Rabatka w pełnym słońcu

Zablokowany
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rabatka w pełnym słońcu

Post »

Dominiś, u mnie tak samo :(
Najgorzej wygląda Graham T., i Louise Odier, strasznie blakną :roll:
Ciemne , fakt , lepiej się mają, Alain - pancerny,ciemno różowa Cambridge Castle dobrze sobie radzi i Sympathia , za to Goldiloks ma mnóstwo kwiatów które wytrzymują tylko jeden dzień ;:224
Nowe róże jeszcze nie kwitną.

W tym roku będzie można przeprowadzić ranking na różę najlepiej wytrzymującą upały :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Kasiu, Goldiloks prześliczna. Szkoda, że tylko jeden dzień trzyma kwiaty. Gdzie kupiłaś Schloss?? Jest piękna ;:108
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Piękne róże goldiloks prześliczna ;:138 Taką rabatę jak pokazałaś mam w planach.Ach te róze....
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniu, Schloss E. kupiłam także w L.M. , ale sporo wcześniej, z innej kolekcji.
Jest śliczna, Goldiloks też wygląda ładnie, mam dwie i jedna ma rdzę a druga zdrowa, nie wiem dlaczego :( W te upały to rzeczywiście jeden dzień i obsypują się, ale są wielkie i pachnące :D

Annes
, dzięki, ta rabata jest bezproblemowa,trochę taka oficjalna ale ja chyba tak lubię :wink: Dosadziłam tam obwódkę z lawend, ale jeszcze są malutkie i nie widać ich na zdjęciu :wink:

Jeszcze raz Schloss Eutin

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitła pierwsz z nowych lilii :P

Obrazek
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu, Chopin, zgodnie z katalogiem róż, ma średnio intensywny zapach i silne pędy. Mój tak ma, ale jest przesadzony i rosnie w półcieniu. Stąd chyba tylko jeden kwiatek, mam nadzieję, że się jeszcze popisze.
Chyba założymy fanklub Westerlanda? Ja też go uwielbiam.
Nie przepadam za różowymi różami, ale Twój Schloss Eutin jest piękny. Sliczny kształt kwiatu i nawet pokrój krzaczka taki ...z obrazka.
A ta duża różowa obok lilii to..? Mam chyba podobną. Możesz zrobić zbliżenie kwiatka i pąka?
:wit
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, świetny pomysł z fanklubem Westerlanda - jestem za :D
To wspaniała róża , kolor i zapach, układ płatków ,pokrój krzaczka, wszystko mi się u niej podoba, jest wyjątkowa :lol:
Mam jeszcze drugiego , ale jeszcze nie kwitł :? , przesadzony niedawno, ciekawe czy to w ogóle będzie on, z niecierpliwością czekam co pokaże :wink:
Moja biała róża miała jeden kwiat, dosyć długo się utrzymywał mimo że była przesadzona i to na pełne słońce ;:3 Może dlatego kwiat był mały , a może to nie Chopin :( Liście matowe, dopiero zaczyna rosnąć, przedtem była w donicy :wink:
Także nie przepadam za różowymi różami :wink: ,ale Schloss jest śliczna :P , ładny krzaczek, błyszczące liście, ciekawe jaka duża urośnie?
Z jasno różowych mam tylko Louise Odier, Fairy i może Bonicę , ale ledwo żyje, gdyż została wykopana przez psa i leżała pół dnia na słońcu w upal - próbuję ją odratować :?

Ta róża obok lilii to rabatowa King Arthur z Rosanexu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Bardzo ładny ten Król Artur - widziałam je wiosną w LM, ale nie myślałam, że są tak ładne! Jak się sprawuje jeśli chodzi o choroby?
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia , Król Artur to naprawdę ładna róża , szczerze polecam, ciemny róż, kwiaty bardzo długo się trzymają , nawet w te upały, trochę tylko blakną :wink:
Mam dwie, jedna zdrowiutka aż do jesieni, druga , rosnąca 3 metry dalej ma rdzę od początku sezonu, nie mocno, nie jest łysa , trochę dolne liście, ale to nie przeszkadza jej kwitnąć obficie :D
Zastanawiam się tylko dlaczego , może to kwestia ziemi, sama nie wiem :|
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Pięknie Ci kwitną różyce... Ja od moich jestem oddalona o 200km i tylko mogę trzymać kciuki, żeby nie uschły od tych upałów:( Wpisuję się do klubu Westerlanda- mój wsadzony dopiero co miał wprawdzie dopiero 2 kwiaty, ale już go pokochałam.

