Mój ogród przy lesie cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród przy lesie cz.2

Post »

Małgosiu to miałaś pecha z tymi cebulami, ja z biedronkowych tulipanów i narcyzów jestem zadowolona.
Ten mój różanecznik także ładnie kwitł, miał dużo pąków, ale wiesz jak to śmiesznie wyglądało, zdjęcie rośliny biało kwitnącej , a kwiaty czerwone. :) :) :)
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam pecha jeszcze do zakupów w briko.Azalia kupiona w ubiegłym roku wczesną wiosną w ogóle nie kwitnie, glicynia zmarzła mi teraz w maju, a cyprys ostatnio kupiony bez żadnych kartek z oznaczeniami okazał się domowy.Magnole,tez tam, znajomy kupował mi dwie sztuki, okazały się takie malutkie,że jedną niechcący potraktowałam kosiarką. Przesadziłam ja w doniczkę i o dziwo odbija, drugą opalikowałam,żeby jej nie stratować i życia zabraknie,żeby cieszyć się z jej kwitnienia.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu u mnie kilka azalii nie zakwitło, po prostu zimą przemarzły pąki kwiatowe.
Jak na to wpadłaś, że ten cyprysik jest rośliną pokojową?
Roślinki co roku będą coraz większe, nawet się nie spostrzeżesz, jak porosną, moje także niedawno były malutkie.
Ja glicyni, to w ogóle nie kupuję, nie chcę się później denerwować, gdyż wiem , że by zmarzła.
Tej zimy u mnie nawet tamaryszki pomarzły. :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Wiąz Holenderski Hillary Jacqueline
Obrazek
Perukowiec Podolski Royal Purpli
Obrazek
Wejgeja Eva Radke
Obrazek
Wierzba Japońska Hakuro Nishiki
Obrazek
Pąk kwiatowy na tulipanowcu
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tajeczko Ty to dopiero masz dużo odmian roślin w ogrodzie :shock: Masz dużą powierzchnie to też jest plusem że możesz poszaleć.W małych przydomowych ogródeczkach nie ma takiej możliwości.Przez to aż miło popatrzeć na Twoje zakątki no i pozazdrościć pozytywnie oczywiście :D
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Kontakt:

Post »

Fajna zielenina :wink:
Ile lat na Twój tulipanowiec, na fotce wygląda na niewielki, ale jak powszechnie wiadomo "foty kłamią" :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
muszu852
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:21

Post »

Witam...
Super portreciki roślin :)
Perułkowieć śliczny, zwarty ma pokrój (a ma jakieś kwiatostany?) mój niestety poszedł w dłuuugie gałęzie i na czubkach ma dopiero listki :? i zastanawiam się czy go po przekwitnięciu nie obciachać tak aby się zagęścił bo trochę ubolewam nad jego posturą :(
A wierzba hakuro to chyba nie forma pienna tylko krzewiasta gdyż nie widzę pnia głównego :)

pozdrawiam i czekam na kolejne portrety roślin z Twojego ogrodu :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu moj ogród jest już ,,zapchany,, do granic możliwości.
Te ciekawsze, bardziej wrażliwe rośliny już dawno pomarzły, zostały takie bardziej pospolite, ale trudno, oglądam nowości w innych ogrodach. :) :) :)

Krzysiu- tulipanowiec ma 11 lat, 4-ty raz będzie kwitł.
Myślę, że ma ponad 5 metrów wysokości, zdjęcie w całości zamieściłam na poprzednich stronach.
Bardzo ucierpiał w październikowych opadach śniegu, stracił kilka konarów, gdyż był jeszcze z liśćmi, a ma bardzo kruche drewno. :) :) :)

Michale perukowiec ma pąki kwiatowe, ale peruk podobno ta odmiana nie zawiązuje.
Rośnie wolno, gdyż co zimę przemarzają nie zdrewniałe części pędów i zagęszcza się samoistnie.
Wierzba ma formę pienną, który jest ukryty wśród innych krzewów.
Zdjęcie zrobiłam samej korony. :) :) :)
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Tajeczko cudny ten Twój zakątek.Małgosiu glicynia odbije z korzenia.Moja ma już czwarty rok i jeszcze nie kwitnie,ale mam nadzieję ,że się doczekam.Wsadziłam ją na wiosnę, a jesienią mój psiak wygryzł ją doszczętnie.Następnej wiosny dłuuuugo było puściutko,jednak lałam tam wodę i czekałam.Odbiła i poszła w dużym tempie .Teraz po przycięciu ma ponad 2 m.Tajko glicynia jak już zacznie rosnąc to wcale tak szybko nie przemarza.W tum roku poszły mi wszystkie 3 żarnowce,kilka róż ,budleje i dużo innych poobmarzało a jej nic i wcale jej nie okrywam
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Tulipanowiec to wspaniałe drzewo. Masz szczęście, że zakwitł u Ciebie tak wcześnie po posadzeniu.
Gdybym miała większy ogród chętnie bym go posadziła. Marzą mi się hektary na wszystkie drzewne zachcianki :D
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu dziękuję za odwiedziny i dziękuję, że odpowiedziałaś Małgosi w sprawie glicynii, gdyż ze mnie laik jeśli chodzio tą roślinę.
Rzeczywiście, tak bardzo wrażliwa na mróz to ona nie jest, najważniejsze, że się łatwo regeneruje.
Pozdrawiam.
:) :) :)

Aniu- tak tulipanowiec zakwitł pierwszy raz u mnie nadzwyczaj wcześnie, została tymczasem obalona teza, że kwitnie po 15 latach.
Ja także chciałabym dużo więcej roślin posadzić, ale miejsca brakuje, moglibyśmy powiększyć ogród ozdobny kosztem warzywniaka, ale chyba już tak zostanie, coraz mniej sił do pracy. :) :) :)
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Tajko - przepiękne nam prezentujesz zdjęcia swoich roślin. Po raz pierwszy widzę nieformowaną wierzbę Hakuro Nishiki, wygląda cudnie, a wszyscy sąsiedzi koło mnie strzygą je w kulki :(. No i pąk tulipanowca ;:108, piękny zaiste widok... :wit
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Powiem Ci ,że ja, tak jak Ty nie lubię ogrodów pod sznurek, przycinam wtedy, jak już przejść się nie da, no a może trochę z lenistwa i braku czasu.
Tulipanowiec w tym roku powinien pięknie zakwitnąć, gdyż ma dość dużo pąków, tylko krótko kwitnie. :) :) :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Także mam taką nadzieję. :D
muszu852
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:21

Post »

W takim razie czekamy na kwiaty tulipanowca z niecierpliwością :)

pozdrawiam Michał

ps. niedługo wstawie zdj. roślinek od Ciebie mam nadzieję, że im się u mnie spodoba:)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”