Czosnek niedźwiedzi(Allium ursinum) cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek niedźwiedzi- Allium ursinum
Trochę nienaturalnie oświetliła je lampa, ale w zeszłym roku tu rosły.
U mnie w ogrodzie już czosnek powoli wychodzi. Wczoraj nawet zerwałam dwa listki na kanapkę. Cały czas czekam aż zakwitnie, bo podobno kwiaty też są jadalne i mam ochotę ich spróbować 

- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo serdecznie chciałam podziękować forumkowi "Gleba" za wspaniałe sadzonki czosnku. Zapakowane rewelacyjnie. Doszły błyskawicznie w doskonałym stanie. Posadzę w cieniu pod drzewkami owocowymi. Jest tam dość wilgotno. Jeszcze raz "wielkie dzięki" 

- Gleba
- 100p
- Od: 14 lut 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bożenko -
!
Daj znać jak się sprawują, jestem strasznie ciekawa jak tam moje "dzieci" w świecie
A kto już podżera? Bo ja tak!! 

Daj znać jak się sprawują, jestem strasznie ciekawa jak tam moje "dzieci" w świecie

Słoneczko, wyjdź! 

U mnie Twoje "dzieci" pięknie kwitły w doniczkach. Czekam ąz wszystkie przekwitną to posadzę na miejsce stałe
Zrobiłam to już co prawda na pw, ale chyba wypada
też tutaj, na forum
.
Glebo bardzo dziękuję za przesłane "dobrodziejstwa" i to w takiej ilości!! Wiem, że oprócz sadzonek i papryczek.. włożyłaś też coś więcej :SERDUSZKO.Wielkie dzięki
!!
też tutaj, na forum

Glebo bardzo dziękuję za przesłane "dobrodziejstwa" i to w takiej ilości!! Wiem, że oprócz sadzonek i papryczek.. włożyłaś też coś więcej :SERDUSZKO.Wielkie dzięki

Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
I ja dostałam paczuszkę a raczej pakę z czosnkiem, już posadzony, dużo sadzonek miało juz pączki kwiatowe, więc będzie go jeszcze więcej 

Już są posadzone.

Kochane są "ludziki" na forum!

Zielonym do góry!
Ja również chciałabym publicznie podziękować naszej Glebci!
Mam nadzieję na urodzaj w przyszłym roku.
Pozdrawiam Cię Glebcia bardzo serdecznie!

Mam nadzieję na urodzaj w przyszłym roku.
Pozdrawiam Cię Glebcia bardzo serdecznie!

No nie wiem bo rośnie na balkonie ale w cieniuakl62 pisze:Arkady, jak już się pojawił, to tylko daj mu żyć (gleba jak w lesie), a zostanie.

A mi się udało
Latem ub, roku wsiałam do ziemi na działce nasionka czosnku. Popatrzyłam na Wasze zdjęcia i poszłam szukać. Okazało się, że są już maluśkie, ale całkiem ładne roślinki. Na razie ok. 10szt, Ile teraz trzeba czekać lat
żeby można było je podskubywać? 

Piszę, żeby pocieszyć wszystkich siejących.
Miałam dwa miejsca w ogrodzie, gdzie rosły czosnki. Niewiele ich było, bo też sadziłam zamawiane przez neta cebulki. Ale rosły już od dwóch czy trzech lat i kwitły oraz wydawały nasiona i były z tych nasion wiosną siewki. W jednym miejscu czosnki mi wymarzły zeszłej zimy. Nic nie wyszło na wiosnę, nawet młodych siewek nie było. Aż tu, w tym roku, w miejscu gdzie rosły te wymarznięte, masa siewek. Jakimś cudem musiały wykiełkować nasiona wysiane z kwiatków dwa lata temu. Nie wiem, czemu nie wykiełkowały w zeszłym roku, ale teraz mam tam las siewek czosnku.
Ponieważ martwiłam się, tymi wymarzniętymi czosnkami (bo mało mi zostało po tej okropnej zimie w drugim miejscu) też kupiłam tej wiosny nasiona i jeszcze jak były mrozy wysiałam do doniczki. Nic nie wschodzi. Nie wyrzucam, odstawię doniczkę i poczekam.
Tu od zeszłej zimy nie było ani śladu czosnku. A teraz proszę:

Miałam dwa miejsca w ogrodzie, gdzie rosły czosnki. Niewiele ich było, bo też sadziłam zamawiane przez neta cebulki. Ale rosły już od dwóch czy trzech lat i kwitły oraz wydawały nasiona i były z tych nasion wiosną siewki. W jednym miejscu czosnki mi wymarzły zeszłej zimy. Nic nie wyszło na wiosnę, nawet młodych siewek nie było. Aż tu, w tym roku, w miejscu gdzie rosły te wymarznięte, masa siewek. Jakimś cudem musiały wykiełkować nasiona wysiane z kwiatków dwa lata temu. Nie wiem, czemu nie wykiełkowały w zeszłym roku, ale teraz mam tam las siewek czosnku.

Ponieważ martwiłam się, tymi wymarzniętymi czosnkami (bo mało mi zostało po tej okropnej zimie w drugim miejscu) też kupiłam tej wiosny nasiona i jeszcze jak były mrozy wysiałam do doniczki. Nic nie wschodzi. Nie wyrzucam, odstawię doniczkę i poczekam.

Tu od zeszłej zimy nie było ani śladu czosnku. A teraz proszę: