Edyseja - orchidee

Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

edyseja!!!
Spadłam z krzesła i leżę pod biurkiem ;:13

Gratulacje ;:138
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Chyba rzeczywiście się niezbyt udał ten koncert, bo nawet za dużo o nim nie mówią :wink:
Ale może lepiej wróćmy do storczyków, żeby później się nam nie dostało :lol: Może zdradzisz, jakie masz botaniki? :wink:
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Od: 6 gru 2008, o 13:21
Kontakt:

Post »

z botaników lecąc alfabetycznie mam: bellinę, c-c flava, equestrisa, fasciatę, hieroglyphicę, kunsteri, lindenii, pallens, pantherinę, pulchrę, schillerianę, stuartianę nobilis, sumatranę green, venosą i viridisa

szkoda było się pozbywać hybryd - niestety w mieszkaniu w bloku nie mam gdzie ich wszystkich trzymać :roll:
Edyta
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

to dużo masz botanicznych. ja mam z 50 hybryd, ale nie pozbyłabym się ich. czego miałam się pozbyć, to się pozbyłam (czyli tych nudnych i nie rosnących u mnie storczyków typu Dendrobium, Cattleya, Paphiopedilum). a twoja bellina już ci kwitła? bo moja nie chce.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Rzeczywiście sporo tych botaników :wink: A kwitły już może któreś, czy to raczej maluchy? :roll:
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Storczykowa pisze:to dużo masz botanicznych. ja mam z 50 hybryd, ale nie pozbyłabym się ich. czego miałam się pozbyć, to się pozbyłam (czyli tych nudnych i nie rosnących u mnie storczyków typu Dendrobium, Cattleya, Paphiopedilum). a twoja bellina już ci kwitła? bo moja nie chce.
nie kwitła.. żar się leje z nieba co kwitnieniom raczej nie sprzyja (jest tak gorąco, że warstwa sphagnum, którą położyłam w niektórych doniczkach i regularnie spryskuję jest prawie sucha następnego dnia).. może we wrześniu/październiku weźmie się do roboty :D
Edyta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Anusska pisze:Cattleya piękna ;:165 I nie bądź smutna, że nie pachnie- jeszcze pewnie ją powąchasz.
A to dlatego, że katleje dopiero po całkowitym roziwnięciu kwiatka wydzielają zapach :wink:
Można wiedzieć, co zrobiłaś z pozostałymi Phalaenopsis, skoro teraz masz już same botaniki...? :shock:
Anusska, miałaś rację - dziś kwiat zrobił się intensywnie słonecznie żółty (wczoraj był to kolor wpadający w cytrynowy) i delikatnie pachnie à la konwalia ;:11
Edyta
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

edyseja pisze:
Anusska pisze:Cattleya piękna ;:165 I nie bądź smutna, że nie pachnie- jeszcze pewnie ją powąchasz.
A to dlatego, że katleje dopiero po całkowitym roziwnięciu kwiatka wydzielają zapach :wink:
Można wiedzieć, co zrobiłaś z pozostałymi Phalaenopsis, skoro teraz masz już same botaniki...? :shock:
Anusska, miałaś rację - dziś kwiat zrobił się intensywnie słonecznie żółty (wczoraj był to kolor wpadający w cytrynowy) i delikatnie pachnie a la konwalia ;:11
No to super! :heja :wink:
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin !
Ja nie mam nawet połowy tej ilości kwiatów, ale niestety też słyszę , że kwiatów ci nei kupowaliśmy, bo już masz tyle (jakie tyle??? :shock: )
nie wiem dlaczego niektórzy nie umieją się cieszyć z pasji innych ludzi. Tak samo mam z kotami. Mimo, że nie jestem maniaczką - kotów ma tylko 3, nie mam jakichś bibelotów. Jednak są rzeczy, które mi się podobają, ale są za drogie by je sobie kupić. Niestety sugestia, by się rodzina złożyła na prezent nie przeszła (jakiś czas temu była w Rosenthalu seria filiżanek z kotami na przykład). Filiżanki w różyczki - są już jak najbardziej ok :evil:
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Kontakt:

Re: Edyseja - orchidee

Post »

wklejam kilka nowych fotek moich storczyków (niektóre z nich mają pędy, w najbliższym czasie powinien zakwitnąć pallens bo już formują mu się pączki)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Edyta
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cuuuudny ten Twój parapecik ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękna kolekcja. Dużo masz już botanicznych?
Agnieszka Co.
100p
100p
Od: 16 lut 2009, o 11:54

Post »

Co tam Edysejko w Twoich parapetach słychać???
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest już ten pallens :wit
Pozdrawiam Dorota!
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Kontakt:

Post »

pallens na razie się leni, pączki powoli się powiększają i pojawiają się na nich ciapki

w tym roku zrobiłam tylko zdjęcia po wymianie wierzchniej warstwy sphagnum i kwitnącej katlei (pięknie i intensywnie pachnie):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

czekam na "świeżą" dostawę od Jolci, która pojawi się w kraju jako zwiastun wiosny :-D
Edyta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”