Spadłam z krzesła i leżę pod biurkiem ;:13
Gratulacje

nie kwitła.. żar się leje z nieba co kwitnieniom raczej nie sprzyja (jest tak gorąco, że warstwa sphagnum, którą położyłam w niektórych doniczkach i regularnie spryskuję jest prawie sucha następnego dnia).. może we wrześniu/październiku weźmie się do robotyStorczykowa pisze:to dużo masz botanicznych. ja mam z 50 hybryd, ale nie pozbyłabym się ich. czego miałam się pozbyć, to się pozbyłam (czyli tych nudnych i nie rosnących u mnie storczyków typu Dendrobium, Cattleya, Paphiopedilum). a twoja bellina już ci kwitła? bo moja nie chce.
Anusska, miałaś rację - dziś kwiat zrobił się intensywnie słonecznie żółty (wczoraj był to kolor wpadający w cytrynowy) i delikatnie pachnie à la konwaliaAnusska pisze:Cattleya piękna ;:165 I nie bądź smutna, że nie pachnie- jeszcze pewnie ją powąchasz.
A to dlatego, że katleje dopiero po całkowitym roziwnięciu kwiatka wydzielają zapach
Można wiedzieć, co zrobiłaś z pozostałymi Phalaenopsis, skoro teraz masz już same botaniki...?
No to super!edyseja pisze:Anusska, miałaś rację - dziś kwiat zrobił się intensywnie słonecznie żółty (wczoraj był to kolor wpadający w cytrynowy) i delikatnie pachnie a la konwaliaAnusska pisze:Cattleya piękna ;:165 I nie bądź smutna, że nie pachnie- jeszcze pewnie ją powąchasz.
A to dlatego, że katleje dopiero po całkowitym roziwnięciu kwiatka wydzielają zapach
Można wiedzieć, co zrobiłaś z pozostałymi Phalaenopsis, skoro teraz masz już same botaniki...?