A teraz trochę salaty ,ale jak ona się rozrośnie ..... Dziwna sprawa z tym dendrobium ,od zeszłego roku rosa mu nowa psb ,wszystko błlo ok ,aż tu nagle wypuścił dwa nowe maleńkie przyrosty ,miały coś ok 1 cm i tak jak się pojawiły szybko tak samo i znikneły a mianowicie zgniły tak sobie zupełnie ,po czym roślina wydała całe mnóstwo nowych przyrostów 8 albo 9 ich jest już nie pamiętam a M śpi i nie idę liczyć .Razem z przyrostami pojawiły się paki kwiatowe i żółte liście na zeszłorocznym przyroście -jakas dziwna sytuacja
I jeszcze dendrobium phal.i oncidium.
niestrudzone Berry Oda jak nie keiki to przyrosty zapracowana roślinka miltonia znowu ma trzy przyrosty,a to Nelly Isler i też trzy przyrosty
Dodam jeszcze Dark Star 8 nowych przyrostów na 4 zeszłorocznych psb już sie ciesze na samą myśl o pędach kwiatowych
Jeszcze na promenei rośnie pędzik kwiatowy i nowa psb ,moi podopieczni w akwarium tez się dobrze czują i cała masa pędów na falkach ale to już na następny raz ,dzisiaj padam i oczy się sama zamykają.
Agnieszko, widzę że na nudę wśród swoich storczyków nie możesz narzekać. Jest co doglądać
Będziesz miała dużo kwitnień późną wiosną i latem. A do tego czasu - radość oczekiwania. Też lubię ten etap.
O wiele bardziej, niż patrzenie jak roślina przekwita
Pokaż przy okazji swoich podopiecznych w akwarium
JustusStorczykowaArt świetnie ,że można wpaść na forum i przeczekać okres sałaty w miłym i sympatycznym gronie ,za to latem juz widzę ten zawrót głowy jak nam to wszystko zakwitnie .
Ponieważ dzisiaj pogoda nas nie rozpieszczała zbytnio miałam chwilkę na obfotografowanie mieszkańców mojego akwarium. Jako pierwsza brassada mivada,kupiona na początku marca jedna niewielkich rozmiarów psb niespodziewanie wypuszcza dwa maleńkie przyrosty .
I promenea ,która ma ładny pędzik z kwiatem już słusznych rozmiarów ,a dzisiaj dopatrzyłam sie z drugiej strony psb jeszcze jednego pędzika ledwie widocznego .Bardz o sympatyczna i wdzięczna roślinka
Teraz MM jako kolejny mieszkaniec akwarium ,wypuszczał nowe cosik ,ale okazało się niestety tylko korzonkiem a juz myślałam ,że będzie drugi pęd,bo pierwszy ze wzg na zimę ograniczyła się tylko do jednego kwiatu
Dalsza część phal.bastiani od Anny L chyba mu dobrze ,bo korzonków przybywa i listek pięknie urósł
To zabawna psb ,która odpadła( prawie) od większej psb oncidium w trakcie przesadzania i co sie okazało po chwili spedzonej w akwarium ma małego cosika Psb złapała dobra ostrość ,a cosik nie ale starłam się jak mogłam To jeden z dwóch reanimowanych i tak po kolei ,najpierw był w kamykach ale nic sie nie działo ,a ja niecierpliwa jestem i do spangum wsadziłam to cos co pozostało po systemie korzeniowym i dzisiaj właśnie widzę zaczatki dwóch korzonków na 100% .Nie wiem co tak naprawdę pomogło w spangum spędził coś ze dwa miesiące ,ale liczy sie efekt teraz będzie już z górki.A teraz drugi ,cudny pęd ma ale korzeni jak na lekarstwo ten nic nie wypuszcza ale nie można mieć wszystkiego . I jeszcze wszyscy razem W wolne miejsce wstawiam ostatnio nelly insler bo marszczą jej sie strasznie liście na nowych przyrostach a tu zawsze wilgotno i miło :P
Agnieszko zacznę od końca - akwarium rewelacyjnie wygląda widać, że roslinki czują się tam jak w raju Phalaenopsis bez korzonków wypuszcza wspaniały rozgałęziony pędzik - cóż roślinka inwestuje w jedno , gdyby szły korzonki i pędzik pewnie byłoby jej trudno. Ale powoli zbierze się i do korzonków. Super, że reanimacja się udała , korzonki jak już wyszły to będą rosły jak szalone. W psb. oncidium tliło się jeszcze życie i postanowiła dać Ci takiego małego cosia.
Cieszę się , że phal. bastianii się zadomowił i współpracuje Będę zaglądać i czekać na pędzik.