Zwartnica,Hippeastrum cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Filifionka
200p
200p
Od: 18 lut 2009, o 11:33

Post »

Modesta hehehe ja nawet nie wiedziałam jak a to odmiana bardzo dobrze ze mi napisałaś ze to Pasadena:) ja ją kupiłam w tym roku na targach okazało się ze facet dał mi dwie cebule Pasadeny choć jedna miała być inna. Jedna z nich miała 2 pędy kwiatowe a druga tylko jeden, też się zastanawiałam dlaczego nie wypuszczają liści ale ostatnio dojrzałam się ze ta co kwitła tylko raz zaczyna puszczać listeczki więc myślę że i ta druga puści, fakt trochę czasu minęło od przekwitnięcia do wypuszczenia liści ale nareszcie są:) myślę że Twoja też puści liście trzeba tylko trochę poczekać, dać jej więcej czasu. Z drugiej strony mój biały hipek który właśnie zakwitł najpierw wypuścił masę liści a dopiero potem pęd kwiatowy więc myślę że nie ma co się na razie martwić, może spróbuj trochę podlać ją nawozem.
PS Twoja charisma jest cudna też taką chcę :P
modesta
50p
50p
Od: 20 mar 2009, o 20:24

Post »

Filifionka, tak to już jest z zakupami Hipków : co innego się kupuje, a co innego można dostać :)
Ja kupowałam na Allegro, no i mam teraz po 2 Gervase, Dancing Oueen i Aphrodite :) Dobrze, że można się zawsze z kimś wymienić :)
Chciałam sobie na jesieni kupić kilka odmian z PNOS, ale dziewczyny napisały, że im też nie można wierzyć :evil:
Evluk podała mi namiar na jeszcze jednego producenta, zapewniając, że u niego na 100% wszystko się zgadza. Na pewno sprawdzę :lol:
Dorota
Filifionka
200p
200p

Post »

Modesta ja jak na razie mam 8 hipków kwitnących i 7 cebulek przybyszowych tylko ze wszystkie malutkie cebulki sa jednego rodzaju Kwiatu jabłoni :? jak na razie reszta nie puszcza żadnych dodatkowych cebulek a szkoda :? ale nic to. Ja to nie wiem jakie mam odmiany zawsze jak kupuje to patrze czy ładna jest :D wiem ze dwie to Kwiat jabłoni i dzięki tobie że kolejne dwie to Pasadena:) a reszta to tak nie za bardzo a boje się włączać jakąś stronę z hipkami bo zaraz wszystkie mi się spodobają i będę musiała je mieć bo inaczej to będę na nie chorowała już i tak cała liste wywiesiłam jakie hipki muszę koniecznie mieć:D może Ty byś mi pomogła zidentyfikować moje hipki:D
modesta
50p
50p

Post »

Filifionka, ten : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c49 ... 49c34.html
i http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/39f ... 27ff2.html to Dancing Queen :)
ten http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bcf ... 0b648.html to chyba Apple Blossom,
ten http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b46 ... ad3bf.html to chyba Susan
Jeśli chodzi o czerwone, to ich nie potrafię nazwać, bo zdjęcia przeważnie nie pokazuja rzeczywistych kolorów.
Ja posługuję się w dopasowaniu nazw do kwiatów tą stroną :
http://www.amarylis.estranky.cz/stranka ... ippeastrum
Niektóre z tych Hipków są piękne ;:1
Dorota
Filifionka
200p
200p

Post »

Modesta już kiedyś wchodziłam na ta stronkę i chyba cały dzień spędziłam na oglądaniu hipków aż mi w oczach się mieniło:) takie cudeńka tam pokazują:) mi się wydaje ze ten różowy to albo tak jak napisałaś Susan albo Amalfi bo tak kolorystycznie pasuje a ten czerwony to trochę mi pasuje do Benfica, Black Pearl, tyle jest tych odmian ze aż człowiekowi w oczach się dwoi i troi:) dziękuję za pomoc przy identyfikacji muszę podpisać doniczki żeby wiedzieć co to za odmiana:)
Filifionka
200p
200p

Post »

Witam właśnie kwitnie kolejny hipek:) Modesto może wiesz co to za odmiana:)
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje hipeastrum oszalało. Kwitło na trzech pędach kwiatowych końcem grudnia, natepnie wypuściło kilka długich liści. Odżywiało cebule przez pół roku i dopiero jakiś miesiąc temu zauważyłem ze "kładzie się do snu" - zaczęło przysychać. Wszystko byłoby cacy, gdyby nie fakt, że wśród przysychających liści pojawił się znowu pęd kwiatowy... Stoi na balkonie i być moze jakiś deszcz pobudził je... Szkoda bo liczylem znowu na obfite kwitnienia na święta ;-)
modesta
50p
50p

