Ogród w kuchni
-
- 100p
- Od: 9 maja 2009, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród w kuchni
Akl62-listki szałwii przesmażam na b. małym ogniu, na oleju z masłem, aż staną się chrupiące. Są idealne np. do dań z dyni. Polecam:)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
JolantaMa, dzięki za pomysł z szałwią i dynią. Aż wstyd, ale właściwie nie znam smaku dyni. Obiecuje sobie nadrobić zaległości.
romaszka, jestem ciekawa jaka jest ta Twoja "prawdziwa" mięta. Moja rodzina po mieczu pochodzi z lubelskiego, spod Żółkiewki. Babcia robiła pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej, twarogu i miąty. Ale to nie może być jakakolwiek mięta, tylko taka z okragławymi, lekko karbowanym i wypukłymi liśćmi. Taka o płaskich, spiczastych liściach jest za ostra i gorzkawa w nadzieniu. Mam szczęście, bo w ogrodzie Teściowej, właśnie taka mięta rośnie w całym ogrodzie. Dzięki nie i rozsianej wszędzie melisie, koszenie jest dużo przyjemniejsze. Niestety, takie nadzienie do pierogów lubię tylko ja i moi kuzyni. Jakoś rodzina męża sie do niego nie przekonała. A do czego (poza herbatką) stosujesz miętę ?
AAleksandra, ładne zdjęcie czosnku.
romaszka, jestem ciekawa jaka jest ta Twoja "prawdziwa" mięta. Moja rodzina po mieczu pochodzi z lubelskiego, spod Żółkiewki. Babcia robiła pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej, twarogu i miąty. Ale to nie może być jakakolwiek mięta, tylko taka z okragławymi, lekko karbowanym i wypukłymi liśćmi. Taka o płaskich, spiczastych liściach jest za ostra i gorzkawa w nadzieniu. Mam szczęście, bo w ogrodzie Teściowej, właśnie taka mięta rośnie w całym ogrodzie. Dzięki nie i rozsianej wszędzie melisie, koszenie jest dużo przyjemniejsze. Niestety, takie nadzienie do pierogów lubię tylko ja i moi kuzyni. Jakoś rodzina męża sie do niego nie przekonała. A do czego (poza herbatką) stosujesz miętę ?
AAleksandra, ładne zdjęcie czosnku.
- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
AKL62 , dziękuję za pochwałę zna temat zdjęcia
Mięta ma dużo zastosowań w kuchni. Najlepsza jest jako schłodzona herbatka ze świeżych liści. Zupełnie inne odczucia smakowe niż ta z suszonej. Dodaję również liście mięty do sokownika podczas robienia soku z wiśni. Otrzymany sok ma taki lekko miętowy posmak. Jest super. Można robić lody domowe z dodatkiem świeżych liści mięty. Dodawać do sosów, sałatek itd

Mięta ma dużo zastosowań w kuchni. Najlepsza jest jako schłodzona herbatka ze świeżych liści. Zupełnie inne odczucia smakowe niż ta z suszonej. Dodaję również liście mięty do sokownika podczas robienia soku z wiśni. Otrzymany sok ma taki lekko miętowy posmak. Jest super. Można robić lody domowe z dodatkiem świeżych liści mięty. Dodawać do sosów, sałatek itd

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
-
- 100p
- Od: 9 maja 2009, o 21:03
Akl62-rzeczywiście wstyd nie znać smaku dyni
A może zacznij od placuszków-racuchów:
zetrzeć dynię na drobnej tarce + 2 jajka - białka ubite na sztywno + pokruszony ser feta, kostka wystarczy + ok.2- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- wymieszać i smażyć na oleju na rumiano, można posypać właśnie smażoną szałwią;
lub od zupy dyniowej, ja lubię w wersji na ostro z kawałkami imbiru, na wywarze warzywnym, zmiksowanej i posypanej prażonymi pestkami dyni. No chyba, że wolisz słodkie klimaty: kostki dyni ugotuj na parze, zmiksuj z białym serem, cukrem i smaruj naleśniki. Zachęciłam?

