Lilie z nasion .
Re: Nasiona lilii
howlit bardzo interesujące siewki,szczególnie ta o zwisłych kwiatach jest niesamowita. Ja czekam na kwitnienie trąbek , które siałem w ubiegłym roku z nasion od mirzana
Pozdrawiam Mariusz
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 lut 2012, o 15:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- lilija
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 sty 2014, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Howlit a czym ty ją karmisz???howlit pisze:A to niektóre z moich siewek:
A to siewka lilii trąbkowej, jeszcze nie kwitnie, ale już ma 2,40 m. wysokości ( w roku ubiegłym 1,70 m.):

pozdrawiam,Ania
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Mirku - piękne siewki tegoroczne.
Zwłaszcza zielona trąbka. Gdybyś kiedyś Miał nadmiar nasion, to ustawiam się w kolejce.
Uwielbiam zielone kwiaty i je kolekcjonuję
Zwłaszcza zielona trąbka. Gdybyś kiedyś Miał nadmiar nasion, to ustawiam się w kolejce.
Uwielbiam zielone kwiaty i je kolekcjonuję

- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Ja dzisiaj zapyliłem Evinę pyłkiem Gran Paradiso i odwrotnie.
Coś z tego będzie? Bo w końcu Evina to też jakaś śmieszna krzyżówka międzygrupowa (wg internetu A x AT) , a Gran Paradiso to azjatka. Zapyliłem tak, a nie inaczej, bo na razie inne azjatki nie kwitną..
Czy można wykorzystać Evinę w krzyżówkach z innymi azjatkami ? Jeśli bym przechował pyłek w lodówce?
Dziękuję bardzo

Dziękuję bardzo

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- Marcoo16
- 1000p
Okej, czyli z Eviną mogę eksperymentować, a z Gran Paradiso - dać sobie spokój.
Pięknie dziękuję

Pięknie dziękuję

Pozdrawiam Marek
Nie rezygnuj,większa radość,jak większe trudności.Z Eviną też nie będzie łatwo,to krzyżówka
międzygatunkowa.Sama nasion nie zawiąże,czasem można trafić,kogo da się zapylić jej pyłkiem.
Pyłek można w lodówce przechowywać,tak robiłem z pyłkiem pumilum.
międzygatunkowa.Sama nasion nie zawiąże,czasem można trafić,kogo da się zapylić jej pyłkiem.
Pyłek można w lodówce przechowywać,tak robiłem z pyłkiem pumilum.
- pull
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Nie wiem czy Mirek o tym pisał, ale niezgodności czasem można pokonać, przycinając słupek żyletką, po mocnym skosie, 1 cm. nad torebką, nanieść pyłek i koniecznie nałożyć kapturek.
Swoją drogą, nie udało mi się nigdy dokonać, z sukcesem, krzyżowania międzygatunkowego.
Swoją drogą, nie udało mi się nigdy dokonać, z sukcesem, krzyżowania międzygatunkowego.

- Marcoo16
- 1000p
Mirku - w tym roku będę krzyżował lilie ostatni raz.
Jeśli mi się nie powiedzie to podziękuję.. Nie będę się niepotrzebnie denerwował

Pozdrawiam Marek
Zapylaj azjatyckie tanga i brushmark,wzajemnie, to będziesz miał nasiona pewne i dużo radości.
Oraz trąbki z trąbkami,np żółte z różowymi.Wyjdzie najwięcej białych,ale trafią się ładne kolorowe.
Oraz trąbki z trąbkami,np żółte z różowymi.Wyjdzie najwięcej białych,ale trafią się ładne kolorowe.
- Marcoo16
- 1000p
W tym problem, że nie posiadam w swojej "kolekcji" ani lilii tango, ani bushmark, bo najzwyczajniej za nimi nie przepadam. A z trąbek mam tylko królewską.
60% moich lilii to OT, reszta to orientalne i azjatki. (nie licząc w tym lilii bulwkowatych
)

60% moich lilii to OT, reszta to orientalne i azjatki. (nie licząc w tym lilii bulwkowatych

Pozdrawiam Marek
Zapylaj azjatyckie z azjatyckimi,bulwkowata też azjatycka,ale już przekwitła.z pozostałymi nic nie wyjdzie. Regale możesz zapylać czym chcesz,i tak wyjdzie regale,taka uparta.