Post »

Filifionka, jeśli chodzi o Twojego różowego, to musisz popatrzeć na wielkość kwiatów, bo Amalfi jest small, czyli mały, a Susan jest large, czyli duży. Na pewno też się różnią i czymś innym, ale na "pierwszt rzut okiem" taka metoda jest najlepsza.
Niestety, ale nie wiem jakie są Twoje pozostałe Hipki, chociaż jeden wydaje mi się podobny do mojego Lemon, ale czy to jest ten :wink:

pEtr, a czy Twoje hipeastrum sam zasuszałeś, czy "samo" sie zasuszyło ?
Dorota
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sam zaczął przysychać i gubić liście, ale jak tylko zobaczyłem ze schnie to drastycznie ograniczyłem podlewanie i przeniosłem w mniej wyeksponowane miejsce ;p. Sam zaschnął też jedyny "prawdziwy" amarylis którego mam - belladonna. Z tym że mają one odwrotny cykl niż hippeastra. W zimie wyrastają im liście i odżywiają cebule aż do wiosny, potem schną. Całe lato wegetują bez znaku życia, aż wrześniem wypuszczaja łodygi kwiatowe. Są to informacje czysto teoretyczne (może je ktoś zweryfikuje ;-) ) gdyż to mój pierwszy rok z beladonną i niecierpliwie czekam na kwiaty.

Filifionka, ten biało-zielony wygląda identycznie jak mój "Moonlight", niestety nie mam zdjeć, ale nawet budowę ma bardzo podobną.
Filifionka
200p
200p

Post »

pEtr faktycznie chyba masz rację ten biały wygląda jak moonlight zastanawiałam się też nad fresh lemon bo podobne kolorystycznie:) Modesta faktycznie ten różowy to chyba Susan bo ma duże kwiaty ale i do Amalfi też jest podobny:) z resztą czy to ważne? ważne że pięknie kwitnie i jest czym oko nacieszyć:)
Moje małe cebulki przybyszowe dostały jakichś dziwnych czerwonych plam na liściach są co raz większe :? nie wiem co z tym zrobić ani co to jest :? naarzie zestawiłam je z okna bo może za dużo swiatła mają i od słońca dostały tych plam?
modesta
50p
50p

Post »

Filifionka, nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości :(
Te plamy to chorubsko :(
Przeczytaj tu : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=9596
Dorota
Filifionka
200p
200p

Post »

Modesta tak myślałam ze to jakieś wstrętne choróbsko :evil: i co ja mam z tym zrobić? ech mam nadzieje że reszta hipków tego nie złapała jak tylko plamy się pojawiły to zdjęłam cebulki z okna i zestawiłam z dala od pozostałych hipków. Całe szczęście że tylko trzy cebulki zachorowały mam jeszcze 4 małe przybyszowe to możne one nie zachorują spróbuje jakoś te ratować może mi się uda
modesta
50p
50p

Post »

Najlepiej zrób jak radzi Przemko :)
Mam nadzieje, że on tu zajrzy i ewentualnie coś z moich rad skoryguje :twisted:
Ja miałam tak samo jak Ty, tylko z dużymi cebulami. Wyjęłam je z ziemi, oskubałam z porażonych łusek,obcięłam liście i zanurzyłam w tym roztworze o którym pisał Przemko :) Tu jednak popełniłam jeden błąd: zanurzyłam całą cebulę i trzymałam przez 15 minut w tej "zalewie" ( tak tam gdzieś wyczytałam).
Potem (tu już nie posłuchałam Przemka) wsadziłam do nowej ziemi. No i okazało się, że przez długi czas cebulka nie wypuszczała liści. Potem jak wypuściła liscie, to były jakieś takie strasznie sztywne z ciemno różowym obrzeżem liści. Te liście się połamały, ale teraz rosną już "normalne" bez plam i cebulka jest w porządku :D Wydaje mi się, że za głęboko ją "zatopiłam" w tym grzybobójczym preparacie, albo że tak może powinno być ?
Może zajrzy tu Przemko. On najlepiej by wiedział i poradził :D
Dorota
Filifionka
200p
200p

Post »

Modesta na pewno spróbuje muszę tylko poszukać tego roztworu w kwiaciarni mam nadzieję ze go dostanę u siebie. Mówisz że trzeba wyjąć je z ziemi i obskubać cebulkę, potem zanurzyć w tym roztworze i z deka ja zasuszyć? spróbuję zrobić tak jak radzisz możne to coś pomoże. Dziękuję za rade :)
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Prześliczne Hippki :D
Co do choroby : radzę zastosować się do rad Przemka!!!!!! :)
Moje Hippki nabierają sił na następny sezon :wink:
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”