Ciemiernik(Helleborus) cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ciemiernik cz. II

Post »

U mnie , powoli się zaczyna
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

selli7 - 'Silver Moon' właśnie przeżył u mnie trzecią zimę. Nie jest tak okazały jak Twój, ale ładnie się rozrasta, kwitnie i nie wygląda na to żeby był bardziej wrażliwy od innych.

Tak wyglądał 2 lata temu:

http://mmm.drl.pl/?cat=433

Ja bym go nie męczyła w donicy:)
Pozdrawiam, Marta
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Zakwitł ciemiernik, jeszcze część pąków skrywa między liśćmi :) Przepraszam za ostrość - robione telefonem.

Obrazek
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57

Post »

Dla takich kwiatów, warto go trzymać w tej donicy i pomęczyć się trochę..

Gratuluję pomysłu.
Ja wsadziłam do gruntu i zmarzł pierwszej zimy.
Pozdrawiam , Elżbieta
Ismena
500p
500p
Od: 5 sty 2008, o 20:00
Kontakt:

Post »

Witam!

U was we Wrocławiu nie powinien zmarznąć, może zgnił lub coś go obżarło.
Pozdrawiam
Ismena
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Pomęczyć i nadźwigać się trzeba tylko trochę w zimie. Jak okres 'plusowy' to wynoszę na zewnątrz, ale często znów trzeba przenieść do jasnego i chłodnego przedsionka.Plastikowa donica włożona jest do ciężkiej ceramicznej.Jednak jak widać sama roślina chyba się nie męczy. :) Latem stoi w cienistym kącie na tarasie.

Być może, że taki posadzony jesienią nie ukorzeniony marznie? Teściowa wiosną zeszłego roku posadziła tę samą odmianę na grobie. W dniu Święta Zmarłych widziałam, że się ładnie ukorzenił, urósł, zobaczymy jak będzie po zimie :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

szkolka_ismena pisze: U was we Wrocławiu nie powinien zmarznąć, może zgnił lub coś go obżarło.
Ano, zwłaszcza że u mnie na Podbeskidziu zimuje - sprawdziłam jakiś tydzień temu, ma pąki.
Możliwe też że miał za sucho, ewentualnie grzybki - niestety one lubią ciemierniki.

A to mój zeszłoroczny nabytek, 'Double Queen', wielka sadzonka przyleciała w bagażu podręcznym:) Widzę, że ciemierniki z tej serii zaczynają się pojawiać w Polsce :heja Super, bo główna ich zaleta to wyprostowane główki kwiatów. Cieszę się, bo widzę że w tym roku ma masę pąków.

Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny jest! Wyobrażam sobie miny obsługi lotniska przy sprawdzaniu bagażu :lol:
A co znaczy "z tej serii" - generalnie te o pełnych kwiatach mają bardziej wyprostowane łebki?
Temat mnie coraz bardziej wciąga...
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

E, obsługa nie takie rzeczy widziała. Latam do Anglii kilka raz w roku i zawsze jakieś zielsko wiozę (ostatnio np hortensję).
Double Queen to seria, kwiaty są bardzo pełne i duże, kropkowane, wyprostowane - różnią się kolorami, od białego poprzez seledynowy, żółty do różnych odcieniu różowego. Byłam tam wiosną i w sklepach wybór był ogromny, niestety więcej do bagażu by mi nie weszło:( Ten wpadł mi w oko i bez wahania nabyłam.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za odpowiedź ;:180
Jakoś pomyślałam, że Double Queen to konkretna odmiana, a nie cała seria.
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ciągle ktoś mnie pyta (lub straszy), że te wychuchane rośliny u nas się nie przyjmą. Przyjmują się, jak dotąd nic mi nie padło a sporo już przywiozłam, mam wrażenie, że te z UK nie są tak podpędzane jak holenderskie.
Muszę przyznać, że mnie wiosną wybór ciemierników tam oszołomił, w każdym sklepie po kilkanaście odmian. Przywiozłam jeszcze takiego prawie czarnego, jak zakwitnie sfocę.
Pozdrawiam, Marta
Ismena
500p
500p
Od: 5 sty 2008, o 20:00
Kontakt:

Post »

bystrzanka pisze:Piękny jest! Wyobrażam sobie miny obsługi lotniska przy sprawdzaniu bagażu :lol:
Witam!
Od kiedy jesteśmy w Unii to można przywozić rośliny z krajów unijnych i wysyłać także.
Pozdrawiam
Ismena
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do czasu aż ktoś sprytny uzna rośliny za przedmiot równie niebezpieczny co pilniczek do paznokci i na pokład samolotu nie wpuści...
A tak bardziej na temat - jak wyglądają ceny roślin w GB? I czy transport (inni niż osobisty) ich nie wykańcza?
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48

Post »

Hip, hip hurra! Jeszcze w październiku narzekałam, że mi ciemierniki nie kwitną, aż tu nagle - początek lutego - widzę malutkie pączusie na swoich Double Queen ;:138
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

bystrzanka pisze:Do czasu aż ktoś sprytny uzna rośliny za przedmiot równie niebezpieczny co pilniczek do paznokci i na pokład samolotu nie wpuści...
A tak bardziej na temat - jak wyglądają ceny roślin w GB? I czy transport (inni niż osobisty) ich nie wykańcza?
Zawsze można pocztą. Ja nigdy nie miałam problemów na lotnisku, zawsze na wszelki wypadek biorę paragon i trzymam do przylotu. Do podręcznego wkładam zielsko w ostateczności, wożę w nim aparat i nie chce by się walał w kompoście.
A ceny jak wszędzie - różne. W szkółkach taniej, czasem o połowę niż w Centrach ogrodniczych i wybór większy. Typowe Garden Centre są raczej dla przeciętnego klienta, ale przybysza z Polski i tak są w stanie oszołomić różnorodnością. Gdy kupowałam ciemiernika, wybór był ogromny a gdy pojechałam tam dwa dni później pomóc coś wybrać siostrze to były już bardzo mocno przebrane, jakieś resztki. Ceny bylin wahają się w granicach 2-10 funtów ale za przylaszczkę japońską trzeba i 500 zapłacić:) 4 czy 5 funtów za bylinę może się wydawać dużo, ale zazwyczaj są to bardzo ładne i duże sadzonki. Krzewy są odpowiednio droższe, ale zdarzyło mi się przy jednym ogrodzie kupić hortensję za 6 Ł. Cudną, u nas raczej nie do zdobycia. Wybór w ichnich sklepach i szkółkach jest ogromny, kiedyś policzyłam w jednym, że samych liliowców było ok 150 odmian, do wyboru do koloru. Często też jest tak, ze jakaś roślina jest w mniejszej doniczce (taniej) albo bardziej rozrośnięta w znacznie większej - drogo.
Pozdrawiam, Marta
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”