A może zacznij od placuszków-racuchów:
zetrzeć dynię na drobnej tarce + 2 jajka - białka ubite na sztywno + pokruszony ser feta, kostka wystarczy + ok.2- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- wymieszać i smażyć na oleju na rumiano, można posypać właśnie smażoną szałwią;
lub od zupy dyniowej, ja lubię w wersji na ostro z kawałkami imbiru, na wywarze warzywnym, zmiksowanej i posypanej prażonymi pestkami dyni. No chyba, że wolisz słodkie klimaty: kostki dyni ugotuj na parze, zmiksuj z białym serem, cukrem i smaruj naleśniki. Zachęciłam?
-
Zachęciłaś. Bardziej racuszkami z fetą.
W kuchni szałwia nie jest bardzo popularna, jednak z powodzeniem używać ją można używać do doprawiania tłustych mięs i ryb gdyż reguluję pracę jelit i całego układu trawiennego. Poprawia smak sałatek oraz kiszonych ogórków (używamy do kiszenia). Ponadto wraz z lawendą odstrasza mole.
-
Grzybowysklep, dziękujęi za informacje o zastosowaniu szalwi. W ogrodzie żadna (ani muszkatołowa, ani trójkolorowa, ani zwykła) nie przeżyła tej zimy, choć poprzednio zdarzało się, że spod śniegu wygrzebywałam kolorowe i zielone listki (do dekoracji).
ardzo zainteresowały mnie ogórki kiszone z szałwią. Spróbuję. Bardzo lubię ogórki kiszone.. U mnie w domu robiło sie z chrzanem, czosnkiem, koprem i liśćmi czarnej porzeczki. Ale moja Teściowa robi je jeszcze z małą cebulką (kartoflanką ?) i marchewką i lisćmi wisni, winogron, dębu. Z cebulką mi nie smakują, ale marchew po ukiszeniu jest pyszna, a ogórki z nią bardziej kruche. Czasami robię słoiczki poł na pół z "patyczków" marchwi i małych ogórków. Pozostałe przyprwy jak wyżej. Ale z liści nadal najbardziej lubię czarną porzeczkę.
Ile radzisz liści szałwi na słoik 0,7 - 1 l ? Pytam na pierwszy raz, potem sama poeksperymentuję.
ardzo zainteresowały mnie ogórki kiszone z szałwią. Spróbuję. Bardzo lubię ogórki kiszone.. U mnie w domu robiło sie z chrzanem, czosnkiem, koprem i liśćmi czarnej porzeczki. Ale moja Teściowa robi je jeszcze z małą cebulką (kartoflanką ?) i marchewką i lisćmi wisni, winogron, dębu. Z cebulką mi nie smakują, ale marchew po ukiszeniu jest pyszna, a ogórki z nią bardziej kruche. Czasami robię słoiczki poł na pół z "patyczków" marchwi i małych ogórków. Pozostałe przyprwy jak wyżej. Ale z liści nadal najbardziej lubię czarną porzeczkę.
Ile radzisz liści szałwi na słoik 0,7 - 1 l ? Pytam na pierwszy raz, potem sama poeksperymentuję.
- gosia22
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
Aniu witaj, jadłaś może suszone owoce goji ? Z tego co wyczytałam owoce maja bardzo dużo witamin. Ja sobie kupiłam
krzaczek, ale owoce dopiero będą za ok. 2 lata. Zastanawiam się czy nasz klimat będzie mu przyjazny i krzak się przyjmie.
krzaczek, ale owoce dopiero będą za ok. 2 lata. Zastanawiam się czy nasz klimat będzie mu przyjazny i krzak się przyjmie.
- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
Aniu ,gdzie jesteś ?Chciałabym coś więcej wiedzieć o etapach rozwoju larwy biedronek ,aby przez niewiedzę ,nie zgnieść ich przypadkiem ...
Wiem o czarnych z paseczkami,a wcześniej...jak wyglądają..?
Ty na pewno to wiesz...
To może nie temat kuchenny ,ale pozostał tylko ten wątek...

Ty na pewno to wiesz...

To może nie temat kuchenny ,ale pozostał tylko ten wątek...

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
-
Alionuszka, dlaczego nie o biedronkach ... Dzięki mim mszyce nam mniej zjedzą. Ale zajrzyj w sieci na stony biologiczne. Są obrazki i zdjecia.
Co za smakowity wątek
Zapisuję, żeby nie zgubić i pędzę czytać dokładnie.

Zapisuję, żeby nie zgubić i pędzę czytać dokładnie.
Pozdrawiam Justyna
mój skromny ogród - początki
mój skromny ogród - początki
Witam Wszystkich !
zapisuję się do wątku żeby go nie zgubić. Lubię nowości i eksperymenty w kuchni, więc jak najbardziej wątek dla mnie jest odpowiedni 

-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Aniu czy mogłabyś podać tytuły książek ,z których korzystasz ?
Zakochałam się w ziołach i ja ,a po pobycie na polu lawendowym wsiąkłam na dobre .
Uwielbiam eksperymenty wszelakie
Zakochałam się w ziołach i ja ,a po pobycie na polu lawendowym wsiąkłam na dobre .
Uwielbiam eksperymenty wszelakie

- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Ogrodnictwo to przygoda z Naturą. Wsiej kilka ziarenek i pielęgnuj. Sam wyciągniesz wnioski. Jednemu nic się nie udaje a drugiemu i kij potrafi puścić liście.
- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18