Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1
- andowan
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lip 2007, o 07:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Izo- ja też bardzo go lubię choć na wykwitnięcie musiałam czekać aż trzy lata taką kupiłam maleńką sadzonkę.
Marto- bardzo, bardzo jestem wdzięczna za identyfikację liliowca
Już jest przy nim etykietka z nazwą odmiany.
Danusiu- my wszyscy na tym forum cierpimy na nieuleczalną chorobę ale ja uważam, że człowiek pozbawiony pasji, żyje w połowie; zobacz ile radości daje nam każdy kolejny nabytek - zresztą Ty to doskonale wiesz tylko tak się droczysz
Geniu, Maju, Jolu- dziękuję za miłe słowa.
Tegoroczne lato nas nie rozpieszcza. Właściwie ciągle narzekam - a to, że za sucho a to, że za mokro . No a teraz, że rośliny gotują się w upale. Rośliny rzeczywiście źle znoszą te sensacje pogodowe i zaczynają nagminnie chorować. Szczególnie lilie.Kwitną kolejne orientpety

NN 
Moja ulubiona lilia trąbkowa African Queen i jeżówka Pink Double Delight stopniowo wypełniająca środek

Na skalniaku tym razem niebiesko-fioletowo

Marto- bardzo, bardzo jestem wdzięczna za identyfikację liliowca
Danusiu- my wszyscy na tym forum cierpimy na nieuleczalną chorobę ale ja uważam, że człowiek pozbawiony pasji, żyje w połowie; zobacz ile radości daje nam każdy kolejny nabytek - zresztą Ty to doskonale wiesz tylko tak się droczysz
Geniu, Maju, Jolu- dziękuję za miłe słowa.
Tegoroczne lato nas nie rozpieszcza. Właściwie ciągle narzekam - a to, że za sucho a to, że za mokro . No a teraz, że rośliny gotują się w upale. Rośliny rzeczywiście źle znoszą te sensacje pogodowe i zaczynają nagminnie chorować. Szczególnie lilie.Kwitną kolejne orientpety

NN 
Moja ulubiona lilia trąbkowa African Queen i jeżówka Pink Double Delight stopniowo wypełniająca środek

Na skalniaku tym razem niebiesko-fioletowo

- andowan

Aniu- moim zdaniem lilie trąbkowe nie są trudne ale chyba ciężkiej, gliniastej gleby nie lubią. U mnie rosną w przepuszczalnej. Sęk w tym, że lilie zazwyczaj potrzebują w okresie spoczynku suchego podłoża a w gliniastej glebie, gdy pada długo deszcz, mogą po prostu zagniwać. Ale są tak cudowne, że ja na Twoim miejscu po prostu rozluźniłabym im podłoże żwirem. 
- andowan

Maju- z miłą chęcią. Teraz jest pojedynczy pęd więc i cebula pojedyncza ale lilie trąbkowe chętnie klonują więc może w przyszłym sezonie będzie więcej. Mi się ona osobiście niezbyt podoba ( jest to brudny fiolet) ale ktoś z sąsiedniego forum zidentyfikował ją jako rzadką odmianę, więc nie będę się jej pozbywała.
W czasie zwiedzania wątków zaprzyjaźnionych forumowiczów przeczytałam wypowiedź o znudzeniu liliami i liliowcami.
Co zrobić- to jest właśnie czas lilii i liliowców. W moim ogrodzie też rozwijają się kolejne odmiany.

kolejne siewki trąbkowe

liliowce cierpią w upale

zakwitają pierwsze minisadzonki fuksji

W czasie zwiedzania wątków zaprzyjaźnionych forumowiczów przeczytałam wypowiedź o znudzeniu liliami i liliowcami.
Co zrobić- to jest właśnie czas lilii i liliowców. W moim ogrodzie też rozwijają się kolejne odmiany.

kolejne siewki trąbkowe

liliowce cierpią w upale

zakwitają pierwsze minisadzonki fuksji

- andowan

Maju- ja także nie.
Wczoraj ogród tonął w deszczu. Byłam bardzo zadowolona bo po kilkudniowych upałach rośliny potrzebowały wody.
Oto kilka ostatnich zdjęć.
Jeżówka Pink Double Delight stopniowo wypełnia koszyczek. Lubię obserwować ten proces, który trwa około dziesięciu dni. Zakwitł w końcu mój ulubiony pełny liliowiec Patricia.

Rozwijają swoje wiechy kolejne floksy. Lubię ich subtelny zapach. Dobrze, że pojawiły się odmiany o sztywnych pędach i odmiany niższe, które nie są podatne na wyleganie. Jeżówki niestety pochyliły się pod wpływem silnego wiatru towarzyszącemu burzy.

Goryczki siedmiodzielne i krzewiasty dziurawiec

Wczoraj ogród tonął w deszczu. Byłam bardzo zadowolona bo po kilkudniowych upałach rośliny potrzebowały wody.
Oto kilka ostatnich zdjęć.
Jeżówka Pink Double Delight stopniowo wypełnia koszyczek. Lubię obserwować ten proces, który trwa około dziesięciu dni. Zakwitł w końcu mój ulubiony pełny liliowiec Patricia.

Rozwijają swoje wiechy kolejne floksy. Lubię ich subtelny zapach. Dobrze, że pojawiły się odmiany o sztywnych pędach i odmiany niższe, które nie są podatne na wyleganie. Jeżówki niestety pochyliły się pod wpływem silnego wiatru towarzyszącemu burzy.

Goryczki siedmiodzielne i krzewiasty dziurawiec

- grazynarosa22

- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Atka-a1

- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Aniu, moja jeżówka pełna też już kwitnie. Oczywiście została na stałe u mnie
Lilie cudowne, ta ciemnofioletowa trąbkowa wygląda bardzo interesująco. U mnie tez lilie kwitną, ale dziecko zabrało aparat, a z drugiego mogę wklejać zdjęcia dopiero po małej obróbce - a na to nie ma czasu.
Codziennie do Ciebie zaglądam i czekam co jeszcze pokażesz
Lilie cudowne, ta ciemnofioletowa trąbkowa wygląda bardzo interesująco. U mnie tez lilie kwitną, ale dziecko zabrało aparat, a z drugiego mogę wklejać zdjęcia dopiero po małej obróbce - a na to nie ma czasu.
Codziennie do Ciebie zaglądam i czekam co jeszcze pokażesz
- andowan

Beatko-ja też do Ciebie zaglądam i wiem, że nie dysponujesz teraz aparatem. Cieszę się, że zostawiłaś tę jeżówkę u siebie- na pewno będziesz z niej zadowolona. Lilię zidentyfikował obuwik z sąsiedniego forum jako Violet Queen ale jej nie znalazłam w sieci żeby porównać. Zapraszam ponownie do mojego ogrodu choć już mało roślin zostało z pąkami.
Grażyno- jak zwykle jesteś bardzo miła w ocenie moich zieloności; dziękuję pięknie za miłe słowa.
Grażyno- jak zwykle jesteś bardzo miła w ocenie moich zieloności; dziękuję pięknie za miłe słowa.
- martinez_82
- 500p

- Od: 1 wrz 2008, o 10:18
:)
śliczny zestaw paproci az przyciąga oko . gratuluje całego ogrodu naprawde sliczny.