Trawnik po zimie cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Trawnik po zimie

Post »

Jaki nawóz jest najlepszy do trawnika po zimie?
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

konwalia12 pisze:Jaki nawóz jest najlepszy do trawnika po zimie?
Jest ich wiele, w każdym dobrym sklepie ogrodniczym i centrali nasiennej.
Jaki konkretnie jest najlepszy dla Twojej trawy, tego nikt na forum nie zgadnie

Polecam wypróbować nowoczesny Intermag HORTIFORM TRAWNIK jest to nawóz na 9 miesięcy, kolejne nawożenie wykonuje się bardzo późną jesienią gdy temperatura gleby jest niższa od 10"C.
Poniżej tej temp. nawóz się nie rozpuszcza i czeka do wiosny. Ze wzrostem temp. wiosną rozpocznie się "automatyczne" nawożenie. Nawóz ten w zimie wolno uwalnia tylko potas, który pomaga ładnie przetrwać zimę.

Dobrymi nawozami sa też powszechnie dostępne Substral, Scotts, Yara,
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Dziękuję! ;:180 ;:136
Na pewno skorzystam. Nie wiem czy znajdę tutaj u mnie Intermag HORTIFORM TRAWNIK, ale jeśli tylko go zobaczę to biorę z miejsca. Za to Substral jest wszędzie, więc jakby co kupuję jego.
Pozdrawiam.
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Czy ten nawóz nie wymaga dodatkowego zasilania? Z doświadczenia wiem ,że tego tupu nawozy trzeba wspomagać? Wystarczy na te kilka miesięcy???
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
goleb
50p
50p
Od: 30 kwie 2011, o 22:23

Post »

Witam,
Mam trawnik zakładany rok i dwa lata temu.Z tego co wyczytałem jest zbyt młody i mało ukorzeniony zeby wykonywać wertykulację i aerację.Trawnik po zimie wygląda niezbyt atrakcyjnie,jest zbity i sfilcowany,przykryty uschniętą trawą.Wertykulator by sprawę załatwił i zebrał uschniętą trawę.Mam jednak zbyt dużą powierzchnię żeby ręcznie go zgrabić grabiami.Jakie zabiegi mam zastosować żeby przygotować go kolejnego sezonu?
x - o -0
---

Post »

aniawoj pisze:Czy ten nawóz nie wymaga dodatkowego zasilania? Z doświadczenia wiem ,że tego tupu nawozy trzeba wspomagać? Wystarczy na te kilka miesięcy???
Jest to nowość na ten sezon, celowo napisałem "....polecam wypróbować nowoczesny Intermag HORTIFORM TRAWNIK..." nie jest to nawóz przetestowany w ogrodzie. Otrzymałem niewielka próbkę i wykonałem testy "domowe" na rozpuszczalność w "roztworze solnym". podobny test wykonałem na Substralu 100 dni i Osmocote, by mieć jakieś porównanie w czasie rozpuszczania się. Nie jest to test miarodajny, ale obrazuje w jakim tempie odsłaniają się kolejne warstwy nawozu. I tak w przypadku 100dni jest to około doby, podobnie jest z osmocote, Intermag w temp. około 3-9"C po 7 dniach nadal jest jak bym nie ruszony. Dziś było 25"C i na pewno woda się rozgrzała, widać że w słoiku zrobiła się mętna woda, jest to oznaka, że coś zaczyna się rozpuszczać. Dodam że zwykłe nawozy rozpuszczają się w kilka minut. Wiec należy wnioskować, że Intermag jest inną kombinacją wolnorozpuszczalnego nawozu i zależnego od temperatury. Zachęcam do testowania i chwalenia się wynikami. Nawóz można kupić w hurtowniach rolniczych i w sklepach internetowych. W Googlach sprawdziłem bez problemów można znaleźć ten nawóz i kupić wysyłkowo.
kgolebiowski pisze:Witam,
Mam trawnik zakładany rok i dwa lata temu.Z tego co wyczytałem jest zbyt młody i mało ukorzeniony zeby wykonywać wertykulację i aerację.Trawnik po zimie wygląda niezbyt atrakcyjnie,jest zbity i sfilcowany,przykryty uschniętą trawą.Wertykulator by sprawę załatwił i zebrał uschniętą trawę.Mam jednak zbyt dużą powierzchnię żeby ręcznie go zgrabić grabiami.Jakie zabiegi mam zastosować żeby przygotować go kolejnego sezonu?
Trawnik nigdy nie jest zbyt młody by wykonać aerację. Czymś innym jest wertykulacja, która jest faktycznie bardziej "sadystyczna"
W Twoim przypadku, jeśli masz filc i zbitą ziemię konieczne są oba zabiegi. Wertykulacja to wybieranie martwych resztek roślin z wierzchniej warstwy ziemi i są tu dwa rodzaje wałków: nożowe, wybierające do max 15mm pod poziom zero i elastyczne "drutowe" wybierające z "zero"
Takie maszyny można powszechnie kupić w każdym sklepie ogrodniczym i marketach. Znacznie gorzej jest z aeracją tu już maszyny są kosztowne ich cena przekracza 10.000 zł. Warto taka maszynę poszukać w wypożyczalniach i wykonać zabieg, ewentulanie zlecić to firme ogrodniczej. Aeracja zawsze połączona jest z piaskowaniem, taki zabieg rozluźni zbitą ziemię

