Haniu tojady to duże krzaki, zagłuszały mi inne kwiaty. Zobaczysz gdy u ciebie rozrośnie się. Muszę przyznać, że są ładne, mają wyraźne ostre kolory. Miłego wieczoru.
Witaj Alu, miło, że ci się podoba, jest pełnia lata więc wszystko kwitnie nawet chryzantemki zakwitły, wydaje mi się, że to za wcześnie. Co do zbiorów to naprawdę ogórki obrodziły, chyba tegoroczna parna pogoda dopisała. Odnośnie działeczki to przydałaby się wielu, zwłaszcza osobom w starszym wieku choćby dla poprawienia kondycji.
Grażynko miło, że wpadłaś, dziękuję. Wspominasz o jeżowkach, jeśli miałaś na myśli te żółte kwiaty, to są rudbekje a niebieski to tojad. Jedne i drugie są bylinami.
Haniu ja staram się przesadzać kwiaty wczesną wiosną, zresztą nie tylko kwiaty ale również krzewy i iglaki, wszystko sadzę o tej porze roku, gdyż łatwiej się przyjmują. Zdarza się tak, że muszę coś przesadzić, to przesadzam roślinę z dużą bryłą ziemi, zawsze się przyjmują. Haniu sama ocenisz jak postąpić.
Jak zwykle piękne kwiatuchy pokazujesz Irenko ,z tojadem robiłam kilka "podchodów" ale nigdy mi nie wypaliły.Stały latami i wcale się nie rozrastały aż z nich zrezygnowałam.A u Ciebie takie dorodne .
Maryna.
Witaj Irenko! Rabata bylinowa z tojadem i floksami - marzenie Bardzo podoba mi się tojad dwukolorowy. Na razie cieszę się z mojego niebieskiego ale już myślę o następnych. Posadziłem tojada w cieniu a u Ciebie widzę na słońcu. Czy dobrze rośnie?
Świetna goryczka! Chyba mam taką samą w starym ogrodzie. Czy nie sprawia Ci kłopotu? Czy potrzebuje więcej wapna? Bo goryczki są kapryśne, jeśli chodzi o glebę.
Maryniu wspominasz o tojadzie, wydaje mi się, że to są bardzo łatwe kwiaty w uprawie, specjalnych warunków glebowych nie wymagają, wystarczy trochę słońca i rosną duże krzaki.
Jacku dziękuję za miłe słowa. Rabata z floksami i tojadami to taka "staroświecka" rabata, zwłaszcza floksy to ulubione kwiaty naszych babć ale ja je też bardzo lubię, ładnie wyglądają i pięknie pachną, są kolorowe i nie są wymagające. Jeśli chodzi o goryczkę to niedawno ją kupiłam, nie wiem jak dalej będzie rosła.
Irenko chyba przez skromność piszesz,że u Ciebie już nie kolorowo.Piękne różę a zestawienie floksów z liliowcami rewelacja.
Irenko powiedz mi jak ten kwiat się zwie
podobny do mojego dzwonka ale jednak inny.Bardzo lubię niebieskie kwiaty
Haniu jesteś niezwykle miła, dziękuję. Te błękitne kwiatki to zwykły dzwonek karpacki tylko pełny. My też lubimy niebieskie kwiaty a zwłaszcza córka, zawsze powtarza, żeby sadzić więcej niebieskich bylin, tylko skąd je wziąć, w sprzedaży coś ciekawego trudno napotkać.