mnie się nie udaje ze storczykami

więc przerzuciłam się na fiołki

O, rzeczywiście jest, fantastyczny tetraspisik. kwitnie jeszcze czy już przekwitł? Nie wiem za bardzo, jaka jest trwałosć kwiatów, bo mój przyszedł z jednym kwiatkiem, ale teraz puszcza trochę pąków na pędzikach. Schillerianę też mam, ale dość krótko, jak na razie sporo urosła odkąd przyszła. Była w samym mchu i kawałku folii, ale ją przesadziłam do normalnej doniczki i do kory, ładnie przyrastają korzonki. Jestem ciekawa, jak wygląda twój. Jak uprawiasz botaniczne Phal.? Na parapecie czy w orchidarium?Phragboy pisze:Dusiu Phal tetraspis mam, są nawet zdjęcia w moim wątku na stronie 15. Phal schilleriana również posiadam, na razie "kluje się" pędzik, jak zakwitnie to wstawię zdjęcia, ale to tak za około miesiąć - dwa.
A masz też tetraspisa C1? Ja mam na razie tylko normalnego, uprawiam tak jak hybrydy, na parapecie, tylko częsciej podlewam. Ale chyba mu u mnie pasuje, bo ma z 9 pąków i trzeci pędzik rośnie.Dusiu Mam dwa Phal.tetraspis które kwitną na zmianę. kwiatki mają trwałość około 2 tyg. i ładnie pachną, u mnie rosną w mchu. Dorosłe okazy na oknie, na tackach z keramzytem, młode w orchidarium.