Maszyna do aeracji
http://www.youtube.com/watch?v=4AxuP8Nakww
Cel areacji
http://www.youtube.com/watch?v=k8wGyGh8 ... re=related
ręczny aerator
http://www.youtube.com/watch?v=US2EPAdK ... re=related

wertykulacja
http://www.youtube.com/watch?v=-lrJ0zKo ... re=related
Wertykulator połączony z siewnikiem /dosiewanie trawy na mocno zaniedbanych trawnikach/
http://www.youtube.com/watch?v=sFVj0VcrItM

piaskowanie po aeracji
http://www.youtube.com/watch?v=Chd86l9E ... re=related
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Skoro zatem ten nawóz zaleca się także stosować jesienią to Twój test na rozpuszczalność sugerowałby, że w pierwszej kolejności po podwyższeniu temperatury uwalniają się związki potasowe. Zapewne potrzeba dużo wyższej temperatury na uwolnienie związków azotowych. W innej sytuacji patrząc na przykład tej zimy, to w grudniu mielibyśmy pięknie zasilony azotem trawnik ( temperatury były ok 15 stopni) :wink:

(PS mam producenta pod nosem i stosuję ich nawozy tego jednak nie stosowałam....)
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

Po prezentacji , jaką przedstawił nam tu ogrod2000 , może wreszcie niektórzy forumowicze pojmą na czym polega aeracja i wertykulacja . Niektórzy posiadają elektryczne wertykulatory , takie dwa w jednym co to mają też wymienny wałek wyposażony w sprężynki i szumnie nazywany aeratorem . W tych maszynach nie ma aeratora o czym tu już niejednokrotnie pisałem , ale niektórzy z uporem twierdzą , że tym sprzętem przeprowadzają aerację .
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

AMADYNIE, na tym Forum , nie są tylko zawodowcy, wykonujący prace na zlecenie i za sowitą zapłatą. Są również amatorzy , mający trawniki na własne potrzeby i im nie jest wcale potrzebny sprzed profesjonalny kosztujący wiele tysięcy złotych.

Dla własnych potrzeb wystarczający jest amatorski sprzęt do aeracji i wertykulacji, z wymiennymi wałkami w postaci noży, czy szpilek. Takim sprzętem ( z uporem twierdzę) można również z powodzeniem zadbać o swój trawnik, co widać na moim trawniku.
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

Ale Ty tym sprzętem nie przeprowadzisz aeracji , tylko wertykulację i wygrabienie ( wałek ze sprężynami ) . Zobacz ( na filmie ) na czym polega aeracja i nie wprowadzajcie już ludzi w błąd jak to czyni producent tych urządzeń . Handel w Polsce i to w każdym asortymencie , zahacza o oszustwo .
marrcin
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 09:31

Post »

ogrod2000 w sobotę opryskałem mój trawnik ( Exclusor ) wg Twojego przepisu, kiedy można zabieg powtórzyć ?
GIZIU
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 mar 2012, o 12:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam
Posiadam trwnik ok 500m2 poczety 3 lata temu na glebie gliniasto piaszczystej.Mieszanke traw kupilem w firmie Rolltraw ktora specjalizuje sie trawnikami z rolki ale i tez sprzedaja nasiona.Sklad mojej mieszanki to Życica trwała - 40%, Kostrzewa czerwona ? 40%, Wiechlina łąkowa ? 20%. Do tej pory trawnik zasilalem roznymi nawozami: florofit substrall polifoska itp..tej wiosny chcialbym zastosowac jakis godny polecenia nawoz o dlugim dzialaniu i tu moje pytanie jaki nalepiej zastosowac poniewaz jest tlye tego na rynku ze zglupiec mozna.
moze kolega ogrod2000 zasugerowal by mi cos konkretnego?? ;:180 z gory DZIEKUJE
x - o -0
---

Post »

marrcin pisze:ogrod2000 w sobotę opryskałem mój trawnik ( Exclusor ) wg Twojego przepisu, kiedy można zabieg powtórzyć ?
nie częściej jak 48godzin i nie więcej niż 3 aplikacje. Już powinne być efekty, jeśli nie widać śmiało możesz powtórzyć zabieg.
aniawoj pisze:Skoro zatem ten nawóz zaleca się także stosować jesienią to Twój test na rozpuszczalność sugerowałby, że w pierwszej kolejności po podwyższeniu temperatury uwalniają się związki potasowe. Zapewne potrzeba dużo wyższej temperatury na uwolnienie związków azotowych. W innej sytuacji patrząc na przykład tej zimy, to w grudniu mielibyśmy pięknie zasilony azotem trawnik ( temperatury były ok 15 stopni) :wink:

(PS mam producenta pod nosem i stosuję ich nawozy tego jednak nie stosowałam....)
Nawóz sypiesz gdy temp. spadnie ponizej 10"C
Im później tym lepiej może być grudzień
marrcin
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 09:31

Post »

Dzisiaj po 72h od pierwszego oprysku zrobiłem drugi i teraz czekam. Na razie efektów brak :(
goleb
50p
50p
Od: 30 kwie 2011, o 22:23

Post »

Mam pytanie przede wszystkim do Tadeusza48.Wyczytałem w twoich postach że używasz aeratora zakupionego chyba w Lidlu.Akurat są one tam w sprzedaży za 349 zł o mocy 1300W i nieznanej firmy.Czy się sprawdza,czy po takiej aeracji musisz sam zgrabiać to co wyjdzie?Ja mam do obskoczenia ok 2000m2 trawy i zastanawiam się czy jest sens kupna czy lepiej wypożyczyć za 40-50 z sprzęt profesjonalny.Takie urządzenie zajmuje jednak miejsce,korzysta się z niego bardzo rzadko i ma małą moc .Drugie moje pytanie dotyczy wertykulacji.Mój trawnik ma dwa lata i zastanawiam się czy przeprowadzić wertykulację zwłaszcza że trawa jest dość gęsta i zbita.Czytałem że już posypałeś trawnik nawozami i też się zastanawiam czy to zrobić ale nie wiem czy jeszcze nie jest zbyt mokro.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”