Nostalgia - jej zakup staje się jedną z pilniejszych potrzeb!
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daguś, trzeba pomyśleć może o wątku dla Westerlanda :wink: , zasłużył sobie na wyróżnienie :tan
Mój ma drugi rok, miał mnóstwo kwiatów, teraz widzę zabiera się do rośnięcia, wypuszcza nowe pędy ;:65
Drugi krzaczek jeszcze nie kwitł, był przesadzony i dopiero aklimatyzuje się.
Kupiłam drugiego bo tak coś czułam że będzie cudny :roll:

Pewnie jesteś na wakacjach, pogoda świetna ,życzę miłego wypoczynku.
A róże będą długo kwitły i jeszcze zdążysz się nimi nacieszyć :P

U mnie jest piaszczysta ziemia , więc swoje podlewam co jakiś czas, szczególnie te nowo posadzone.
Nie chcę żeby padły w tym upale :?
Ale ogólnie one lubią słoneczko, większość dzielnie się trzyma, więdnie Graham Thomas i troszkę Louise Odier
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Kasiu, a te małe jasnoróżowe kwiatuszki między różami to co to za cudeńka?

Kurczę, szkoda, że Goldilocks tak szybko przekwita - bo piękna niesłychanie ;:108

King Arthur to nie przypadkiem Warwick? Bo coś nie wydaje mi się, żeby to było to, co sprzedawali pod tą nazwą :roll: Trafiło ci się, oj trafiło!! ;:138
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiś, jasnoróżowe kwiatki to gożdziki, a te całkiem malutkie to macierzanka cytrynowa :D

Goldikocs niestety szybko opada, ale kwiaty śliczne i ładne krzaczki, i pachnie :wink:

Przejrzałam zdjęcia Warwicka , to raczej nie ta róża :?
Moja jest przede wszystkim mała , kwiaty są dużo ciemniejsze i mniejsze niż Warwick, inne listki, myślę że to nie on :(
Oczywiście prawdziwy King Arthur też to nie jest :shock: :?
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha, ciekawe co to w takim razie :roll: Jeśli chodzi o wielkość to akurat w pierwszym roku może być inaczej (moja Clair w pierwszym roku miała mniejsze kwiaty, krzew oczywiście też był dwa razy mniejszy). Szkoda, że nie wiadomo, co to, bo ładne :wink:

Aaa... to te słynne goździki - to one jeszcze kwitną?
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie , już przekwitły, mają tylko pojedyncze kwiatki , to wcześniejsze zdjęcie :D

Ta róża jest już u mnie drugi sezon, i nie widzę żeby szalała ze wzrostem :wink: Oczywiście urosła, ale nie śmiga tak jak te róże które maja być duże :)
Będę ją nazywać Król Artur z Rosanexu :wink:

Widziałam twoją Clair, pięknie kwitnie :shock: Wszystkie pięknie ci rosną :P Dużo podlewasz?

O gożdzikach pamiętam :)
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, ja podlałam raz. Niedawno, kilka dni temu - bo podlewałam inne rosnące na różance (pomidory i borówki), więc trochę też pod (i na - bo podlewałam i konewką i wężem z lenistwa :oops: :oops: ) róże. Herkulesa, Fishermana lichego z Rosanexu, który jest taki słaby, że nie wiem, kiedy dobije do właściwej wielkości, może za 4 lata, Ascot i Augustę raz gnojówką (niewiele raczej, ale one zwlekały z kwitnieniem, a mi się śpieszyło ;:65 choć sądzę, że wcale nie miało to wpływu na rozwój pąków).
Akurat te najsilniej rosnące rosną same z siebie - tzn. korzystają z warunków, jakie tam mają. Pod róże, w dołek, dawałam trochę obornika. Ale wiesz, tam mam niezłą ziemię. W dodatku wiosną przekręcałam do góry korzeniami darń, to się rozłożyło i wzbogaciło zapewne glebę. Choć ten Fisherman - chyba nie bez znaczenia jest jakość sadzonki... ten ma 2 pędy i ze 30 cm :evil:
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”