczucia smakowe niż ta z suszonej. Dodaję również liście mięty do sokownika podczas robienia soku z wiśni. Otrzymany sok ma taki lekko miętowy posmak. Jest super. Można robić lody domowe z dodatkiem świeżych liści mięty. Dodawać do sosów, sałatek itd :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
JolantaMa
100p
100p
Od: 9 maja 2009, o 21:03

Post »

Akl62-rzeczywiście wstyd nie znać smaku dyni :wink:
A może zacznij od placuszków-racuchów:
zetrzeć dynię na drobnej tarce + 2 jajka - białka ubite na sztywno + pokruszony ser feta, kostka wystarczy + ok.2- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- wymieszać i smażyć na oleju na rumiano, można posypać właśnie smażoną szałwią;
lub od zupy dyniowej, ja lubię w wersji na ostro z kawałkami imbiru, na wywarze warzywnym, zmiksowanej i posypanej prażonymi pestkami dyni. No chyba, że wolisz słodkie klimaty: kostki dyni ugotuj na parze, zmiksuj z białym serem, cukrem i smaruj naleśniki. Zachęciłam?
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zachęciłaś. Bardziej racuszkami z fetą.
Grzybowy
50p
50p
Od: 30 paź 2011, o 14:35

Post »

W kuchni szałwia nie jest bardzo popularna, jednak z powodzeniem używać ją można używać do doprawiania tłustych mięs i ryb gdyż reguluję pracę jelit i całego układu trawiennego. Poprawia smak sałatek oraz kiszonych ogórków (używamy do kiszenia). Ponadto wraz z lawendą odstrasza mole.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzybowysklep, dziękujęi za informacje o zastosowaniu szalwi. W ogrodzie żadna (ani muszkatołowa, ani trójkolorowa, ani zwykła) nie przeżyła tej zimy, choć poprzednio zdarzało się, że spod śniegu wygrzebywałam kolorowe i zielone listki (do dekoracji).

ardzo zainteresowały mnie ogórki kiszone z szałwią. Spróbuję. Bardzo lubię ogórki kiszone.. U mnie w domu robiło sie z chrzanem, czosnkiem, koprem i liśćmi czarnej porzeczki. Ale moja Teściowa robi je jeszcze z małą cebulką (kartoflanką ?) i marchewką i lisćmi wisni, winogron, dębu. Z cebulką mi nie smakują, ale marchew po ukiszeniu jest pyszna, a ogórki z nią bardziej kruche. Czasami robię słoiczki poł na pół z "patyczków" marchwi i małych ogórków. Pozostałe przyprwy jak wyżej. Ale z liści nadal najbardziej lubię czarną porzeczkę.

Ile radzisz liści szałwi na słoik 0,7 - 1 l ? Pytam na pierwszy raz, potem sama poeksperymentuję.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

Aniu witaj, jadłaś może suszone owoce goji ? Z tego co wyczytałam owoce maja bardzo dużo witamin. Ja sobie kupiłam
krzaczek, ale owoce dopiero będą za ok. 2 lata. Zastanawiam się czy nasz klimat będzie mu przyjazny i krzak się przyjmie.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Aniu ,gdzie jesteś ?Chciałabym coś więcej wiedzieć o etapach rozwoju larwy biedronek ,aby przez niewiedzę ,nie zgnieść ich przypadkiem ... :wink: Wiem o czarnych z paseczkami,a wcześniej...jak wyglądają..?
Ty na pewno to wiesz... ;:196
To może nie temat kuchenny ,ale pozostał tylko ten wątek... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alionuszka, dlaczego nie o biedronkach ... Dzięki mim mszyce nam mniej zjedzą. Ale zajrzyj w sieci na stony biologiczne. Są obrazki i zdjecia.
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

Co za smakowity wątek :) :) :)
Zapisuję, żeby nie zgubić i pędzę czytać dokładnie.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Witam Wszystkich ! :wit zapisuję się do wątku żeby go nie zgubić. Lubię nowości i eksperymenty w kuchni, więc jak najbardziej wątek dla mnie jest odpowiedni :D
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Aniu czy mogłabyś podać tytuły książek ,z których korzystasz ?
Zakochałam się w ziołach i ja ,a po pobycie na polu lawendowym wsiąkłam na dobre .
Uwielbiam eksperymenty wszelakie :wit
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Ogrodnictwo to przygoda z Naturą. Wsiej kilka ziarenek i pielęgnuj. Sam wyciągniesz wnioski. Jednemu nic się nie udaje a drugiemu i kij potrafi puścić liście.
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Aniu gdzie się zgubiłaś :?: :D :wit
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”